Руски самолети обстрелвали автобуси с евакуиращи се от Украйна

Евгений и Александър обаче пристигат във Варна успешно
8 мар 2022 15:52, Нели Христова
101
Руски самолети обстрелвали автобуси с евакуиращи се от Украйна
Снимка: БГНЕС

Украински шофьори попаднаха под руски самолетен обстрел. Те са евакуирали китайски граждани към Молдова. Въпреки преживяното и двамата шофьори продължават да спасяват хора от войната. Те пристигнаха във Варна с поредната група бежанци, предаде БНТ.

Евгений и Александър са попаднали под пряк обстрел с ракети, изстреляни от два самолета и както казаха "по чудо оцеляхме всички". Инцидентът става при четвъртото им минаване по този маршрут - към Кишинев през Затока към Белгород-Днестровски.

Сега пътят вече е затворен и колегите им минават през граничния пункт Паланка. И двамата шофьори бяха изключително спокойни, докато разказваха къде са оставили простреляния си автобус за ремонт само, за да вземат нов и да потеглят с поредната група бежанци.

Късно вечерта Евгений и Александър пристигат във Варна с 40 украински жени и деца. Този път никой не е стрелял по тях, както се е случило на 60 километра от Одеса при предишния им курс.

"Обстреляха автобуса, целият е в дупки, ето снарядите, един снаряд е в ръцете ми и много още се търкалят тук. Бяхме с пътници, попаднахме под руски бомбардировач, който хвърли цял куп неясно какво - ракети или нещо друго, снаряди. По чудо останахме живи, никой не пострада", разказа Евгений.

Евгений Салников е от Одеса, на 52 години е и повече от 30 години работи като шофьор на автобус. Досега не са стреляли по него.

"Дойдоха два самолета - единият по-високо, вторият мина много ниско, на практика успоредно с автобуса, на около 150-200 метра. В този момент бяхме сами на шосето, на тясно място, с ниска скорост. Имаше взрив, светлини, по автобуса започна да трака нещо", допълни Евгений Салников.

Шофьорите прикриват автобуса зад изоставена сграда, тя поема част от удара. 48-те китайски граждани са евакуирани с помощта на минаващи коли.

 "Самолетите определено са ни видели, без съмнение. Докато пресичахме моста, един прелетя към морето, а тези два дойдоха откъм морето. Не знам каква е била задачата им. Ако целта им е била непосредствено автобусът, то не знам как да го определя. Ако е била друго, явно сме попаднали там, където е трябвало да бомбардират. А бомбите са от забранените за употреба, доколкото аз разбирам - касетъчни. Защото от една бомба излитаха по 15-20 малки снаряда", поясни Евгений Салников.

Според него целта на руските военни е да отворят сухопътни коридори към Крим и към Приднестровието в Молдова, откъдето, според него, руски войски също атакуват Украйна. Въпреки това той няма съмнение как ще свърши войната.

"Ще свърши с нашата победа, без съмнение. Защото народът ни така се сплоти, че няма как да стане друго. Всички ще излезем, без децата, но с жените и ще се браним", каза още Евгений Салников.

И той, и колегата му Александър продължават да работят. Новият автобус на Евгений и Александър потегля обратно към Украйна веднага щом пътниците му слизат във Варна, за да се върне с още бягащи от войната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
5
 
! Отговори
Бла Бла Бла преди 2 години
И пак никакви доказателства на твърденията. Само празни думи на изпълнени с омраза хора.Мен преди малко карайки си по околовръстното ме обстрелваха два вертолета на НАТО...
78
0
 
4
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 2 години
Това е най голямата и гнусна лъжа която съм прочела!Докъде стигнаха тези хора за да изкарат истинските убийци чисти !Има документални филми и се ограмотете малко.Ще ви настръхнат косите!
77
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Ако ги бяха стреляли наистина сега нямаше да говорят! Пълна лъжа!!!!
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ли нещо не разбрах или пак написахте, че едва ли не самолетите са им осигурили кордон да не ги застреля от Украинска страна. Силно под съмнение е, че нашите пилоти с по малко часове летене биха "пропуснали" за тези, които са били на мястото съм сигурен, че не са.
75
3
 
0
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 2 години
Докато в Украйна паднат ракети върху хората Румен Петков прави подаръци на Митрофанова , защото демонстрира лоялност пред руските си господари . Иначе обича България и НАТО ама Русия е в центъра . Е такива членове на ЕС и НАТО сме , *** на Убиеца , и при това ревностни
74
4
 
0
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 2 години
Време е! Ракети-Москва-купчина-радиоактивна-пепел!
73
2
 
0
 
! Отговори
Истонският преди 2 години
Да беше взел една ракета. Този снаряд и за скрап не става. Ако бяхме пуснали нашите роми с каручките що скрап шеха да превозват.
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 78 АнонименУкрофашистите стрелят по всеки опитал да мине през хуманитарните коридори създадени от руската армия. Но понеже ти четеш само фалшивите евроатлантически новини пишеш обратното а и защото си си обратен де
71
1
 
6
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Много здрави автобуси. Каква марка са?
70
2
 
10
 
! Отговори
антисоросоид преди 2 години
Абсолютно фалшива платена новина. И вие станахте долна медия като пропадналияСороски " факти".
69
2
 
9
 
! Отговори
Аз есмь царь преди 2 години
Фэйк. Fake
68
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжи, лъжи...
67
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще излезе смешникът Песков, да ни уверява, че евакуиращите се, сами са стреляли по себе си.
66
6
 
5
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Мен"Абе алкохолици вие карате ли руски коли ?пиете ли квас? гледате ли руски телевизор? ходите ли на почивка в Русия? Сменяте ли долари за рубли?Абе нещо руско изобщо ползвате ли?"Разбира се: ГОРИВА, нужни за производството и транспортирането, на каквото се сетиш!
65
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 2 години
До МенГорива нужни за производството на каквото се сетиш.
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще излезе смешникът Песков, да ни уверява, че евакуиращите се, сами са стреляли по себе си.
63
9
 
5
 
! Отговори
Чокотка преди 2 години
Всички алкохолици в Сибир.Смърт на ***
62
2
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Сутринта слушах по БНР някаква жена специалист по фалшиви новини и ***. Къде е тя да спре тази дезинформация.
61
6
 
1
 
! Отговори
Най после преди 2 години
Да стрелят отгоре и по рейсове и по коловози
60
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
69....ти там ли беше че твърдиш че е било лъжа?