Потомка на българи може да стане президент на Бразилия

Г-жа Русеф вече си осигури подкрепата на настоящия държавен глава Луис Инасио Лула да Силва
14 ное 2008 08:27,
15
Потомка на българи може да стане президент на Бразилия
Снимка: БГНЕС

Бразилката с български корени Дилма Русеф може да стане следващият президент на най-голямата и силна в икономическо отношение страна в Южна Америка – Бразилия.

Г-жа Русеф вече си осигури подкрепата на настоящия държавен глава Луис Инасио Лула да Силва

В интервю за италианския вестник „Република“ харизматичният бразилски лидер е категоричен: „Искам Бразилия след мен да бъде управлявана от жена и вече съществува подходящата личност. Това е Дилма Русеф. Ще предложа на моята партия да я избере за кандидат, но да спечелим, няма да е лесно. В политиката сценариите се сменят много бързо“.

В Латинска Америка вече е имало потомък на български имигранти, който е претендирал за най-висшия пост. Това е легендарният революционер Теодоро Петкоф, който през 60-те години на миналия век е почти толкова известен, колкото и Ернесто Че Гевара.

За последен път Петкоф, който Франс прес определи като „социалистическа икона“, бе кандидат за президент през 2006 г., когато се осмели да предизвика не кой да е, а самия Уго Чавес (наистина впоследствие се отказа в ползата на единния опозиционен кандидат, който загуби).

Също както именития ни сънародник от Венесуела, преди да стане легален политик, г-жа Русеф е партизански лидер и борец срещу бразилската хунта.

Тя е родена на 14 декември 1947 г. град Белу Оризонте. Баща й - Петър Русев - е от български произход.

През 20-те години на ХХ век той е бил свързан с Комунистическата партия в България, а през 1929 г. напуска страната ни по политически причини и се мести във Франция.

В края на Втората световна война се преселва в Аржентина, а по-късно - в Бразилия, където се жени за Дилма Коимбра Силва, чието първо име носи г-жа Русеф.

Любопитен спомен от нейното детство е запознанството с великата българска поетеса Елисавета Багряна. „Тя ни гостува през 1960 г., когато бе на конгреса на международния ПЕН клуб в Рио де Жанейро. След това Багряна живя цял месец в дома ни в Белу Оризонте“, спомня си бъдещият бразилски политик.

По-късно Багряна ще посвети стихотворението „Шепа сняг" на баща й, твърди изследователят на нейното творчество Йордан Василев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Краен националист преди 15 години
Успех! въпреки че на българите не им стига да крадат само в България :). Надявам се кандидатката за президент да е патриотично настроена към българщината и България, и да работи в полза на България, да и помага. а също и за българското етническо малцинство в Бразилия което е по оценки около 64 000 души. Има цял български квартал в Рио де Жанейро- казва се "Проденти"
13
0
 
0
 
! Отговори
bul преди 15 години
По-скоро украински евреин, немски евреин и *** турчин.., красота!
12
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 15 години
bulgarite sa kachestvo ama kato ne sa v bg..to v bg ne ostanaha i mnogo de ako ne broim komuniagite
11
0
 
0
 
! Отговори
ив преди 15 години
До 8-ми: "Тук ни управляват украинец, немец и турчин"Не мисля, че роденият в Украйна Сегей Дмитриевич е украинец. Майка му е еврейка, ерго... "Царо" немец, ама моля ви се! И Доан доколкото знам е татарски ***, ако греша поправете ме. Иначе изводът Ви е точен.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
sastoto v ispasnkia i portugalski esik, parvoto familno ime e familnoto ime na ba6tata i vtoroto familno ime e familnoto ime na maikata - nito edno ot dvete ne moge da se promenia- i se dobavia kam imeto taka kakto e , v slu4aia ba6ta i e rusev i neinoto parvo familno ime e rusev
9
0
 
0
 
! Отговори
мече буболече преди 15 години
Не е грешка!Това е международна организация на Поети,Есеисти и Новелисти.От първите букви се образува абревиатурата ПЕН.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Глобализация :) Тук ни управляват украинец, немец и турчин, Бразилия пък българка. Дано си гледа работата по-добре от нашите "управници".
7
1
 
0
 
! Отговори
OSMI преди 15 години
ZNACHI I POTOMKA NA TURCI MOJE DA BADE PREZIDENT V BALGARIA ILI PAK TSIGANINKA
6
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
Русева??? Тъпо..
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ПЕН КЛУБ-грешка ли е.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ние сме на всеки километър!!! Оттук до края на света!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 15 години
Недей че ще съсипеш държавата. То си е истина, кадето пипне наша си ръка, се разваля - най-пресен пример - България от близките 70-80 години
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Stom rodata i i izvesten kolkoto Che Gevara, ne mi gi hvali. I Bagriqna... nestata sa qsni... Brazilcite da mu mislqt!
1
0
 
0
 
! Отговори
Nqkoi sei преди 15 години
да, почваме да управляваме е Бразилия...ние с БГ не можем се оправим...