Великобритания праща експерти на либийските бунтовници

Военните специалисти трябва да научат повече за водачите на опозицията
Обновена: 5 мар 2011 08:16 | 5 мар 2011 07:57,
80
Великобритания праща експерти на либийските бунтовници
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Великобритания ще изпрати военни експерти в Източна Либия, за да се свържат с лидерите на опозицията, докато борбата за надмощие в страната ескалира, съобщава Guardian.

Според източници от британското правителство експертите трябва да научат повече за ръководителите на бунтовниците и да разберат от каква логистична подкрепа имат нужда. Оръжия няма да бъдат предоставяни, докато е в сила международното оръжейно ембарго, уточнява правителственият представител.

В началото на бунта срещу Муамар Кадафи Daily Mail припомни противоречивата „Сделка в пустинята”, сключена от бившия британснки премиер Тони Блеър с либийския лидер. С нея Либия излезе от изолацията, а Великобритания подписа договори за милиарди, включително и за оръжеийните фирми.

Още по темата

След 2004 г. британските оръжейни фирми получиха огромни поръчки за снайпери, сълзотворен газ, гранатомети и амуниции за контрол на тълпи. Британският ежедневник подозира, че с част от тях се стреля срещу либийското цивилно население сега.

Междувременно боевете между опозиционните и лоялните на режима сили се ожесточават. Бунтовниците са заклещени между два фронта.

САЩ обсъждат със съюзниците си, включително НАТО, възможностите за намеса в Либия, съобщи говорителят на Държавния департамент Филип Краули.

От американската администрация обаче продължават да говорят само за „широк спектър от възможности”.

Генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен заяви пред ВВС, че няма „планове за интервенция”, а за въвеждането на зона, забранена за полети над Либия „категорично е необходима” резолюция на ООН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 13 години
Тези съветници е ясно какви ще бъдат - войници от спецчастите, които да обучат бунтовниците и да ускорят падането на Кадафи. Тази гражданска война ескалира и явно не отговаря на предварителните очаквания на "сценаристите". ЦИРК
76
0
 
1
 
! Отговори
Малък Петко преди 13 години
По време на Руско-турската освободителна война пак същите англичани бяха изпратили военни "експерти" в тила на руските войски в Родопите да насъскват помаци и черкези да се вдигат на въстание против "руската окупация". Обаче не им мина номера, защото България има Капитан Петко войвода. Той разпердушини башибузушките банди, "съветвани" от майор Сенклер.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това си е чиста намеса във ватрешните работи, което е международно престъпление. С една дума- империализъм!
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-скоро Великобритания праща експерти с цел корумпиране на либийските бунтовници. А после е ред на компании като Бритиш Петролиъм да си вземат своето. Кофти, нали? Но такъв е живота.
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mrazii burkanite mnoko ce ako moka ste asvaltiram romskite mahli s tiahnite organi
72
2
 
8
 
! Отговори
el turko преди 13 години
Kadafi e lo6, vyrno!! no amerikansite sa jestoki!! te idvat zaradi petrola, tova e yasno i na detcata!!
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това си е вътрешен либийски въпрос!Защо не се намесят в някоя друга африканска държава в която няма нефт?
70
2
 
5
 
! Отговори
до 71 преди 13 години
Оста на доброто - Либия, Ал Кайда, Чечня!
69
3
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
оста на злото сащ,великобритания,израел!!!!!!!!
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да се оправят сами. Това са вътрешни проблеми.
67
2
 
10
 
! Отговори
зс преди 13 години
Нищо, да прати "експерти", но Кадафи ще ви направи петрола 400 долара!
66
0
 
5
 
! Отговори
до 66 преди 13 години
Да, прав си от 1882 до 1956г ,когато в резулта на египетската революция Англия била принудена да евакуира войските си от тази страна.
65
0
 
10
 
! Отговори
ай стиа бе преди 13 години
Нали до преди месец англииците и кадафи си лижеха точките,а сега-срещу него?????!!!!!!!!!!!! Еати и ***!
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Тунис и Либия не са били английски колонии :) Само Египет"Официално и Египет не е бил английска колония, а независима държава. Англичаните са имали "силно военно присъствие" обаче. :)
63
0
 
3
 
! Отговори
до 123 преди 13 години
Тунис и Либия не са били английски колонии :) Само Египет
62
3
 
20
 
! Отговори
бафмааму преди 13 години
На това му се казва МЕЖДУНАРОДЕН ТЕРОРИЗЪМ. Какво ше правят тия англи в Либия, а? Мир, ли???
61
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 13 години
Да си спомним малко пресни факти, от края на май, та каже речи до края на миналата година британците и техния велик Бритиш Петролиум избълваха милиони тонове петрол в Мексиканския залив, а това са милиарди паунда хвърлени - в океана, нищо че екологичното равновесие на региона там е съсипано за векове напред... Но да си дойда на думата, та нима британците, каквито са си сметкаджии ще оставят така нещата - НЕ, те ще си намерят петрол - от бивите колонии Тунис, Либия и Египет
60
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да идват американците и да го обесват тоз Кадафи, въобще да подчиняват целия арабски свят, всички араби са едно дивашко племе
59
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А може би трябва още 50 години либийците да лежат и друг да работи вместо тях, а англичаните да си скъсват задниците от бачкане, така ли?
58
0
 
9
 
! Отговори
56 преди 13 години
Ама от всичкото писане по въпроса разбрах. хората от вън са колкото либийците.Ами , ако след 5 години в България 100 000 хиляди, предимно от арбския свят, го направят и при нас ? Какво правим тогава.?Ей та ние сега сме с най високите цени на : горива, брашно, олио, захар, и т.н. в ЕС.Тогава -фалираме и идват комисарите да ни управляват.Май някой- усилено ни тласка натам.