Как е бил спасен щурманът на сваления Су-24

Сирийски спецчасти прикривали руските морски пехотинци
Обновена: 26 ное 2015 10:49 | 26 ное 2015 09:20, Елка Василева
189
Как е бил спасен щурманът на сваления Су-24
Снимка: TV Zvezda

Операцията по спасяването на пилотите от руския Су-24 е започнала 15 минути, след като станало известно, че самолетът е свален. При провеждането й са били ранени трима души от сирийските спецчасти. Това разказа запознат с хода на операцията през РИА Новости.

"Спасителната група от руската морска пехота е влязла в бой, пробивайки си път към мястото, където са се намирали пилотите. Няколко групи от сирийските спецчасти, влизайки в пряк боен сблъсък с моджахедините, са прикривали спасителния отряд едновременно от три страни", разказа източникът на руската агенция.

Още по темата

По думите му издирвателната операция е започнала веднага след получаването на информация за разбиването на руския военен самолет. "Спасителната операция е започнала 15 минути, след като е станало известно, че самолетът е свален. Квадратът е бил набелязан – между връх Дурин и Туркман. Там в момента се водят активни бойни действия. Към мястото на предполагаемото място на разбиването на самолета са били изпратени три вертолета", разказа източникът.

По думите му щурманът се е укривал от бунтовниците и се е намирал на фронтовата линия, където са се водели боеве между сирийската армия и терористите. В началото на операцията бунтовниците открили огън по пристигналите хеликоптери веднага от няколко страни, каза източникът.

"Достигайки точката, вертолетите са били на ниска височина, по тях е бил открит силен огън. Две от машините са се върнали. Едната се е приземила в местността. В този вертолет е била спасителната група от 12 души. Сирийските военни са реагирали навреме и под огнево прикритие са извели групата", съобщи неназованият източник. По думите му, прикривайки руската издирвателно-спасителна група, са били ранени трима души от сирийските спецчасти.

Щурманът на Су-24 е бил отведен в руска военна база около четири часа сутринта.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви по-рано, че операцията по спасяване е продължила 12 часа и е приключила рано сутринта в сряда. Той благодари на "всички наши момчета, които са работили с огромен риск цяла нощ".

Руският Су-24 беше свален от турски F-16 във вторник. Командирът на екипажа и щурманът успели да катапултират преди разбиването на самолета. Командирът Олег Пешков е загинал от обстрел от от земята по време на приземяването, а щурманът Константин Мурахтин беше спасен от издирвателно-спасителна група на руската пехота с огневата поддръжка от страна на сирийските спецчасти. При спасителната операция загина морският пехотинец Александър Позинич. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
братя ..започнете ликвидир. и унищожени. на соросидите от сащ . слава на Русия
101
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако действително се интересуваш, би трябвало да знаеш как
100
4
 
61
 
! Отговори
до анонимен 126 преди 8 години
До Анонимен Май си се объркал с американците. Те хвърляха бомби и в Афганистан и в Сърбия и в Ирак и в Либия и във Виетнам и къде ли още не и то предимно върху мирни жители, а последния път върху една болница, но някак си тихомълком се съобщават тези неща. А единствено Русия се бори срещу убийците дето режат глави и продават органи. И кой ги създаде тях вече и децата знаят.
99
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не си българинТурчин си!
98
44
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се хвърлят бомби върху жени и деца, това е срамно за всеки летец
97
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Петолъчка в сърцетоДълбок поклон,спете в мир!
96
2
 
108
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се стреля по катапултирал пилот, това е срамно за всеки войник.
95
0
 
52
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
до ТУРЧИН 121Напълно съм съгласен с вас (а както се вижда от оценките ви не съм единствен). Стискам ви палци да успеете да свалите Ердоган, въпреки че практиката показва, че такива авторитарни управници трудно се сменят (справка последните "двойни" избори).
94
5
 
109
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 8 години
Нашите първи лица са виновни.Всичко е планирано предварително . Турският народ не желае война с Русия. Извиняваме се за постъпката на нашите първи лица които се опитват да наложат радикален ислям в Турция. На Ердоган дните са преброени скоро ще го свалим сами! Искаме свобода в Турция.
93
102
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
РУСКАТА ВОЙНА В СИРИЯ----НЕ Е НАШАТА ВОЙНА!!КОЙТО ГИ СМЯТА ЗА "БРАТУШКИ".....ДА ХОДИ ДА СЕ БИЕ В СИРИЯ!!В БЪЛГАРИЯ --НЯМА МЯСТО ЗА РУСКАТА ВОЙСКА и ИБРИЦИТЕ ИМ..!!!
92
34
 
5
 
! Отговори
32900-ЦБУ1 преди 8 години
Явно са се объркали и са навлезли в турската територия,
91
60
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
РУСКАТА ВОЙНА В СИРИЯ----НЕ Е НАШАТА ВОЙНА!!КОЙТО ГИ СМЯТА ЗА "БРАТУШКИ".....ДА ХОДИ ДА СЕ БИЕ В СИРИЯ!!В БЪЛГАРИЯ --НЯМА МЯСТО ЗА РУСКАТА ВОЙСКА и ИБРИЦИТЕ ИМ..!!!
90
52
 
8
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 8 години
ТЕЗИ КОИТО СТРЕЛЯХО ПО ДЕМОНСТРАНТИТЕ В СИРИЯ ---ДНЕС ПРАЩАТ ТЕРОРИСТИ И МИГРАНТИ В ЕВРОПА!!!ТОВА Е ЦЯЛА СХЕМА ЗА РАЗБИВАНЕ НА ЕС И НАТО!!ПУТИН И АСАД --СА В НЕЯ!!
89
8
 
67
 
! Отговори
Диляна преди 8 години
Дори в западния свят вече има прогледнали хора които виждат отвъд желязната завеса наложена там и зад мощните режими които поддържат пропагандата на максимално ниво. Но българските предатели ако могат и това ще отрекат ще качат на черното бяло. ЕХ Н.И.Що.ЖЕ.СТВА! Гнус ме е от вас. Вие сте по турци и от самите турци защото и те критикуват постъпката на турските власти. Не е лесно да си продажник днес и всички да те мразят и за какво за някой долар къде ще го носите в гроба ли?
88
8
 
19
 
! Отговори
makedon преди 8 години
Ajde sega..... Bolgari branete Turcite i tie i vie ste NATO. Gospod ke ve kazni.
87
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИЗОБЩО НЕ Е БИЛ СПАСЕН !!!!ТОВА Е ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ *** ДОКАЗВАЙ , ЧЕ Е ТОЙ БИЛ В САМОЛЕТА :D
86
61
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
ЧУДЕСЕН ХОД НА ТУРЦИЯ И НАТО!!!!!!!!!!!!!!!СЪЮЗ--МЕЖДУ РУСИЯ ЗАП.ЕВРОПА И САЩ, НЯМА ДА ИМА!РУСИЯ--ЩЕ ТРЯБВА САМА ДА ВОЮВА ЗА РУСКИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ В СИРИЯ И ВОЕННАТА СИ БАЗА ТАМ!НИКОЙ---НЕ Е СЪГЛАСЕН ДА МРЕ ЗА РУСИЯ ..И ТЕХНИТЕ БАЗИ В СИРИЯ!!
85
1
 
10
 
! Отговори
Komentar CNN преди 8 години
Tellingit Asitis, Grove Park South East London, United Kingdom, 3 hours agoThere's a horrifying double standard at play when neither the US nor UK condemn the murder of a defenceless pilot as he parachutes from his downed jet.You don't need the imagination of JK Rowley to know the Government's reaction if it happened to a UK or US pilot.
84
1
 
10
 
! Отговори
Коментар CBS news преди 8 години
Savemedo, STOKE-ON-TRENT, United Kingdom, 10 hours agoSimple maths. If the plane flew along the path Turkey itself provides, then it was within Turkish air space for less than 20 seconds. They claim the Russian plane was warned 10 times. Now how do you suppose that could occur in that 20 second period. Shooting down this plane was blatant provocation.
83
1
 
3
 
! Отговори
Уф преди 8 години
До ОСНОВЕН ЗАКОН:Наистина трябва да внимава да неги настъпи, че каквито са редки ***** Ще трябва после да си чисти ботушите от *****