С Борис начело: Отношенията с Москва няма да се стоплят!

UK да не се надява на сътрудничество с ЕС, пишат руски издания
14 юли 2016 14:22,
13
С Борис начело: Отношенията с Москва няма да се стоплят!
Снимка: Reuters, архив

Новият премиер на Великобритания Тереза Мей е изправена пред безпрецедентната задача да осъществи излизането на Великобритания от ЕС, пише руският в. "Комерсант" и подчертава, че резултатите от раздялата на Лондон и Брюксел до голяма степен ще определят бъдещето на целия Европейски съюз.

Вестникът цитира експерти, според които Мей ще следва твърд евроатлантически курс във външната си политика, а политиката към Русия може да стане по-прагматична, но няма предпоставки за смекчаване на курса.

"Намерението на Тереза Мей да превърне излизането от ЕС в успех противоречи на основните интереси на самия Евросъюз", заявява пред в. "Комерсант" Сергей Уткин, завеждащ отдела за стратегически оценки на Центъра за ситуационен анализ на Руската академия на науките.

При това положение новата премиерка едва ли ще може да се надява на сътрудничество от страна на ЕС, защото Brexit-ът ще бъде прецедент, по който ще се ориентират други страни със силни евроскептични настроения, добавя експертът. Поради нежеланието на Брюксел за компромиси Мей може да се принуди да отмени дори тези икономически отношения с ЕС, които е можело да се запазят, смята експертът, който допуска, че може да се стигне до липса на каквито и да било преференциални отношения между ЕС и Великобритания.

В отношенията си с Русия Тереза Мей вероятно ще заеме прагматична позиция, основаваща се на британските интереси. Ако развитието на икономически отношения с Русия ще помогне на Великобритания, новата министър-председателка вероятно ще бъде склонна да остави настрани предишните политически различия, добавя Уткин пред в. "Комерсант". Но засега е рано да се говори за това и развитието на отношенията със САЩ, Азия и водещите европейски икономики ще бъде приоритетно за нея, подчертава експертът.

Мей ще трябва да намали до минимум щетите за британската търговия и да обедини разединената британска нация, подчертава в. "Росийская газета". Резултатите от референдума показаха, че много британци са недоволни от политическия си елит и сериозно се притесняват за бъдещето си, пише руското издание.

Много британци бяха поразени от факта, че убеденият евроскептик Борис Джонсън стана външен министър, добавя в. "Росийская газета". Сега политикът, известен като "безкомпромисния Борис", ще отговаря за основната част от преговорите с Брюксел, при които трябва да бъдат пренаписани стотици документи, за да се създаде нов модел на отношенията с Европа, пише вестникът. При тези условия е малко вероятно да се очаква смекчаване на британската позиция по отношение на наложените срещу Русия санкции, прогнозира "Росийская газета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На колене е за да може да се снима с джуджака. Няма толкова високи токчета.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кери е на колене в Москва
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представям си колко "авторитетен" е бил този източник. Понятията "абсолютно" и "относително" явно не са му били известни. И 0% ръст да има пак си остава абсолютно най-силната икономика.
7
5
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Тя че Русия няма икономика, няма, но пък ЕС да е чак толкова могъща икономика -.е също голям мит с който редовно ни се облъчват мозъците тук . Вчера прочетох на един авторитетен сайт че Европа има най -нисък икономически растеж от всички други континенти. И постът саркастично гласеше:There is only one continent with lower economic growth than Europe - Antarctica!! Има само един континент с по-нисък икономически растеж от Европа -,Антарктика.(с пингвините: ))
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До boko bo Така ли се говори във вашата кръчма? Пълно неразбиране на ситуацията показваш.
5
6
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
До неанонимния***И защо като е тъпкaна с ресурси все си остава кочинка? През 1989а не беше ли също така тъпкана, че фалира и се разпадна? Аман от***.
4
3
 
8
 
! Отговори
boko bo преди 7 години
Добър ход! Г-н Джонсън е един клоун, които много говори но дойде ли време за работа бяга надалеч. Имаше шанс при това огромен той да застане начело на партията и правителството но отказа. Това е действие в стил макиавели на Мей. Сега ще стане ясно,че Борис е просто една радио точка.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кое на Англичаните е топло . Лесно е когато си в Англия да се перчиш , навън е по - студено .
2
13
 
19
 
! Отговори
Боян Колев преди 7 години
....до"Анонимния"***: Беднякът Русия е тъпкан с природни богатства и промишлеността му е в пъти повече от Британската....да не говориме и за територията!....
1
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния сънуваш "експерт". И кое точно ще накара британците да спрат отношенията си с най- могъщата икономика на ЕС за сметка на нямащата икономика Русия? Какво ще спечелиш от бедняк?