САЩ и Русия заедно за Сирия? Асад не го вярва!

Сирийският президент лекувал страната си от гангрена
14 юли 2016 08:11,
12
САЩ и Русия заедно за Сирия? Асад не го вярва!
Снимка: Reuters, архив

Президентът на Сирия Башар Асад е убеден, че ролята на Русия в сирийската криза е помогнала да бъде променен ходът на конфликта в неговата страна. В откъси от интервю за американския телевизионен канал NBC, цитирани от ТАСС, той каза, че не вярва, че Русия може да сключи политическа сделка със САЩ за отстраняването му от власт.

Асад смята, че "ще влезе в историята като човек, който е защитавал страната си от тероризъм и интервенция, който е запазил нейния суверенитет и териториална цялост". "Когато защитаваш страната си от терористи и убиваш терористи, когато побеждаваш терористи, ти не си жесток. Ти си патриот", подчерта той.

В отговор на реплика на журналиста, че ръцете му са "изцапани с кръв", Асад отговаря: "Ако докторът прави разрез на главата заради гангрена, за да спаси пациента, не казват, че е жесток. Той прави това, за да спаси тялото".

Асад смята, че последните президенти на САЩ са имали практически нулев опит във външната политика. Говорейки за вероятността републиканецът Доналд Тръмп да се окаже в Белия дом, сирийският лидер каза, че заставането на човек без никакъв външнополитически опит начело на САЩ е "опасно за страната като цяло".

Според сирийския президент въздушните удари, които САЩ и техните съюзници нанасят на сирийска територия, не помагат за победата над тероризма. Те са незаконни, "несериозни и контрапродуктивни", подчерта той. Асад смята също така, че на президента на САЩ Барак Обама му липсва достатъчно воля, за да разгроми терористичната групировка "Ислямска държава".

Телевизионната компания отбелязва, че интервюто е записано и от пресслужбата на сирийския президент и не е подложено на редакторски корекции. Пълният му текст ще бъде излъчен тази вечер.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: САЩРусияСирияАсад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Башар си отива.
8
0
 
0
 
! Отговори
До Халка Фи 20 преди 7 години
Да.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Сух *** 34Плитък, ти ръководител на военните сводки ли си? И не си ли чувал за новите опорни точки-нищо лошо за турците!?
6
1
 
15
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
В понеделник Сирийската Арабска Армия затвори и последният останал коридор в Алепо, по който се снабдяваха терористите окупирали западната част на града - околовръстният път Кастело.Дните на протурските сепаратисти, които тези дни понесоха огромни загуби в района на фермите Маллах и кварталът Лерамун са преброени!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бутафорните въздушни удари на САЩ няма да свършат работа, както се видя за 2-3 години . Какво има да се разбират САЩ и Русия освен Сащ да платят на Русия да се върне пак за няколко месеца, че да направи това което САЩ и до сега не могат, т.е. Да намерят и уцелят терористите .
4
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ и Русия могат да се разберат за Сирия.Тогава българските путинолизци пак ще стоят с глупаво изражение на физиономиите и ще се чудят по кого да плюят. Ето сега вече не храчат по Ердоган, който си размени теманета с джуджето и вече не е помагач на тероризма.Ей ако само малко осъзнаете, колко сте жалки....Нищо винаги ви остава България, като обект на омразата ви.
3
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До болници и сватбари МОСКВА трябва да бомби
2
5
 
35
 
! Отговори
болници и сватбари преди 7 години
По стара традиция, САЩ бомбардират изключително само болници и училища. И сватбари, разбира се.
1
34
 
5
 
! Отговори
реалист преди 7 години
асат никой не го пита а русия е дребна сила Ще стане това което Сащ каже