Абауси: Кризата в Турция вече стигна върха

Ердоган ще стане още по-агресивен в едноличната си власт
16 юли 2016 13:20, Анисия Иванова
3
Абауси: Кризата в Турция вече стигна върха
Снимка: БТА

За да се стигне до този преврат, значи наистина кризата в Турция вече стигна върха си - противоречията в обществото, институциите, държавата, и аз съм склонен също така да мисля, че Фетхуллах Гюлен и хората му имат пръст в този преврат, но не носят цялата отговорност".

Това каза пред Bulgaria ON AIR директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абауси в коментар на събитията в Турция.

"Аз мисля, че той участва (Гюлен - бел. ред.), но не е съорганизатор. Но забелязох от реакциите, особено в първите часове. Имаше усещане, че този прерват е добре дошъл, после започнаха да се променят реакциите, когато се оказа, че превратът е неуспешен", анализира Абауси.

Още по темата

Прогнозата му е, че след опита за преврат турският президент Реджеп Ердоган "ще стане още по-агресивен в мерките за утвърждаване на неговата еднолична власт".

От друга страна обаче външната политика на Ердоган ще продължи с новия подход, който предприе през последните седмици, а именно затопляне на отношенията със съседите.

Към разговора в студиото се присъедини и редакторът на "Заман България" Мехмед Юмер: "Като гледах как войниците предават оръжие и президента ентузиазирано убеждаваше своите превъженици, че хората, които са се включили в този преврат, ще бъдат наказани, е по-скоро очаян опит. От 1960 г. досега в Турция са ставали няколко преврата, но никога гражданското общество не е било толкова смело и да застава пред танковете и да казва няма да позволим", коментира Юмер.

"За мен това е по-скоро опит за преврат, но ако беше добре организиран, изглежда, че притежава атрибутите на преврат, отколкото на добре организиран преврат", продължи той.

Така или иначе президентът Ердоган е дошъл на власт с 52%, ако трябва да се решават превратите на Труция, те трябва да се решават по пътя на демокрацията, настоя Юмер.

На пряка телефонна линия от Истанбул се включи и живущата в Турция Хайре Акман, която съобщи, че на летищата в града се извършват интензивни проверки.

Акман отбеляза, че след атентатите, а сега и неуспешният опит за преврат, показателите на туризма в страната са спаднали рязко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари