Държавни лидери похвалиха турския народ за смелостта му

Светът зае страната на Ердоган, осъди опита за преврат
66
Държавни лидери похвалиха турския народ за смелостта му
Снимка: Reuters

Лидерите на редици страни осъдиха опита за преврат в Турция.

Британският външен министър Борис Джонсън каза днес, че е разговарял със своя колега в Турция, за да подчертае подкрепата на Великобритания за демократично избраното правителство след опита за военен преврат в страната, предаде Ройтерс.

Още по темата

"Току-що разговарях с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Подчертах подкрепата на Великобритания за демократично избраното правителство и институции", заяви Джонсън в Туитър.

"Ние сме много загрижени от ставащото в Турция. Първото, което искам да кажа, е, че ние призоваваме към спокойствие, към избягване на каквото и да е кръвопролитие и че подкрепяме демократическите институции там", подчерта шефът на британската дипломация.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер остро осъди опита за военен преврат в Турция и призова всички да уважават демократичния ред.

"Аз осъждам по най-категоричен начин опитите за промяна със сила на демократичния ред в Турция ", посочи той и призова към спазване на демократичните и конституционните норми и към избягване на кръвопролитие.

Опитът за държавен преврат в Турция заслужава най-остро осъждане, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро.

Той отбеляза, че в създалата се сложна ситуация "турският народ е проявил голяма зрелост и смелост, вдигайки се на защита на своите държавни институции", като е заплатил висока цена за това, отчитайки дадените многобройни жертви.

"Ние се надяваме, че турската демокрация ще преодолее това изпитание и ще стане по-силна, че основополагащите свободи там ще се спазват от всички", подчерта френският първи дипломат.

Италианският външен министър Паоло Джентилони разговаря по телефона с турския си колега Мевлют Чавушоглу и изрази удовлетворение, че благодарение на народната мобилизация са били защитени законните институции на властта в Турция. Чавушоглу от своя страна го е уверил, че опитът за преврат, който той окачествил като "терористичен", се е провалил.

Демократично избраният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще получи подкрепата на ЕС за преодоляването на последствията от опита за държавен преврат в тази страна, заяви днес пред журналисти в Улан Батор словашкият премиер Роберт Фицо, който председателства Европейския съюз, предаде ТАСС.

По думите на Фицо опитът за държавен преврат в Турция и терористичният акт в Ница вероятно са свързани. Терористичната атака в Ница и това, което се случи в Турция, не са изолирани събития. Борбата на световната общност против тероризма е изключително важна задача, каза словашкият премиер.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев напълно подкрепя демократично избраната от гражданите на Турция власт, заяви днес пред местните медии говорителят на президента Али Гасанов, съобщи ТАСС.

Гоорителят посочи, че Алиев цяла нощ с тревога е следил събитията в Турция и е бил дълбоко обезпокоен от случващото се там. Президентът на Азербайджан еднозначно оцени тези събития като опит за държавен преврат, посегателство срещу националните интереси на турския народ, срещу демократичните устои на държавата и срещу върховенството на закона, и остро ги осъди, каза говорителят на президента.

Турция трябва да се завърне към конституционния ред и да възстанови работата на демократичните институции, заяви днес президентът на Латвия Раймондс Вейонис, цитиран от ТАСС. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
DODO преди 7 години
И МЕН БОЙКО И СТАНИШЕВ ТРЯБВА ДА МЕ ПОХВАЛЯТ И АЗ БИХ СЕ ХВЪРЛИЛ ОТ КЪДЕТО КАЖАТ !КОЙ ДРУГ МОЖЕ ДА МИ ОСИГОРИ РАБОТА ЗА 9 ЧАСА РАБОТА 22 ДНИ И 350 ЛЕВА ЗАПЛАТА! ВЕЧНА СЛАВА
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато в Сирия въоръжени групировки се опитват да свалят законното правителство, от САЩ ги наричат "умерена опозиция". Когато обаче същото се случва в Турция, тогава вече е преврат. Що така бе, господа демократи?
51
0
 
0
 
! Отговори
Духаст селинджъри преди 7 години
Щях да припадна снощи когато Ердоган призова хората да го защитят??? и ако на някой старшина му беше паднало пердето и вместо във въздуха беше брулнал един откос по хората?? Преди 5-6 години даваха пример за бързоразвиваща се държава , а от както дойде този тръгнаха на зад
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин на негова страна ли е?
49
0
 
1
 
! Отговори
Maria преди 7 години
До Анонимен 55 Mnogo to4no kazano ! Absolutno ste prav , za sajalenie !
48
0
 
8
 
! Отговори
гтф преди 7 години
не разбрах за каква смелост става дума, като това си е чисто разчистване на сметки режисирано и слабо изиграно. Каква демокрация в турция бълнуват всички ?
47
7
 
3
 
! Отговори
ЕС парламент преди 7 години
: Ердоган е гарант за демокрацията в Турция.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доповръща ми се чак.... от лицемерие
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези същите държавни лидери след време ще се хапят за г...те защитавайки този отявлен ислямист.Демокрацията в Турция ще победи...какви 5 лева за каква демокрация става въпрос че тя беше убита на площад Таксим....Ако види в момента какво става в Турция Ататюрк ще се обърне в гроба....
44
2
 
10
 
! Отговори
Башибозуци преди 7 години
Сега вече е ясно какви са тези държавни лидери. Същите като Р. Тапир Ердоан.Подтисници на свободата, окичени с фалшива демокрация, врагове на интелигенцията, подкрепяни от зачулени були и кръвожадни башибозушки орди.Това не са световни лидери, а лидери на жесток и безпросветен башибозук.
43
1
 
14
 
! Отговори
Само не ми е ясно... преди 7 години
Каква е разликата между този преврат и превратите в Украйна и Сирия? Защо Асад е диктатор, а Ердоган "законен президент"?
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво лицемерие само! Невероятно!
41
4
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Не съм руски ***, мразя Путин и смятам, че неговата диктатура не е много по-далеч от тази на Ердоган. Абсолютно защитавам европейските ценности и свободи, за които всички трябва да се борим. НО в момента реакцията на европейските лидери ме отвращава. Как пък един не каза "Не е редно така да се сваля правителство, но и Ердоган да се замисли какво не прави като хората, щом има такива крайни настроения срещу него"? А всички тръбят как се погазвала демокрацията... Ами тя в Турция отдавна се погазва
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ето ги бре Евролидерите гейчета с гейчетата..изчакаха да видят кво ще стане и днес задружно подктрепят диктатора
39
3
 
5
 
! Отговори
Sony преди 7 години
Много ясно -.превратът не е бил подкрепен от Щатите и Брюксел и затова не успя. Ердоган сега им е удобен -заради бежанците. И други неща!. Сега те си затварят очите пред очевидния факт, че е диктатор, както са го правили десетки години с Хюсеин, Кадафи и т.н Но в мига.в който вече не устройва интересите им...... видяхме какво се случи с режимите в Ирак и Либия!! Ще дойде и редът на Ердоган. А и тук нещата се комплицират от факта че Турция е член на НАТО, някак си не върви да се изправят срещу свой съюзник.... Трябва да намерят по -фин начин за интервенция във вътрешното устройство.
38
2
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
Не Путин отиде при Ердоган, за съжаление на някои. Първият великодушно, "след спявката на килимчето" , разреши руснаците да ходят на почивка в Турция. Това е само началото. Икономиката, търговията, потока-от всичко това най-засегната е Турция.
37
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
гмо мозьците още малко и ще му лижат *** тои избива цвета на нацията те гохвалят утре ще почне да изнудва европа за пари и визи
36
1
 
13
 
! Отговори
*** преди 7 години
Някой бил казал преди много време, че всички опити за преврат са противозаконни освен успешните. Допълвам "... освен успешните, които са в наш интерес". Пример? Украйна. Там, според същите т.н. лидери, превратаджиите се оказаха най-големи борци за демокрация.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавни лидери похвалиха пушечното месо. Нямам намерение да проявявам неуважение към загиналите, но цивилни нямат работа на бойното поле, особено след като турската армия не е била напълно разбита или извън контрола на правителството. Когато армията не е в състояние да се справи, чак тогава последна инстанция са цивилните, а положението не го е изисквало. За мен тези хора са изкарани по команда да ***.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Той отбеляза, че в създалата се сложна ситуация "турският народ е проявил голяма зрелост и смелост, вдигайки се на защита на своите държавни институции""Да каже нещо и за загиналите цивилни или целта оправдава средствата? Това е грандиозен провал на турската държава и армия, работа ли е на цивилните да им оправят кашите? Няма нищо похвално и героично в това, просто се замазва гафа с четкане.