Народът не позволи в Турция да бъде извършен преврат!

Турският печат за опита за пуч в южната ни съседка
16 юли 2016 12:11, Елка Василева
158
Народът не позволи в Турция да бъде извършен преврат!
Снимка: Reuters

"Извънредна нощ", пише в заглавие в. "Миллиет" днес и обобщава ситуацията от изминалата нощ, в която група военни направиха опит за преврат срещу правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

 "Изтребители прелитаха над Анкара. Танкове затвориха летище и мостове в Истанбул. Имаше сблъсъци в Генералния щаб, МИТ (разузнавателната служба) и Анкарската дирекция на полицията", пише вестникът. Събитията започнаха в 22.30 часа и продължиха през нощта, допълва изданието.

 "Миллиет" цитира и думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, че "Пучистите няма как да успеят". Той бе приветстван с аплодисменти на летище "Ататюрк" в Истанбул, където пристигна около 4 часа и направи изявление.

 "Да живее демокрацията", гласи заглавието на в. "Поста". "Група военни се опитаха да извършат преврат, но народът не позволи", допълва изданието."Превратът приключи за четири часа", отбелязва "Ватан".

"Подъл бунт в Анкара" (в. "Акит"), "Опит за преврат" ("Йеничаг"), "Изменници на отечеството" ("Йени шафак") са други от заглавията на днешните вестници.

 "Опитът на група изменници във въоръжените сили на Турция бе осуетен от народа", пише и "Сабах". "От Одрин до Карс цяла Турция се надигна в името на демокрацията". Според изданието "опитът за преврат на малка гюленистка хунта в армията (визира се общността на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, която властите разглеждат като терористична организация) е понесъл силен шамар от страна на народната воля". "Гражданите, които излязоха на улицата в цялата страна, заявиха силна подкрепа за демокрацията", пише още изданието.

 "Народът защити демокрацията" е заглавието, подбрано по темата от в. "Стар".

 "Турция преживя черен ден за своята демокрация", пише още вестникът, който нарича пучистите "паралелна хунта в армията", отново визирайки общността на Фетхуллах Гюлен, която според турските власти ръководи мрежа от последователи в структурите на държавата, включително в армията, наричана "паралелна структура" или "паралелна държава", чиято цел е да свали от власт управляващите. "Никога няма да склоним глава" - този цитат от изказването на турския президент също е изведен като акцент на първата страница на вестника.

"Тюркие" пък цитира предупреждението на Ердоган, че пучистите "ще трябва да платят скъпа цена".

В. "Хюриет" пише, че хора, излезли на улицата, за да протестират срещу пучистите, са отнели оръжието на военни и са ги били. В сградата, където се намира редакцията на вестника, както и на други медии като телевизия Канал Д и СиЕнЕн-Тюрк, около 3.30 ч. са нахлули метежници, които пристигнали с хеликоптери, прекъсвайки програмата на двете телевизии. Група войници влезли и в редакцията на "Хюриет" и под принудата на оръжие изкарали навън служителите, които тъкмо подготвяли за печат новия брой.

 "Решението е в демокрацията - нито в танковете и пушките на военните, нито в незачитането на демокрацията от ПСР", пише в. "Джумхуриет", обявявайки се от първа страница днес срещу "всеки преврат, било то военен или цивилен".

 "Няма сила, превъзхождаща силата на народа" - този цитат от изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган извежда в заглавие в. "Хабертюрк".

 "Група служители на турските въоръжени сили направиха опит за бунт на различни места в Турция. Имаше сблъсъци, главно в Анкара и Истанбул. Свалени бяха самолет и хеликоптер, обстрелвал сградата на парламента. Правителството обяви, че е отблъснало бунта", обобщава ситуацията вестникът и добавя, че на различни места в страната са се събрали хора, за да протестират срещу опита за преврат.

 "Няма да отстъпим от демокрацията. Демокрацията ще победи", заяви и премиерът Бинали Йълдъръм. Цитирани са и думите на опозиционните лидери Кемал Кълъчдароглу (лидер на светската Народнорепубликанска партия), който заяви: "Стоим зад нашата демокрация", и на водача на националистите Девлет Бахчели: "Всеки бунт е недопустим. На страната на правителството сме".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Турцияопит за преврат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другото издайническо е избора на Петък - Петък е мюсюлманския еквивалент на Неделя за християните - техния "свети ден". А събота е светия ден за евреите. Освен това събота хората не работят, и петък вечер са вън по улиците.Ако опита за преврат беше легитимен, най доброто време би било средата на седмицата - идеално в Сряда. Ако опита за преврат е постановка, Петък е идеален ден да се призовават ислямисти по улиците, за да може Амгъл - крипто-циониста да обяви победа в Събота - неговия свещен
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен....колко българи у нас......Русофилите да не би да мислите, че сте българи?
88
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американските *** ги боли Ерддоган игра ВаБанк и се опря на народа си. Щом народа го подкрепя както в Сирия си подкрепят Асад така трудно ще бъде свален. Политик без поддръжка от народа си е бита карта. Колко българи у нас ще застанат зад Плевнята?
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен.... американските ***....Абе, руски жополиз, до вчера плюехте по Ердоган сега жертва на американците го изкарвате. Няма умници като вас.
86
2
 
6
 
! Отговори
койчо преди 7 години
Тъжен ден за демокрацията в турция. Пропадна опита за връщане към светските ценности. Сега ги чака единствено пътя към крайната ислямизация!!
85
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американските *** пак глупости говорят. На всички е ясно ЦРУ заедно с Фейтулах Гюлен и платени богато висши генерали. Ех ех трудно е да ни излъжете вече народа има очи, уши и обоняние и подушва от къде иде дима. А той иде от Америка.
84
1
 
0
 
! Отговори
БЕЛИТЕ ТРОЛОВЕ преди 7 години
Тея белите коментари с точката в началото да не са от някой турски бот за цензуриране?Я да тествам: ЕРДОГАН
83
1
 
0
 
! Отговори
М.М преди 7 години
Има хора, които предпочитат да бъдат контролирани във всеки аспект на живота, на тях ако има дадеш свобода и право на личен избор как да си живеят живота, те изобщо не знаят какво да правят! Затова им е най-добре когато някой ги води и ги гледа кат овце, и точно такива слабохарактерни и лишени от какъвто и да било природен интелект се множат ударно, за да изтикат или унищожат реално мислешия човек,т.е неадерталеца ще смаже хомосапиенса. Тогава забравете за космическото бъдеще. Нищо не е случайно
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има много неща, които издават, че преврата е бил постановка на ердоган. Извършителите определено бяха борци за светски режим, това стана ясно, когато не извикаха противниците на амгъл по улиците, за да потекат реки от кръв и да почне гражданска война. Още от началото пионките на амгъл твърдяха, че групата е малка - знаели са, и не е било изобщо нужно хората да излизат по уличите, службите щяха да си свършат работата.Но когато е театър определено искаш хората да са вън и участват.
81
3
 
3
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Това означава че народа са диви ислямисти демек терористи. Турци е най голямата терористична организация в света , искат си го желаят си го, прав им анадолско път. Никакъв ес. Закриване на посолството и прекратяване отношенията затваряне границите. Драги българи нашата държава стана ясно че граничи с халифат! бетонна стена като в израел
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв народ, бе?! Фанатизираните пещерняци, които изтърчаха на улиците веднага след призивите от джамиите и започнаха да пребиват войниците от собствената си армия?!
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Преврата беше организиран от Американците . Само наивници може да си мислят че Ердоган сам си организира преврата."Пф, ако краварите искаха да му организират преврат, тоя нямаше да е жив днес, щяха от него да почнат.Ти си този който е наивен и не познава средствата за пълен контрол. За някой като амгъл е просто задължително той да е този, който финансира, снабдява и ръководи противниците си, без те да го подозират. САЩ го правят, Израел го прави, амгъл вече и той влезе в час.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вести,какво стана с предишните коментари...
77
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преврата беше организиран от Американците . Само наивници може да си мислят че Ердоган сам си организира преврата. Краварите могат и тук да направят такъв ама вече няма да има кой да им се върже. Утре ще кажат Боко е мутра ще извадят компроматите за него ам ние си го знаем така че нищо ново под слънцето. Умря вече кой не скача е червен. Сега е ясно че всичко се режисира от "Големия Брат". Турците си знаят по добре един диктатор отколкото като Сирия ,Либия, Ирак и т.н. демократизирани държави
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименто много файда от това членство,Ти какво спечели лично за себе си от това Европейски съюз??????По богат ли стана,по малко данъци ли плащащ,верно че границите са отворени ама?????изобщо да не влизат,и така си живеят много по добре........
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
narodyt beshe obraboten da ne podkrepi prewrata ?a da podkrepi diktata!
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрацията е управление от народа, не се нужда изобщо от лидери, камо ли от такива, които узурпират властта с десетилетия и променят законите на една светска държава в такива на ислямистка диктатура.Тоя преврат амгъл си го организира сам, за да се покаже в контрол и за да очисти малкото останали хора в армията, на която Артатюк завеща мисията да пазят светската власт от ислямизъм.Сега чакаме истинския преврат.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Организирано от Ерчо или не, значение няма!!!100% Е БИЛ ПРЕДУПРЕДЕН, НО Е ОСТАВИЛ СЪБИТИЯТА ДА СЕ СЛУЧАТ
72
0
 
3
 
! Отговори
ист преди 7 години
Не разбрах кои са по радикални ислямисти -тези при Ердоган, или които предприеха преврата.Историята показа, че умереният радикален ислям, се изражда в агресивен антихуманен радекализъм -какно национал социализва при Хитлер, и социализма пре Сталин.
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вестниците пишат...Да живее демокрацията.Те не разбират ли че полека лека демокрацията си отива от Турция.На дневен рвд е тоталитарният режим на Ердоган.Много хора от висшия ешалон на Европа тайно ще съжаляват че пуча не успя.Дано се стресне Ердоган че този курс на ислямизация не е угоден на много хора.Ще се види...