Горбачов: Светът се приближава към опасната зона

Отношенията Вашингтон - Москва са в най-ниска точка, оцени той
10 окт 2016 19:03, Анисия Иванова
164
Горбачов: Светът се приближава към опасната зона
Снимка: Reuters

Светът се приближава към опасната зона, предупреди бившият съветски лидер Михаил Горбачов на фона на засилващото се напрежение между Москва и Вашингтон заради сирийския конфликт, предаде Франс прес.

"Мисля, че светът се приближи до опасна зона", заяви Горбачов пред РИА "Новости". "Не бих искал да давам конкретни препоръки, но искам да кажа: трябва да спрем. Трябва да се поднови диалогът. Прекратяването му беше най-голямата грешка", подчерта бившият президент на СССР.

Отношенията между Вашингтон и Москва вече са достигнали най-ниското си равнище поради анексията на Крим и започналия през 2014 г. въоръжен конфликт в Източна Украйна. Те се влошиха още повече след провала на мирното споразумение в Сирия, договорено от САЩ и Русия миналия месец. То продължи само седмица, припомня АФП.

След това армията на сирийския президент Башар Асад, подкрепяна от руската авиация, започна офанзива за превземане на град Алепо и напредва улица по улица в опит да си възвърне източната част на втория град в Сирия. Бунтовниците контролираха Алепо от 2012 година.

Сирийската офанзива беше осъдена от САЩ и западните страни, но в събота Москва наложи вето на предложената от Франция резолюция на Съвета за сигурност на ООН, с която се искаше прекратяване на бомбардировките, пише БТА.

От началото на сирийския конфликт през 2011 г. са загинали най-малко 300 000 души. Кризата доведе до най-тежката хуманитарна катастрофа след Втората световна война, припомня АФП.

В изявление през април бившият президент на СССР приветства усилията на Русия и САЩ за постигане на мир. Този път той ги призова да се върнат към основните приоритети - съкращаването на ядреното оръжие, борбата с тероризма и предотвратяването на екологична катастрофа. "В сравнение с тези предизвикателства, всичко останало отстъпва на втори план", подчерта Горбачов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
12
 
! Отговори
Ах,ти.., преди 7 години
Негодник!Обърна света наопаки,избяга като плъх в Империята на злото,но когато Бог те наказа,отиде да търсиш лечение и спасение отново в родината,която най-подло предаде,като продаде душата си на дявола.Бог да ти въздаде за стореното към света!!!!!!!!!!!!!!
89
2
 
16
 
! Отговори
тя преди 7 години
Ти направи така , че светът да се приближава към "опасна зона"! Развали двуполюсния модел , който поддържаше баланс на силите и сега остана един световен жандар САЩ и който не му "играе по свирката "му спретват "цветна" революция!
88
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 133От ШОПЕТО ПО-УМНО НЕМА.Шопе от 1990 до 2010 Русия освен броне джипове и артилерийските БТР-82 друга сухопътна броне техника реално не е купувала. Правени са само плахи опити за частична модернизация на парка и са продавани по света огромните СССР запаси.За твое сведение в момента рашките имат 40 Ауакса и само 3 са нови и 10 модернизирани - това е на хартия реално са около 20 изправни. Започват да произвеждат А-100 все същия като стария А-50 но с неподвижна антена на базата на ФАР.
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това изчадие на ада още ли е живо.
86
6
 
4
 
! Отговори
ооооооооооооо преди 7 години
тук неплатени няма ли бе ??? аман от гладни хора!
85
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на света е,че след 1953г-след смъртта на Сталин- в СССР и соц.страните ,а след 1961г- и в САЩ с президентството на Кенеди-се премина от диктатура на просветената интелигенция , промишления капитал и пролетариат към диктатура на изпед-ерастената интелигенция и безпросветния партийно-номенклатурен и генномодифициран -от редовната употреба на алкохол и наркотици- апарат!Влезте в тоалетните на Европейските институции,за да разберете за коя Марийка става дума!
84
3
 
7
 
! Отговори
БиШоп преди 7 години
До ШопТолкоз си назад с материала, че боли да ти се четат коментарите...
83
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Отношенията между Вашингтон и Москва вече са достигнали най-ниското си равнище поради анексията на Крим" - това е едно от най - глупавите изказвания, които съм чел някога. Евроатлантическите страни, особено атлантическите такива, започнаха антируската политика още преди Горбачов да се махне от власт и до момента само ескалират антируските си действия. Без никакво прекъсване или забавяне. Наблюдавам процеса над 30 години. Никога не е спирал, въпреки надеждите на руснаците.
82
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***-кин капутише!
81
4
 
30
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
То пък в америка цари един дух,мани мани.
80
28
 
11
 
! Отговори
sd преди 7 години
Драги руски другари, искам да ви светна една работа. Любимата ви Раша ще се разпадне на няколко враждуващи за ресурси държави. И това е защото руските другари могат да печатат само рубли, а не могат да печатат долари. Така стана и със СССР.
79
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СССРето беше един великан на глинени крака, защото хората си останаха прости. Само с материализъм и без дух не се гради империя. Даже римляните и император Константин го е разбрал, но и за тях е било късно. Общество без нрав се разпада, виж бегетото.
78
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопКое наричаш 'брутен продукт'? Подаянията от Ес които се мъчим (не особено добре) да 'усвояваме'? Защото ако не са за 'нашите фирми' - не ги и усвояваме, а много други просто не може да се оправят 'калинките' с тях и горят!Какво помага за развитието на България в перспектива парите които ни дава ЕС за да почистим храсталаците около пътищата??? Аз освен няколко м*нгала повече - друго не виждам. Не е за Университети, не е за нови разработки или продукции.
77
0
 
1
 
! Отговори
нн преди 7 години
Грешка ,прав си. Става дума за Рейгън.
76
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво общо имаме ние с руснаците?Нищо.Да е жив и здрав Горби,че ни отвърза от тях.
75
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аз ще поставя на колене тази империя на злото"Роналд Рейгън.Велик.
74
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горби е велик.
73
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОРБИ,ВИЖ ДО КЬДЕ НИ ДОКАРА С ТВОИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ПРОМЕНИ?
72
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха! Гледам, че на предишните страници някой ви е уверявал, че Горбачов нищо не можел да стори като почнали да падат режимите в Изт.Европа! Ама верно ли?! Ами че то всичкото това стана с благословията на Москва, бре! Как може на някой да му мине изобщо през акъла, че разните му превратаджии тъдява не са били помазани от Изток?!!!
71
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горби загроби СССР, но с Русия няма да му се отвори парашута. Ще остане в историята като човекът, лишил милиони от бъдеще и изпратил милиони в небитието. *** гад, която съсипа животите на безброй хора.