От какви геополитически заплахи трябва да се пази България?

Трябва да следваме по-консервативен подход при икономически растеж
10 окт 2016 15:07, Екип на Bloomberg
9
От какви геополитически заплахи трябва да се пази България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Геополитическият риск е най-големият, който трябва да се отчита, когато се взимат икономически решения в България. Страната трябва да използва по-консервативни подходи за постигането на икономически растеж - да заделя средства и ако има излишък, той да се използва като резервни буфери.  Това заяви финансистът Тодор Николов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите му страната е станала твърде зависима отеврофондовете и за целта трябва да работи в посока много по-активно привличане начуждестранни инвестиции и стимулиране на местния бизнес.

"България има 4-5 години, за да премине от икономика, която пряко е обвързана с европейските средства, към такава, която не е толкова зависима от тези ресурси", посочи той.

Според финансиста условията за правене на бизнес в България не са достатъчно добри. По думите му трябва да се преразгледат всички регулаторни режими и част от тях да отпаднат за малкия и средния бизнес. 

Николов прогнозира дестабилизация и негативен сценарий за геополитическата среда.

"Виждаме влошаване на отношенията между САЩ и Русия, от друга страна в момента САЩ са в предизборна кампания и външнополитическата им активност е намалена, но след като кампанията приключи, се очаква те да заемат по-агресивна външна политика. Има рискове от поява на нови регионални конфликти. В Турция се говори, че ситуацията е близка до гражданска война", обясни финансистът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
gtf преди 7 години
До Ванко до др.Кромфес - питай дедо ти, кой го е бил и е...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от полски тикви най вече
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трябва да се пази от изчезване тази жалка територия или по добре закриваи и да приключва
6
0
 
2
 
! Отговори
Ванко до др.Кром преди 7 години
Не се отяждам,само ми писна от такива дето са стреляли ,само по шест патрона,но са много напети!
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От всички заплахи за страната, най-голямата и очевидна е тиквун и бандата му.
4
9
 
9
 
! Отговори
demograph преди 7 години
България трябва да стои на равно разстояние от двете примитивни неоимперии - Русия и Турция, които отгоре на всичко влизат в договорки по между си, включително и за съдбата на България. От това по-страшно няма. Единственият разумен избор е да си стоим твърдо в НАТО и ЕС и колкото може по-далеч от двата огледнели хищника. Поне докато не се укротят. Колкото до опорната точки "Америка ни ограбвала", "НАТО ни окупирало", а "ЕС бил пред разпад", те са продукт на хищниците и се повтарят от агентите им
3
3
 
7
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Анонимен - 2 какво се отяждаш с човека? Ще те питам след някой друг месец. Когато отвъд океана дойде на власт онази припадничевата с налудничавия поглед. Която и без това не обича България.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми хайде бре байно,хайде наДервиш могила,окопите са там,отивай да се биеш!
1
5
 
4
 
! Отговори
gtf преди 7 години
ми правилно го е казал човека - като минат изборите, фащ почва да обръща внимание на околният свят да го руши и ограбва. Най-трябва да внимаваме с турците, освен, че имат апетити териториални са и с друга вяра - агресивна и примитивна, но това не значи да им правим метани или да им уйдисваме, напротив.