Русия и Турция подписаха за "Турски поток"

Ще се засилват контактите между военните им ведомства и спецслужбите
Обновена: 10 окт 2016 22:09 | 10 окт 2016 21:34, Анисия Иванова
402
Русия и Турция подписаха за "Турски поток"
Снимка: БТА

Русия и Турция подписаха днес междуправителствено споразумение за изпълнение на проекта за газопровод по дъното на Черно море "Турски поток", предаде ТАСС. Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на двете страни, Александър Новак и Берат Албайрак, след преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

Споразумението предвижда да бъдат прокарани две тръби от магистралния газопровод по дъното на Черно море. Те трябва да са готови до декември 2019 г., съобщи по-рано днес президентът на руската държавна газова компания Газпром Алексей Милер. Преговори за прокарване на трета и четвърта тръба не се водят, уточни впоследствие руският енергиен министър Александър Новак.

Русия реши строи газопровода "Турски поток", след като през 2014 г. се отказа от алтернативния проект "Южен поток" заради изискванията на Европейския съюз той да отговаря на т. нар. Трети енергиен пакет, припомня ТАСС. Впоследствие обаче преговорите бяха преустановени, включително заради кризата в руско-турските отношения. Работата по "Турски поток" продължи с възстановяването на двустранните връзки.

Цената на проекта е изчислявана на 11,4 милиарда долара. Турция ще получи отстъпка от цената на руския газ в рамките на проекта, съобщи Путин. Двете страни се договориха още за ускоряване на проекта за построяване от Русия в Турция на атомната електроцентрала "Аккую", обяви Ердоган.

Турските селскостопански стоки ще бъдат допуснати до руския пазар, съобщи Путин. Миналата година Турция изнесе в Русия такава продукция за 500 милиона долара. Русия обаче затвори своя пазар за турски плодове и зеленчуци след избухването на кризата в двустранните отношения в резултат на свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница през ноември миналата година.

Русия е готова да участва в търгове за изграждане и изстрелване на сателити за Турция, каза още Путин.

Процесът на нормализиране на отношенията между Турция и Русия продължава с пълен ход, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.

На съвместна пресконференция с руския си колега Владимир Путин след среща между двамата в Истанбул Ердоган отчете, че отношенията между Анкара и Москва се подобряват. Те ще продължат да се развиват и ще обхванат много различни области, допълни турският президент.

Путин обяви, че с Ердоган са се договорили за засилване на руско-турските контакти по линия на военните ведомства и спецслужбите.

Контактите между двете страни в много сфери бяха прекъснати след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница през ноември миналата година. През юни Ердоган се извини на Путин за инцидента в писмо, след което двамата проведоха телефонен разговор, станал основа за възстановяване на руско-турските отношения, припомня БТА.

Руският президент Владимир Путин заяви още, че с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган са се съгласили днес, че е изключително важно да бъде доставена хуманитарна помощ в северния сирийски град Алепо, предаде Ройтерс.

"Имаме обща позиция, че трябва да бъде направено всичко възможно, за да бъде доставена хуманитарна помощ в Алепо. Единственият проблем... е гарантирането на сигурността на хуманитарните доставки", каза Путин на пресконференция с Ердоган след срещата им в Истанбул.

Турският президент заяви, че с руския си колега са обсъдили конфликта в Сирия, включително турските военни операции и там и необходимостта от сътрудничество с цел доставяне на хуманитарна помощ в Алепо.

В събота Русия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на френски проект за резолюция, изискваща прекратяване на въздушните удари и прекратяване на военните полети над северния сирийски град. Алтернативен руски вариант не успя да събере необходимата подкрепа от 9 гласа в 15-членния съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
3
 
! Отговори
Путин преди 7 години
Ако трябва, ще го подпиша този договор още 10 пъти !
225
5
 
3
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
Съмнително е, дали ще има "Турски поток". Американците ще си защитят газовите инвестиции в Украйна и ако трябва пак ще скроят нов преврат в Турция. То затова няма и "Южен поток". Остава да гледаме като Американски наблюдатели как се развиват големите интереси за овладяване на енергийните ресурси на земята.
224
0
 
6
 
! Отговори
Мъдрец преди 7 години
Путин си знае работата! Ако трябва пет пъти ще го подписва Турски поток, само и само да навива пружината на русофилската подривна дружинка в България! А дали някога ще тръгне проекта, това него не го вълнува! Друг е въпроса, че нашите управници търсят лесния начин, някой друг да им казва какво да правят! Едните слушат Москва, другите Брюксел, а бат ви Бойко и двете! И накрая от два стола, че на земята! Никой не обича подмазвачите, дето се правят на тарикати!
223
5
 
4
 
! Отговори
художника преди 7 години
Хайде стига сте хленчили бе! Човек, когато губи не знае какво печели и обратното.Губим потока, печелим чиста земя и девствена природа. Терористите ще насочат вниманието си към тази тръба, която за щастие няма да минава през България.И по- добре, защото нашата държава от лентяи- чиновници не може да я опази и поддържа. Та си мисля, че май късмета е с нас, обикновените българи.
222
1
 
8
 
! Отговори
ГГеР преди 7 години
Въпреки че в продължение на година Брюксел постоянно се опитваше да блокира Южен Поток Орешарски беше финализирал подписването му.Ден преди това да стане в България спешно пристигнаха Джон Маккейн и тоя другия диппломат от Тексас.На следващия ден споразумението беше анулиране.Тези от Вас, които знаят кой е Маккейн им е ясно, че нещата са били много сериозни, просто не ми се мисли какви неща е говорел на четири очи с Орешарски.Васална държава на САЩ сме си, това е повече от ясно.
221
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този поток все го подписват и все не тръгва. Пуста политика...
220
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България всичко хубаво я заобикаля. Единствено мигрантите не. Външната ни политика е толкова некадърна, че да бяхме обявили война на Русия и САЩ едновременно последствията щяха да са по-малки. Това е все едно да се опиташ да се удавиш в чаша с вода. Е, *** успя! Първи в света е!
219
3
 
13
 
! Отговори
Турски мазен паток преди 7 години
Как сте, евроатлантичета(с мозъци като на птичета)?Вчера Путин с Ердоганяви натури боздуганя.Ердо малко се изложи - вазелин не ви предложи.
218
6
 
4
 
! Отговори
ХА ХА преди 7 години
Абе този Турски поток не го ли подписваха веднъж? Даже май трябваше да е готов вече! Айде младоженеца да целуне булката, докато не сте се скарали пак!Защо ли тая целувка ми напомня за една друга, между Станишко и Местаня...!?Ха ха!
217
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато Боко си говори по телефона с Путин вървейки напред назад с ръка в джоба и ехидна усмивка Турция ни седна на стола. Но нищо лошо европейските колонизатори ще ни потупат по рамото. Още малко ще ни отупат като празен брашнен чувал и на *** с подарък хиляди талибани.
216
2
 
15
 
! Отговори
weiss преди 7 години
Кучетата си лаят, керванът си върви. А иначе, за нас, *** народ-слаба държава :-(
215
10
 
1
 
! Отговори
МЕЛЕАГЕР ОЛИМПИОДОР преди 7 години
ГЪРЦИЯ СТАВА НОМЕР ЕДНО ! НИЕ ЩЕ КОМАНДВАМЕ ТУРСКИТЕ ЧАЛМАЛИИ И РУСКИТЕ ПИЯНИЦИ---НИЕ ЩЕ БЪДЕМ ВАСИЛЛЕВСИТЕ, А ВСИЧКИТЕ ДРУГИ -- ВАСАЛЛИТЕ ЗА ГАЗА !!МОНО ЕЛЛАДА ! ЗИТО ХЕЛЛАС !
214
3
 
11
 
! Отговори
СС преди 7 години
Лоша новина за България. :( Дали не са се разбрали на четири очи - Северна България за Русия, а Южна за Турция?
213
2
 
2
 
! Отговори
Само наште! преди 7 години
До ббббббббббббббббббббНашите медии постоянно разкривявали истината. Само нашите?
212
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСрока на "Сила Сибири" е да бъде пуснат до 2019 г....бе тролей шорошшоиден....продължавай да си хахочеш.........
211
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При разговорите Ердоган е откликнал милостиво на коленопреклонната молба на Путин. Турция няма да сваля повече руски самолети, при условие че започне масирани бомбардировки на терористичния сирийски Курдистан. Турция - четвъртият Рим, империя на 5 морета.
210
4
 
14
 
! Отговори
xaxa преди 7 години
Кучетата лаят кервана си върви драги мега разбирачи на световната политика.
209
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До справедлив................До Ха- ха- ха......."Сила Сибири" вече има построени 422 км.....та си хахакай колкото си искаш...А рашаните бачкат и си въртят алъш вериша........ДОСЕГА ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ГОТОВ БЕ УМЕН! С ТИЯ ТЕМПОВЕ ЩЕ БЪДЕ СВЪРШЕН ПРЕЗ 2050 ГОДИНА.
208
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те си се разбраха, а ние да го надуваме целия заради тиквата и Брюксел
207
2
 
3
 
! Отговори
бббббббббббббббббббб преди 7 години
До ПитанеПич,с такива подробности на обществото не писано да знаят....Това са само журналистически предположения.Да не забравяме,че нашите медии постоянно изкривяват истината.