Украйна се изпокара със съседите, рискува да пострада

Киев се е впуснал в търсене на нова постсъветска идентичност
28 ное 2017 12:45, Елка Василева
57
Украйна се изпокара със съседите, рискува да пострада
Снимка: архив, Reuters

След три години безпрецедентна криза в контактите с Москва Украйна е в хладни отношения и с други свои съседи, подразнени от втвърдяването на националната й политика, което има опасност да се отрази на европейската подкрепа за Киев, пише Франс прес.

Новата криза започна през септември, когато Киев прие закон за образованието, предвиждащ засилено обучение на украински в училищата.

Текстът предизвика протест почти у всички източноевропейски съседи на Украйна, които съзряха опасност да бъдат дискриминирани съответните малцинства. И те се присъединиха към критиките, идващи от Русия - свръхрядък случай, откакто Москва анексира Крим през 2014 г., а после избухна конфликтът между проруските сепаратисти и украинската армия.

Румънският президент Клаус Йоханис анулира насрочено посещение в Украйна, а унгарското правителство стигна и по-далеч: заплаши да блокира сближаването на Киев с Европейския съюз.

По-късно Киев и Варшава се спречкаха по повод масовите убийства, извършвани от украински националисти през Втората световна война.

Полша упреква Украйна, че не осъжда изрично тези действия. В тази връзка на двама служители от украинската администрация бе забранено да влизат в Полша, а външното министерство в Киев извика полския посланик.

Напрежението обхваща не само страни от ЕС - през ноември Беларус обвини в шпионаж украински журналист и обяви за персона нон грата украински дипломатически съветник.

В търсене на идентичност

Накрая, през ноември Сърбия извика за консултации посланика си в Киев, след като Украйна изрази тревога във връзка със сръбските "наемници", сражаващи се рамо до рамо с проруските бунтовници в източните региони на страната, където над 10 000 души са загинали след избухването на конфликта през 2014 г.

Според украински експерти напрежението идва от променения тон на Киев - впуснал се в търсене на нова постсъветска идентичност, той се стреми да налага свои виждания и в страната, и в чужбина.

"Украинците се мъчат да проумеят какви са всъщност и каква трябва да бъде националната им политика, което естествено води до напрежение, защото досега Украйна бе отпусната, вяла държава", обяснява Дана Гайдай, анализатор от киевския център "Нова Европа".

Откакто получи независимост през 1991 г., Украйна се луташе между Европа и Русия, а проевропейският протест на Майдана приключи с падане на тогавашния проруски режим и през февруари 2014 г. на власт дойдоха прозападни сили.

Малко след това Русия анексира Крим и в източните украински региони избухна война между Киев и бунтовници сепаратисти, подкрепяни военно от Москва според Киев и Запада. Тези събития силно активизираха украинците, доведоха до прозападен завой и необичаен прилив на патриотизъм и национализъм.

"Конфликтът с Москва изостри националното чувство и желанието да защитим украинския език", изтласкан на заден план през съветската епоха, подчертава Олександър Сушко от Международната фондация "Ренесанс" в Киев.

Някои виждат в напрежението между Киев и съседите му ръката на Москва - както например полякът Доналд Туск, председател на Европейския съвет, който се пита не съществува ли някакъв "план на Кремъл".

Двама висши дипломати от Украйна, пожелали анонимност, споделиха поотделно подобни мнения пред АФП. "При все че навярно не са замесени пряко, руснаците използват в игрите си напрежението" между Киев и съседите му, "защото печелят от него", коментира един от тях.

Това ново напрежение не е добре дошло за Киев, отслабен вече от кризата във връзките с Москва - подкрепата от западните му партньори за него е от ключово значение.

Малко е вероятно наистина Брюксел да вземе страната на европейските противници на Киев, но вземането на някои решения, изискващи консенсус между всички членки на ЕС - например удължаването на икономическите санкции срещу Русия, може би ще става "по-сложно", предупреждава Сушко.

Според него тази студена вълна между Украйна и съседните страни, където национализмът също е в подем, едва ли ще спадне скоро.

"Това не е просто епизод в двустранните връзки, а нова историческа фаза, идваща да смени периода след студената война, когато гледахме да забравим всичко, противопоставящо съседните народи и националните им идентичности - добавя Сушко. - И ето че махалото се връща."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До КНЯЗ СЛУЦКИИУнгария им го каза в прав текст ако не си избиете от главите Укринщината и не си заличите от законите Насилственото Укранизиране няма да влезете в ЕС.Подобни но за сега по-меки са позициите на Румъния, Полша и България
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна стана жертва на сверовната анти-руска политика. Ползаха я за маша при противопоставянето с руснаците, но не издържа на огъня...
49
3
 
17
 
! Отговори
Праско преди 6 години
Украйна и украинците са уголемен огледален образ на Македония и македонците, колкото едните са нация с култура и история толкова и другите.
48
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинците вече се интегрират към запада и ЕС. Украинците много добре знаят къде е по- хубаво- в западна Европа или в Просия. От Просия видяха голодомора и чернобил, чудовищни престъпления срещу украинския народ. В ЕС работят много украинци и са достойни хора. Когато бях в Испания много добре виждах разликата между украинците и руснаците. Украинците бяха много близо до нас българите и по език, и нрав, и външен вид. А руснаците въшкари, мързеливи и пропаднали пияници. Това с очите си съм го видял
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сами си я направихте такава Украйна като подкрепихте превратаджиите.
46
2
 
23
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Богомил 41Айде още един с Опорните Клечки ГолодоморСега Умнико помисли си милион и половина граждани на Ленинград за времето на обсадата са загинали от ГЛАД и СТУД - има ли братски могили? И знаят ли се къде и колко са костите на тези хора? ДА! Военните са загубили почти милион войници още по времето на отбраната - техните кости знаят ли се къде са? Да!Така като вземеш това за основа къде са костите на 7-9 милиона умрели от Голодомора в Украйна? 3-4 пъти повече кости и гробове къде са???
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48Гледах графика на МВФ за това на колко години се удвояват икономиките на отделните държави за на беше 14 години, а за Украйна годините бяха 67г.
44
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 41 Украйна на 2 пъти доброволно влиза в Руската империя,точно за да запази езика и Православието ,застрашени от Полша.В Руската империя езика при повечето царе не е забраняван.От Глодомора умират и руснаци,както в Украйна ,така и в РСФСР.Благодарение на Русия ,Украйна има такава голяма територия с разнородно население.Практически всички спорни територии със съседите им са украйнски.Изключение Крим!
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия ги рендосаха като по чуебник, аналогията с България е 1:1.
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварника и ЕС помпат Украйна със заеми като наркоманизирана ***, а те само купуват оръжия, докато собствените им генрали и офицери ги разпродават на черно за където им падне. 80% от индустрията е в Източна Украйна(Донбас), а държавата е колабирала - с режим на тока и водата, а инфлацията скоро ще настигне тази в Зимбабве...
41
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При такива любящи съседи Украйна ще гледа Евросъюза през този газопровод, който ще играе ролята на кривия макарон.
40
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро Украйна ще има един празен газопровод, за спомен от миналото.
39
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна е фалшиво изкуствено образувание и няма бъдеще.Засега е интересна като възможност за борба с Русия, но вече взе да излиза прекалено скъпо, а резултатите са жалки, та скоро ще я изоставят.Освен това както пише и по-горе, съседите на Украйна не са и приятели. Полша, Унгария и Румъния си искат обратно заграбените територии, населението в тях също иска да се отдели от майданската държава.
38
33
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 6 години
До Анонимен 37Да драги, трябва да се чете повече и не само историческа литература. Инрябва да се мисли, а не да се робува на имперските опорни точки. Векове наред Русия е мачкала украинците, езика и културата им и е извършвала етническо прочистване и геноцид. Спомнете си за гладомора, между 7 и 9 милиона украинци са жертвите украинци. На тяхно място се заселват хора от целия СССР,. които естествено говорят на руски, като общ имперски език. Чети и мисли сам.
37
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименФранс Прес са пропуснали, че въпросния закон засяга и българите там...1. Нас никой не ни бръсне за слива,2. Наш'те се направиха, че няма страшно по нареждане на Коз..к и не казаха Гък. Даже се похвалиха, че са защитили националните ни интереси>
36
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СкороСкоро Украйна и Китай ще имат обща граница
35
3
 
35
 
! Отговори
Скоро преди 6 години
Украйна ще я използват срещу Русия,но когато политиката се промени ще я забравят и изоставят,такава е съдбата на диктатурите,жалко за обикновения народ.
34
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24Ама почти прав си. Същата тази болшевишка , ама не Русия, а кохорта или по-точно болшевишки СССР, създаде и държавата Украина, че даже граници и нарисува. Така, че сравнението Македония Украина е точно на мястото си. И двете държави са създадени от ненормалните коминтернаджии. Ако имаш други въпроси съм насреща за да ти ги разясня. Не чети само Вашингтонски рупори, а прочети малко историческа литература.
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние пострадахме най - много! Украинските *** хукнаха към Ейропата за ейро и ни оставиха без танциорки........с идентичност!
32
5
 
4
 
! Отговори
пенко преди 6 години
АБЕ...ЗАЩО ВИ Е ТОЛКОВА С Т Р А Х ОТ РУСИЯ ??? НОВИТЕ И ВОЕННИ БАЗИ В СУДАН И ПО СВЕТА - " НЕ ЗАПЛАШВАТ НИКОГО" !!! МЪКААА ...МЪЪКАА...МЪКА !!! ПО-СПОКОЙНО ДЕ!!!... ЖИВОТЪТ НА КРЕ.ЕНСКО.О РЕЛИГИОЗНО ЧУШКОПЕЧЕСТВО НЕ СПИРА ДВИЖЕНИЕТО СИ !!! АЗ "ДИМО - КРИТИЧНИЯТ" БЪЛГАРИН.. ИСКАМ "ЛЮБОВТА " НА ЯПОНКА !!!