Лекуват от депресия с гроботерапия

Почивка в ковчег се превръща в нова актракция
6 дек 2012 15:17, Мария Дуковска
23
Лекуват от депресия с гроботерапия
Снимка: Reuters

В курортния град Трускавец в Украйна ще лекуват депресия със странен метод – слагат те да полежиш в ковчег. Засега стаята за психологическо разтоварване е само проект. Обстановката е уютна: има три ковчега, много вази с цветя, екран, на който се прожектира водопад, а всичко това е огласяно от тиха музика.

Идеята дошла на ум на директора на местния ритуален дом за тъжни обреди, който преди години се прочу в страната, като построи уникален гигантски гроб, в който откри кафене. За нещастие съгражданите му не оценили чувството му за хумор и скоро заведението фалирало.

След фиаското на гроба-кафене директорът Спетан Пиряник продължил да мисли в същата посока и така измислил терапията срещу стрес с ковчези, която според него е много оригинална. Самият живот му я подсказал. Един ден негов служител дошъл на работа, след като преживял тежко раздялата с приятеля си, който се записал в армията. И понеже му било много тежко, си полегнал в един от ковчезите. Така го намерил и директорът.

Директорът поканил лекари за консултация и доброволци-изпитатели – да полежат в гробовете сами с мислите си и да кажат дали терапията ще има положителни резултати.

Водят се преговори със санаториуми, които да използват необичайното лечение.

Засега услугата е безплатна, още няма опашка от желаещи. Степан разбира, че мнозинството от хората са суеверни и не искат да лягат в гроб, преди да им е дошло времето.

Има и смелчаци – някои искат дори да затворят капака на ковчега; една жена от Киев полежала седем минути, мислила, мислила за вечността и измислила в най-скоро време да си намери мъж, да се омъжи и да си роди две деца, защото трябва да изпълни живота си със смисъл.

Според свещеник гробът за разлика от кръста няма сакрално значение, това е просто предмет с определено предназначение. Затова няма противоречие с църковните канони.

Психологът Елена Сохан кометира, че за първи път чува за такава гроботерапия в Украйна. Подобно нещо има в Тайланд – в един храм, в който практикуват лежане в саркофази. Хората медитират по няколко минути и така се пречистват. Тя не се наема да каже категорично дали гроботерапията е полезна. Размислите за вечността не са вредни и все пак за подобен експеримент задължителното условие е човек да има здраво сърце и здрава психика.

Още любопитни новини прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
3dfx преди 11 години
Memento mori!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От медицинска гледна точка написаното е пълен шит. Все едно да те лекуват от гангрена с молитви.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе писачи и преводачи, поне руски да бяхте научили преди да преписвате. Може ли да бъркате така кретенски гроб с ковчег?! То бива загубенаци, бива, ама чак токова. На всичкото отгоре писача, явно не е решил за себе си коя дума ще ползува и ги сменя през целия текст.
18
1
 
5
 
! Отговори
терапевт преди 11 години
Това е все едно да ти кажат: "Къщата ти изгоря!", а после: "Не, бе, само колата ти откраднаха."..
17
1
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
В Сърбия в една колония за наркомани ги лекуваха с бой с лопата.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не само от депресия, от всичко се излекува човек, когато почине и го сложат в ковчега.Те учените сега ли откриват Америка.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе. Със сигурност помага по бързо да се преселиш на оня свят.
14
4
 
15
 
! Отговори
ХеЙТЪР Петър преди 11 години
А сега народа го лекуват насила с ГЕРБотерапия!!!!
13
2
 
20
 
! Отговори
Тупарлак преди 11 години
обява: Лекувам депресия с гьостерица - бой с тоягата по главата докато омекне, после продължавам към задните части докат се втвърдят. Успеха е гарантиран!
12
1
 
9
 
! Отговори
az преди 11 години
болни мозъци...накъде отива тоя свят нямам думи
11
3
 
12
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Не лежене ,а здрава физическа работа лекува всички които се мислят за луди!!!
10
1
 
15
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
"Според свещеник гробът за разлика от кръста няма сакрално значение, това е просто предмет с определено предназначение. Затова няма противоречие с църковните канони."Очевидно преписвачите на статии не знаят не само западни езици като английския, ами дори и руски език не знаят. Защото тук определено подозирам че се бъркат понятията за ковчег (на руски "гроб") със гроб (на руски "могила").В края на краищата, за "терапия" в ковчег ли става въпрос или в гроб???
9
3
 
13
 
! Отговори
Една бг роза от мен преди 11 години
Ако сте от друга държава и не знаете какво е депресия - Елате в България, поживейте тука, ама като нас. Тогава се приберете в къщи където и да е това и само при леки наченки на депресия си спомнете България.
8
1
 
17
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 години
Човек да не смее и да се депресира...
7
4
 
2
 
! Отговори
Ники преди 11 години
web.uni-plovdiv.bg/victorivanov/nature/download/vodata1.pdfПийте вода със сол по схемата в книгата и забравете за депресията. Изпробвано, работи....
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ahahaha стига бе !!! Депресия се лекува най-добре с пари.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анани преди 11 години
От статията не ми стана ясно, шефът ли е за психотерапия или неговата подчинена лежала в ковчега или и двамата..........?
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това направо е извратено! Иначе става, ама само за вампирите ;)
3
4
 
28
 
! Отговори
ined преди 11 години
Не помага. За три години лечение с ГРОБ съвсем се депресирахме.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А дали ще може и да те закопаят и да дадат шнорхел за дишане, така ще е още по-атрактивно.