Най-популярните суеверия

Страх от черна котка и плюене в пазвата са суеверия, които не излизат от мода
14 яну 2013 20:27, Мария Дуковска
23
Най-популярните суеверия
Снимка: Sxc.hu

Много хора може да не си го признават, но не е тайна, че много често пъдим черните котки преди да са ни пресекли пътя, не минаваме под подпрени на стената стълби и излизаме от къщи с притеснения на петък 13-ти.

Ето какви любопитни обяснения се крият зад най-популярните суеверия.

Да счупиш огледало

Тъй като се е смятало, че огледалото е отражение на душата, счупването му неминуемо я наранява. Поверието е, че те очакват 7 години нещастна любов. За да се спасиш от тази „лоша участ“ трябва да заровиш счупените парчета на лунна светлина.

Да намериш конска подкова

Вярва се, че подковата е най-силния символ на щастието, особено ако си я намерил с отворения край сочещ към теб. Ако имаш късмет да срещнеш подкова на пътя си, вземи я с дясната ръка, пожелай си нещо и я хвърли през лявото си рамо, за да се сбъдне желанието ти. Ако пък не искаш да се разделиш с нея, окачи я на входната врата на дома си, за да носи късмет на цялото семейство.

Да почукаш на дърво

Това суеверие датира от времето, когато някои народи вярвали, че боговете обитават дърветата. Когато някой търсел помощ от тези богове, леко почуквал на кората на дървото. След като евентуално получели помощта им, хората трябвало отново да почукат за благодарност.

Да хвърлиш шепа сол през рамото си

Солта винаги е била смятана за ценна субстанция, способна да пречиства и предпазва от зли духове. Хвърляйки сол през лявото си рамо прогонваш дебнещите зад теб лоши сили, които възнамеряват да ти донесат нещастие.

Да ти мине черна котка път

Много хора вярват, че това носи лош късмет. Обикновено съветват да направиш три крачки назад или да се завъртиш три пъти обратно на часовниковата стрелка, ако си имал подобна неприятна среща. Привържениците на тези домашни любимци трудно ще „преглътнат“ това, но през Средните векове се е смятало, че само вещиците съжителстват с черните котки. Някои хора вярвали, че на 7-годишна възраст черната котка ще се превърне в зъл демон.

Петък 13-и

Страхът от това съвпадение е може би най-масовото суеверие по света. Толкова е разпространено, че доста хотели нямат 13-ти етаж, апартаменти не се номерират с това число и дори в самолетите няма 13-ти ред седалки. Най-популярното обяснение е, че Юда е бил 13-тия гост на Тайната вечеря и Христос е бил разпнат в петък. Съчетанието от двете ви дава най-нещастния ден в годината.

Още интересни статии прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поверието за петък 13-ти идва от много по-друго естество. Имам един момент в световната история, когато краля на Франция Филип IV Хубави, арестува всички тамплиери и ги обвинява в содимия и манихейство. Коя е дата ли? 13 октомври 1307г. петък. Именно от там тръгва това прословуто суеверие.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обичайте черните котаци, с нищо не са по-различни от останалите мяукащи :)))
19
0
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Съгласен! Не се занимавай!ПРОСТИ ХОРА - ПРАЗНИ ИДЕАЛИ!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** глупостите!пп.- Черната маца трепач:)
17
0
 
0
 
! Отговори
Хатшепсут преди 11 години
... и още нещо.... Според науката за числата, 12 е земно число, завършеност на даден цикъл, а 13 е божествено, начало е на нещо ново.... Четете повече литература от подобен род, а не само турски сапунки. 13 число ............и ооооо ужас! Глупости. Японците пък се ужасяват от числото 4, а като се направи статистика за числото 11 - си е направо ужасяващо, така че......
16
0
 
0
 
! Отговори
tg преди 11 години
ynikaln tapashtini
15
0
 
0
 
! Отговори
Хатшепсут преди 11 години
Каква римска и каква наша църква....? В библията го пише за черните котки, прочетете я тогава говорете. А какви суеверия заклеймява църквата, само неугодните на нея. Я помислете малко ли традиции идват от езичеството , няма ги никъде в християнството......., но въпреки това народа ги тачи и празнува.
14
1
 
0
 
! Отговори
котьо преди 11 години
До Александра:12 ученика + 1 Христос е равно наааа? И този, който влиза последен (в случая Юда, който закъснява, защото бива задържан от знаете кои) е кой на брой гост?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да дабавя към номер 13: Освен, че беше петък 13 ти, беше и Разпети петък!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам черна котка , родена на петък 13-ти! Много подмолно и зло животно!
11
0
 
0
 
! Отговори
Хатшепсут преди 11 години
Черни котки ........ и "лоша поличба" - това са остатъци от така нареченото "тъмно Средновековие". И естествено ги заклеймяват като нещо демонично и църквата нарежда да бъдат умъртвявани ................. и какъв е резултата от това - няма котки, и мишките царуват - от там болестите и чумата , която върлува необезпокоявана дълго дълго време.... В древен Египет котките са били на особена почит!
10
0
 
1
 
! Отговори
Александра преди 11 години
Юда не е 13 гост на тайната вечеря! Юда е един от 12 ученици на Христос, който го предава за 30 сребърника!!! Писна ми да чета недостоверни статии. Предполага се, че имате интернет, преди да напишете нещо направете справка в "чичо" гугъл...........
9
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
май това е моята котка
8
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 11 години
моята черна котка ми носи късмет :))
7
0
 
0
 
! Отговори
Котки преди 11 години
Мацата от снимката е много хубава!
6
0
 
1
 
! Отговори
Дарвин преди 11 години
Най-популярните суеверия са РЕЛИГИИТЕ, мозъци!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а един мармот кърти,чисти и извозва...
4
0
 
1
 
! Отговори
Ку(р)че преди 11 години
Мене черна маца ме не плаши, но по добре розова и безкосместа!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мода и суеверие ,две различни неща,не виждам нищо общо
2
0
 
2
 
! Отговори
котарак преди 11 години
Ние имамеме певерие - ако *** ти пресече пътя.......