На международния кулинарен фестивал "България посреща вкусовете на света" ще бъдат представени любими български ястия.
Домакини на събитието, чийто първи етап започва днес, ще бъдат седем български града - Стара Загора, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Русе, Варна и София. Идеята беше представена днес от организаторите - Министерството на туризма, "GTC България", "Кулинарна академия HRC", Международния женски клуб и 17 посолства.
Изпълнителният директор на "GTC-България", отбеляза, че това е първата кампания от този вид - пътуващ кулинарен и културен фестивал, на който ще бъдат представени български кулинарни традиции и световна кухня.
Първият етап от кампанията започва днес и включва събиране на рецепти със снимков материал и видео от традиционната българска кухня. Важно условие е използваните продукти да бъдат произведени в България. Жури от професионални готвачи ще избере 100 традиционни български рецепти, които ще бъдат включени в международния кулинарен фестивал.
Вторият етап от кампанията е самият пътуващ кулинарен фестивал, който ще посети през май седем български града, а участващите 17 държави ще представят своите традиции и кулинарната си култура. Ще се правят демонстрации на живо на гостуващи шеф-готвачи.
Фестивалът започва на 12 май, а заключителното издание ще бъде в София на 28 май.
В дните на фестивала ще могат да се купуват специално изработени сувенири, а приходите от продажбите им ще бъдат предоставени за благотворителност. Всяка от седемте общини, домакин на фестивала, ще избере регионална кауза от обществена значимост, която да бъде подпомогната.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.