Покълналите храни се радват на все по-голяма популярност, която в основата си се дължи на полезните свойства, които им се приписват. Въпросът е, дали те наистина са хранителни в по-голяма степен...
Всяка покълнала храна е вид семе
Не става дума само за слънчогледови, тиквени или семена от чиа, но и за киноа, овес, нахут, ядки. Всички те могат да се намерят и в поклълнал вид. Какво точно означава това?
По същество, покълналите храни представляват семена в началото на своя растеж. За да се преустанови този процес, тези семена се изсушават или се добавят към други продукти под формата на пюре.
Покълналите храни имат много форми
Те могат да бъдат сухи, като полълналите бадеми или хлябът, който съдържа покълнали зърна или семена. Покълналите зърна също могат да бъдат направени на пюре и да бъдат добавени към тортили например.
Могат да се намерят и на прах, който да се добави към смутито или овесената каша. На пазара се предлагат и много преработени покълнали продукти, но при тях е важно да купуваме онези, които съдържат единствено натурални съставки.
По отношение на хранителните вещества...
Семената съдържат съединения, които ги предпазват от покълване, докато условията станат подходящи. Щом покълването се случи, тези съединения биват „елиминирани“ от повишените ензими.
Тези ензими правят хранителни вещества в семето по-достъпни, така че растението има енергията, необходима му за растеж. Теорията е, че, когато консумираме покълнали храни, хранителните вещества, съдържащи се в тях, са по-достъпни и за нас и са по-лесни за храносмилане.
Изследванията по отношение на покълналите храни
Проучванията в тази област не са много, но наличните данни са в подкрепа на твърдението, че съдържат повече хранителни вещества. Изследователи твърдят, че покълването повишава нивата на антиоксидантите в кафявия ориз и просото. Има данни също, че при покълналия кафяв ориз е по-високо и съдържанието на фибри.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

S&P 500 затвори почти без промяна в очакване на решението на Фед за лихвите*
Stellantis ще работи с естонски стартъп за внедряване на автономни коли в Европа
Защо се очаква цените на батериите да паднат отново през 2026 г.?
Капитан Калчев: България не реагира адекватно в ситуацията с танкера "Кайрос"
Макрон призова за преразглеждане на подхода на ЕЦБ към паричната политика
Растежът на софтуерния сектор в България се забавя, но запазва значителен принос към БВП
Хороскоп за 10 декември: Приятна среща за Лъвовете, Везните да слушат интуицията си
Нагло паркиране в София: Гаражи непрекъснато са блокирани
Сигнал от Бургас: Контейнер за боклук е оставен в центъра на ключово кръстовище
Най-актуалните тенденции при коледните украси за 2025 г.
Рецепта за коледни меденки с портокал и канела
Рецепта за вита баница със спанак и сирене
Спортът по телевизията днес, 10 декември
Мачовете по телевизията днес, 10 декември
След драма с ВАР: Ливърпул разплака Интер
Барса обърна и Айнтрахт, неочакван герой с дубъл
"В Реал Мадрид има голям натиск." Пеп защити Алонсо
Локо София маха двама българи
Дневен хороскоп за 10 декември, сряда
Златен петък: Пари и късмет за 3 зодии на 12 декември
Кога кашлицата трябва да ни притеснява?
Fibank представи традиционния си благотворителен календар в подкрепа на художествената гимнастика
3 витамина, без които женското тяло не може – ето как да разпознаете дефицита
Постен хляб „венец“
България е сред водещите държави в света по връзка с природата
Зеленски иска актуализиран план за мир с Русия до 10 декември
Младеж пусна кадри как се вози на покрива на автобус в София
Радев проговори дали и кога може да създаде партия
Полицията във Варна с важна информация за утрешния протест
Касите на БНБ ще работят извънредно две съботи заради еврото
Китай бързо настига САЩ в научните постижения
Температури до -98°C: Къде се намира най-студеното място на Земята
Под Гренландия са засечени температурни аномалии
Телескопът XRISM е открил хлор и калий в останките от свръхнова
Нови впечатляващи изображения на 3I/ATLAS: На 19 декември кометата ще приближи Земята
Зелена светкавица над Андите: Фотограф засне рядко атмосферно явление