Паролата на американците: 1234

Рassword е другият ключ, предпочитан от янките, сочи изследване
12 фев 2009 20:52,
15
Паролата на американците: 1234
Снимка: Булфото

Автори на технологично изследване в САЩ установиха, че едни от най-често употребяваните пароли в интернет в страната са "1234" и "password" ("парола"), което може сериозно да улесни компютърните пирати, предаде АФП.

Според статистически анализ на списък с 28 000 пароли, откраднат от пират в популярен американски сайт, очевидно потребителите на интернет предпочитат предимно леснозапомнящи се комбинации от букви и цифри.

16% от ползвателите избират за парола някакво име, обикновено собственото.

Други 14% предпочитат комбинации с поредни числа или букви от клавиатурата като "1234" или "qwert".

Пет процента предпочитат да "кръстят" паролата си с име на телевизионна програма или филм като "сезам", "матрицата" или "покемон".

Има и такива, които непременно държат да са оригинални и паролите им гласят "Idon'tcare" (не ми пука) или "Whatever" (каквото и да е).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
grep преди 15 години
rainbow tables не са панацея :-). Помагат само за ламерски пароли ...
13
0
 
0
 
! Отговори
Choco преди 15 години
Дори да са в md5 има достатъчно rainbow tables където са калкулирани милиони възможни комбинации и след кратко търсене на паролата в тях ти излиза оригинала. Най-лесния начин да намериш какво означава някой md5 е да го пуснеш в google и ако паролата е по-популярна ще ти излезе като резултат :D
12
0
 
0
 
! Отговори
Пържен картоф под ми преди 15 години
В почти всички сайтове паролите се кодират чрез алгоритъма md5 и няма начин да се разкодират, защото този алгоритъм е еднопосочен. Това означава, че дори собственикът на сайта да види паролите на потребителите, в кодиран вид всички те ще представляват безсмислени низове от символи с дължина 32 символа, без значение колко е дълга оригиналната парола. Така че трудно може да се разбере каква парола е измислил потребителят, освен ако не се налучка. Затова трябва да гледате паролите ви да са трудни за налучкване, за другото не се притеснявайте!
11
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
1234 - бреее... че как ги запомнят толкова цифри бе.. ???
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма как най-популярната парола да е 1234 понеже навсякъде минимума за парола е от 6-8 символа
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да разбера кво значение има колко ти е изкилиферчена паролата, като може да се разкодира за минути каквато и да е?!
8
0
 
0
 
! Отговори
Ти преди 15 години
1) Пиратите не крадат пароли, а ви позволяват да гледате филми, слушате музика и играете на игри, без да плащате в някои сличаи безбожни цени.2) Списъците с пароли са нещо много популярно и нищо ново. И познайте - във всеки списък с пароли първите думи са 1234 qwerty asdf god se_(цензура). Това не е от днес, а от десетки години. Освен това е толкова известен факт, че от години няма сайт, който да позволява такива пароли3) Статията, с малки разлики като "име на роднини" и др., се вчера можеше да бъде срещната повечето медии в световен мащаб.Толкова е жалко, че статиите (не само тук) често са такъв *** ...
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Моята парола в повечето сайтове е qwerty или qweasd, просто защото ми е досадно всеки път да вкарвам някакво име или др. подобно. А така само си цъкам 6-те букви и готово. :))
6
0
 
0
 
! Отговори
jonny преди 15 години
Отдавна не съм попадал на сайт, в който да може паролата ти да е по-къса от 7 символа и да не трябва да съдържа комбинация от букви и цифри. Иначе на 3 искам да кажа, че хакерите не пробиват сървара, на който се съхраняват паролите, а правят сайтове идентични на оригиналните и хората сами им изпращат паролата си. А иначе няма код, който никога да не може да дешифрира.
5
0
 
0
 
! Отговори
Marto преди 15 години
След тази публикация сигурно всички са сменили паролите си на "4321" от съображение за сигурност :)
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо смяташ, че стоят в кодиран вид ? Смяташ ли че всички админи ползват една и съща система / сървърно приложение ? И разбира се всяко кодирано нещо може да бъде разкодирано - ако не сега, то след 15 минутки.
3
0
 
0
 
! Отговори
Шмиргела преди 15 години
Паролите по сайтовете се пазят в кодиран вид. Дори този който има достъп до тях не би могъл да ги прочете.Така че това с хакера звучи като поредната вестникарска глупост.
2
0
 
0
 
! Отговори
Didi преди 15 години
Nai-qkiqt i siguren nachin e parolata da ti e nesashtestvuvashta duma (ili smesica ot 2 sashtestvuvashti) :-)
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
човек който има парола "Idon'tcare" или "Whatever" не се прави на оригинален, а просто са отегчени от условието да си направиш регистрация и в този сайт ...