Най-честите митове за дезодорантите и антиперспирантите

Мит: Антиперспирант и дезодорант е едно и също
Обновена: 7 юни 2019 19:05 | 7 юни 2019 18:44, Михаела Лазарова
1
Най-честите митове за дезодорантите и антиперспирантите
Снимка: Istock

Въпреки че изпотяването е напълно нормален физиологичен процес, необходим за правилното функциониране на организма, никой не обича да мирише на пот, камо ли някой друг да излъчва неприятната миризма около него. Счита се за нечистоплътно човек да се остави на естествените си ухания без притеснения. Могат да си го позволят ексцентрични известни личности, като Брад Пит, Матю Макконъхи, Камерън Диас, които са противници на употребата на дезодоранти и антиперспиранти заради потенциалните рискове за здравето, които носят.

Повечето хора обаче не са звезди и трудно могат да си позволят да оставят телесната им миризма да се разнася из офиса под недоволните погледи на колегите, размахващи пръст около носа си и гледащи враждебно.

Никой не иска да бъде сочен за "миризливкото на офиса" и заради това използваме всякакви средства за блокиране на изпотяването, мокрите петна по дрехите и лошата миризма. Правим го обаче със свито сърце, защото знаем, че употребата им е вредна.

Колко вредна е всъщност? Кои са митовете, които се разпространяват относно дезодорантите и антиперспирантите?

Мит: Най-подходящото време за слагане на дезодорант/ антиперспирант е сутринта

Въпреки че е добре кожата да диша през нощта и да няма преграда между нея и въздуха, хората с повишена секреция на потните жлези вероятно ще са облекчени да разберат, че могат да прилагат антиперспирант и през нощта. По този начин кожата поема по-качествено продукта, като му позволява да блокира изпотяването, тъй като през нощта отделянето на пот е сведено почти до нула заради забавянето на метаболизма. На сутринта можете да приложите още малко от продукта за повече сигурност.

Мит: Антиперспирант и дезодорант е едно и също

Не е така. Неслучайно и наименованията им са различни. Разликата идва от съставките в двата вида продукти. В антиперспирантите се съдържат алуминиеви соли, които навлизат в потните жлези през кожата и блокират секрецията на течност от тях. Образува се желеподобна тапа, която не позволява на потта да излиза от кожата.

Продуктите са дерматологично и медицински тествани. Алуминиеви соли се използват и в медицинската козметика против изпотяване, следователно тя е безопасна за употреба.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 


1
Още по темата: кожадезодорантпотене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
незапознат преди 2 години
ще търся друг вестник за майка ми , че този вече е над нивото ми - половин минута сричам "антиперспирант" и още толкова се опитвам да му дам някакво обяснение , че да не стана за смях пред майка ми .