Учени: Недоспиването вреди на сърцето

6-часовият сън е вреден за хората
15 авг 2019 11:04, Павел Гълъбов
4
Учени: Недоспиването вреди на сърцето
Снимка: Pixabay

Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са изложени на по-голям риск от развиване на исхемична болест на сърцето, пише в. "Сън".

Още по темата

Жените не си доспиват средно по 3 часа заради... мъжете

Изданието се позовава на изследването на екипа на проф. Пол Гринграс от лондонския "Кингс колидж". Били проучени медицинските показатели на 2000 възрастни британци, от които станало видно, че 40 на сто от тях спят по-малко от 6 часа в денонощието. Едва 17 процента от участниците, включени в експеримента, се радвали на препоръчителните 8 часа сън, пише БТА.

Недоспалите се оказали с 60 процента по-висок риск от инфаркт, инсулт, високо кръвно и с по-големи концентрации на лош холестерол в кръвта.

Само една нощ недоспиване е способна да предизвика покачване на теглото, загуба на мускулна маса и да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка.

По думите на проф. Гринграс недоспиването влияе на човешката ДНК по същия начин, както и останалите външни фактори - храненето, нивата на стрес, тютюнопушенето. Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то по принцип работата е вредна за здравето. Дали ще е през ноща или през деня, щом трябва да бачкаш за жълти стотинки и за едното ядене, значи си яко прецакан.

Но няма как. Обществото така е устроено:

80% от хората работят много за малко пари.
15% работят много с средни пари.
3% работят средно за много пари.
1.5% работят малко за много пари.
0.5% не работят изобщо понеже имат страшно много пари които сами се увеличават всяка година защото са инвестирани правилно и постоянно носят дивиденти.
3
3
 
34
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Човека не е създаден да работи през ноща. Всички изследвания показват само вреди от това и скъсяване на живота. България е единствената държава в Европа и не само в Европа, в която не се заплаща нощния труд двойно на минималната ставка, също така в ЕС само ние имаме работни смени над 12 часа. Българския народ няма никакви права и синдикатите работят за политиците.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откриха топлата вода и тия учени.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и нощният труд е вреден, ама кой го интересува.