Нов метод за отслабване: Ден - глад, ден - преяждане

Учени пресмятат нови формули за намаляне на теглото
2 сеп 2019 14:55, Петя Славова
14
Нов метод за отслабване: Ден - глад, ден - преяждане
Снимка: pexels.com

Нискокалоричните диети са ефикасни, но е трудно да бъдат следвани. По-прост метод за отслабване може да е гладуването през ден, съобщи БТА, позовавайки се на ЮПИ.

Един ден човек гладува, а следващият - яде нормално, дори преяжда, като това се повтаря отново и отново.
В рамките на едномесечни експерименти прибягналите до метода участници отслабнали с над 3,2 кг. До загуба на телесно тегло се стигнало дори когато участниците консумирали с 30 на сто повече храна в дните, в които им било разрешено да се хранят, в сравнение с обичайно изяжданата от тях храна. Въпреки преяждането в дните с нормално хранене, участниците общо приели по-малко калории поради гладуването в останалите дни.

"Това е прост хранителен режим, който не изисква да се изчисляват калориите", заяви ръководителят на изследването Франк Мадео от университета "Карл-Францен" в Грац, Австрия. Той допълни, че гладуването през ден изглежда не влияе върху имунната система, но по-малкият прием на калории може да я потисне.

Защо гладуването през ден води до отслабване? "Причината може да е свързана с еволюционната биология - поясни Мадео. - Физиологията ни е привикнала към периоди на гладуване, последвани от периоди на преяждане."
Гладуването през ден стана популярно през последните няколко години. Носят се слухове, че редица знаменитости, сред които Бионсе и Джими Кимел, прибягват до него, за да отслабнат.

Освен гладуването през ден, съществуват и други варианти на метода. Някои хора консумират обичайното за тях количество храна през първите дни от седмицата, а до края й гладуват. Други хора приемат храна единствено от 7 ч. до 19 ч.

В настоящето изследване са участвали 60 незатлъстели доброволци в добро здраве. Половината участници имали възможност да се хранят в разстояние на 12 часа в рамките на 48-часов период, който се повтарял един месец.

Храненето през тези 12 часа не било ограничено. Останалите участници консумирали храна без никакви ограничения. Хората, които редували гладуване с ядене, загубили средно 4,5 процента от телесното си тегло. У тези участници било наблюдавано също намаляване на нивото на холестерола.
Резултатите от изследването са публикувани в Cell Metabolism.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вместо да намалявате храна ходете по често до тоалетната, така храната ще се изхвърля неусвоена и ще можете да плюскате на корем. Вземайте и някакво разхлабително.
12
3
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
До До 9 АЗИзвинявай пропуснал съм (г)..става въпрос за килограми!Спрети всички тестени храни или до минимум.Спрете безалкохолните и соковете-в тях има много захар!!!!Мъж трябва да приема не повече от 2500 калории на ден.Жена не повече от 1500!И спокойно като ги спрете няма да умрете от глат.Организма се адаптирва!
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наблегам основно на хлеба, инак не мога да се наям. Боко и сие повеке да ядат, да ядат, та да...
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
яж на половина от това което в момента консумираш малко е трудно в началото но после се свиква и дава добри резултати за година и шест месеца по тази формула от 84 кг станах 64 кг при височина 174 сега се чувствам перфектно
9
0
 
8
 
! Отговори
До 9 АЗ преди 4 години
То маса народ изобщо не яде хляб от много години, но не отслабва.Какво е 25к?
8
9
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Свалих 25к за 2месеца само спрях хляба!
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз от три месеца пробвам нещо подобно - сам си го измислих. Ям само един път на ден, без ограничения, освен за сладките работи, защото и захарта ми е висока. От 110 кг, в началото, през първите две седмици отслабнах 10 кг, после отслабвам по-малко и сега съм 86 кг. Ще видя какво ще излезе от цялата работа. Захарта ми вече влезе в нормите.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са пълни глЮпости, успех на тези, които ще го пробват!
5
2
 
5
 
! Отговори
ум... преди 4 години
След йо йо, сега и пинг- понг, опитайте, оак ше навреди :)
4
4
 
16
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Редувайки глад и преяждане непрекъснато ще провокираш рязко нарастване на инсулина през ден и накрая - диабетче !
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната безумна диета.Формулата за отслабване е много простичка:Приетите калории трябва да са по-малко от изразходваните. Вие си преценявате дали ще намалите хапването или ще увеличите физическата активност.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плюскайте повече, излежавайте се по цял ден и чакайте да отслабнете.
1
2
 
11
 
! Отговори
Баба Генка преди 4 години
Едно време немаше таквиз неща,какво туй модерно време ,още не мога да го свикна-диети, телефони,***,шейкове аман вече