Кога плодовете могат да бъдат отровни?

Много е важно къде са били брани
Обновена: 3 авг 2021 08:00 | 3 авг 2021 07:54, Александър Попов
27
Кога плодовете могат да бъдат отровни?
Снимка: БГНЕС

В някои случаи яденето на обикновени годни за консумация плодове може да причини инфекциозно заболяване или отравяне, предупреди в интервю за радио Sputnik Ирина Бережная, гастроентеролог и диетолог.

Плодовете в процеса на узряване активно абсорбират всичко, което е в околната среда, обясни тя. Ето защо е важно да се яде само това, което е достатъчно узряло, но отгледано в чиста почва без замърсяване.

Особено трябва да внимавате, когато купувате плодове от случайно място, допълни лекарят.

"Можете лесно да получите инфекциозно заболяване, чревна инфекция, ако сте купили нещо на пътя, не сте го измили и изяли. Освен това, дори да сте измили това, което сте купили на пътя, все още можете да се отровите с тежки метали или нитрати. Никой не знае къде е расло и какво е съдържанието му", обясни Ирина Бережная.

Дори плодовете, отглеждани в собствения двор, понякога могат да бъдат опасни, предупреди специалистът.

"Ако храстите с горски плодове растат по оградата близо до пътя, където се движат безкраен брой автомобили, тогава е по-добре да не ги ядете. Всичко може да се утаи върху тях, а земята може да бъде наситена с олово, соли на тежки метали и различни смоли".

Същото важи и за зеленчуците, отглеждани в райони с неблагоприятна околна среда./БГНЕС


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
безполезнаинформация преди 1 месец
А знаете ли, че оловната смрад в бензина е забранена в Калифорния още 1977-78г, после и у нас към края на 90те. Сега на колонките пише колко спирт-към8-9% и др химии има за да няма детонации. И изобщо какво ни вълнува какво продават в федерацията която е разкопала всичко и продава суровини на половин свят, там даже има стотици реактори и сигурно стотици гробища за ядрени отпадъци
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така, че сядате с вашите подове и зеленчуци, уточнявате, кой от къде е и къде и как е расъл и чак тогава, при идеални условия ги консумирате.
18
1
 
6
 
! Отговори
Д-р торбенщайн преди 1 месец
Днес производството на храна е промишленост, а не селско стопанство, създадена за изхранване на промишлени биороботи които извършват определени функции и за откровени ***. Който иска истинска храна да зарови пръсти в земята, в България има все още достатъчно не отровена почва!
17
0
 
0
 
! Отговори
mgs преди 1 месец
До GogНе се съмнявам, че плодовете и зеленчуците, абсорбират веществата (вредни или не) от околната среда, но това с оловото ми дойде в повече. Но масово замърсяване с олово вече няма от 30-40 години, разбира се, градините около добивните комбинати и други мастодонти на соц. реализма, произвеждат по-добрите продукти - тежат си на мястото
16
1
 
2
 
! Отговори
Gog преди 1 месец
Оловото пък от къде дойде?
15
0
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТОВА ДА НЕ Е ГЪБА, ЧЕ ДА ПОПИВА ОТРОВИТЕ!! ТЕГЛЕТЕ И ЕДНА МАЙНА НА ТАЯ!
14
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Сибирските сливи са отровни имат спин :)))
13
1
 
16
 
! Отговори
бла,бла преди 1 месец
Мда, случайна статийка, където да разберем, че не трябва да купуваме домашни стоки, купени "на пътя" и да ги ядем, а специално проверени краставици от Йордания. Да, добре, както казва Меди.
12
3
 
6
 
! Отговори
Вуйчо преди 1 месец
Доброто прасе всичко яде!
11
0
 
12
 
! Отговори
Пурко преди 1 месец
Това е 50 годишна новина.Намерили какво да пишат мисирките.
10
3
 
10
 
! Отговори
Тейко ти.. преди 1 месец
До ВуйчоТи тейковото си яж нашенското като например краставици от 3.50лв. нагоре и т.н. , а пък язе че ядем било турско испанско та и занзибарско стига да ми е по джоба с тази разлика че ти ще я ядеш яко солена а аз ще си слагам солчица колкото ми требе.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато ядете ябълки от Чернобил, заравяйте огризките по-надълбоко.
8
0
 
7
 
! Отговори
Свиня преди 1 месец
това за "отровената" с тежки метали ракия от джанки расли край пътя пълни с тежки метали направо ме закара в кенеффа ...толкоз ме свива корема от смях...в крайна сметка не невеж а кристално тъпо парче е българина ...обаче със самочувствието че много разбира от всичко....ей затова си заслужава държавата....
7
2
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 1 месец
от тежки метали които са просмукани в плодове от крайпътни дървета и вениш няма да ти помогне да ги отмиеш, те просто са вътре в плодовете не на кората.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помощ ,карат ни на сила да ядем развалена американска храна !
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А колко са глупави руснаците. Един дошъл във Варна от Сибир да живее тук. И правихме погача- голям кръгъл хляб. И онзи дивак вика - Е то торта.
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
добър ден, таз откри Америка. Не си купувам бг орехи. Нашите скандинавци ги събират от крайпътните дървета и ги предават. Чудя се и на разни мераклии за домашна ракия от крайпътни джанки и сливи. Всеки си решава, лакомо дуппе кръв серре.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия така ли правят купуват нещо и го нагълтват без да го измият... Те много умни бе... руснаците...
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
или в превод, най добре нищо не яжте, поемайте ваксини и толкова
1
6
 
6
 
! Отговори
Вуйчо преди 1 месец
Когато са внос от турция!