Откриха монетно съкровище в Приморско

Засега са намерени 20 сребърни и бронзови монети
1
Откриха монетно съкровище в Приморско
Снимка: НИМ

Монетно съкровище е открито в Приморско, съобщиха от НИМ.

Фармакида (Градът на лечителя - в превод от гръцки) е античното име на Приморско. Укрепеното с яка крепостна стена антично селище бе открито от експедицията на НИМ, ръководена от зам.-директора доц. Иван Христов в началото на лятото. Незабавно бяха организирани археологически разкопки, финансирани от община Приморско и НИМ.

Преди два дни, разкопавайки централната кула на крепостта, археолозите са започнали да вадят монети от края на ІІ в. пр.н.е. – началото на І в. пр.н.е. Това са бронзови и сребърни монети на Аполония Понтика и монети на Александър Македонски, сечени след смъртта му, поради голямото търсене.

Засега са открити 20 монети, но очевидно броят им ще стане много по-голям след като кулата бъде разкопана изцяло в следващите дни. Това е очевидно „касата” на управителя на крепостта, която при превземането й е останала в обхванатата от пламъци кула.

Това монетно съкровище бележи и края на живота на крепостта. За разлика от други подобни крепости тук той не е възобновен в следващите исторически епохи. Датировката на монетното съкровище показва, че това е станало при похода на римския пълководец Марк Лукул в 72 г. пр.н.е. срещу понтийския цар Митридат VІ. Градовете и траките по южното ни Черноморие са били съюзници на Митридат.

Той им изпратил на помощ пълководеца Епитинханон с войска. Но легионите на Марк Лукул разбили и понтийците, и войските на Аполония, и траките. Аполония била изравнена със земята. Очевидно със случая с Фармакида същото е сполетяло и тракийските градчета в околностите й.


1
Още по темата: НИМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното доказателство за богатството на земите ни, което трябва да пазим и умно да използваме за благоденствието на нацията ни!