НДК в трескава подготовка, ремонтът дотук е около 4 млн.

Експозиция онагледява вложеното за Председателството през 2018 г.
10 яну 2017 18:30, Петя Славова
8

Снимка: Булфото

С арт експозиция от индустриални и технически материали директорът на НДК Мирослав Боршош показа реалната промяна на Двореца през последните две години. Експонатите онагледяват дейностите и инвестираните до момента средства в подготовката за най-важното събитие за България през 2018 г. – Председателството на Съвета на ЕС, чийто домакин ще бъде НДК.

"Председателството е важно, защото колкото повече се затваряш в себе си, в страната си, в къщичката си, толкова по-малко виждаш хоризонта, а председателството е хоризонт, които смятам, че  България заслужава. Ще направим всичко възможно НДК да изглежда така, както страната ни заслужава", каза изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош и добави, че смисълът не е да посрещнем 20 000 бюрократи от Брюксел, а да излъчим послание и политическата класа трябва да си даде сметка за това.

Сред множеството извършени дейности в НДК на стойност 3 900 000 лв. са: дигиталното заснемане, съставяне на технически паспорт на сградата, изработване на идеен проект за преустройството й, обследване за енергийна ефективност и въвеждане на допълнителни мерки, нови енергоспестяващи осветителни тела, текущи ремонти в и около сградния фонд, фасадно осветление и др. Значителна част от средствата са инвестирани и в създаването на знаковите нови пространства на Двореца - ДНК, Театър "Азарян", "Перото", които са готови да посрещнат културната програма на Председателството.

Около 4 млн. лв.са инвестирани в нова конгресно-конферентна техника и с близо още толкова е направено първото авансово плащане към фирмата-строител.

Новият етап на преустройството на НДК започна в началото на декември и ще приключи през септември 2017 г., когато Дворецът ще се превърне в най-модерния културен и конгресен център у нас. Мащабният ремонт е на обща стойност 35 млн. лв., от които до този момент е преведена половината сума. "В края на февруари, началото на март трябва да получим и останалите 18 млн. лв.", отбеляза още Боршош.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
ндк преди 3 години
Като знам какъв беше ремонта около НДК, не ми се мисли вътре какъв ще е.
5
0
 
2
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Поне да бяха спряли да шумят около себе си, и да не дразнят хората с тези разхищения.
Дано крайният резултат не е само някаква бутафория, като тази инсталация.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не орезилвайте и НДК вашта М! Това, което бай Тошо построи, вие няма да можете дори да боядисате!!!
3
0
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Някой пак се наяде.
2
0
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
Кога се зобичаха Бъчварова и 9 години по-младия Боршош. Преди тя да стане министър, а той шеф на НДК или след това?
1
0
 
13
 
! Отговори
смЕх преди 3 години
Значи след ремонта ще имаме нов милионер по "случайност"шеф на НДК който пък по една друга случайност си има вземане даване с гербавата Бъчvарова.