Страховете за исляма в "Гневът и гордостта"

Ориана Фалачи ги описва в трилогия
8 мар 2017 09:52, Петя Славова
4
Страховете за исляма в "Гневът и гордостта"
Снимка: ИК "Сиела"

Известната италианска журналистика Ориана Фалачи излага пространно своите размисли, чувства и страхове, свързани с исляма, сблъсъка на културите и бъдещето на европейската цивилизация в книгата "Гневът и гордостта".

Публицистичният труд, който излиза за първи път на български език, поставя началото на трилогия, която завършва с бестселъра "Силата на разума", предизвикал редица дискусии и противоречиви мнения.

Провокирана от събитията на 11 септември 2001 г., изтъкнатата италианска журналистка Ориана Фалачи нахвърля на хартия своите размисли за сблъсъка на цивилизациите, за радикалния ислям, за тероризма и необходимата решителна борба с него.

Изтощена от липсата на сън и дълбоко разстроена от случилото се в САЩ, първоначално Фалачи публикува част от написаното във вестник "Кориере дела сера“ под формата на статия, озаглавена "Гневът и гордостта".

Впоследствие решава да издаде пълния текст в едноименната книга, която предизвиква бурни реакции, спорове и обвинения. С това издание Фалачи поставя началото на трилогия, завършила с най-популярната й книга "Силата на разума".

Сред основните теми в "Гневът и гордостта" са крайностите на ислямския фундаментализъм, опасностите от прекалената толерантност и политическата коректност,  необходимостта от защитата на западните ценности, традиции и културно наследство.

В краткото публицистично издание италианката пише също за унищожаването на паметници на културата от страна на талибаните и други екстремистки групи и припомня взривяването на статуите на Буда в Афганистан.

Фалачи разказва и за срещата си с Далай Лама, като споделя неговото послание за мир. Въпреки това тя активно подкрепя военните действия в Ирак и Афганистан. Именно поради тези й крайни възгледи, мненията за Фалачи също са полюсни – мнозина я обвиняват в ксенофобия, докато много други одобряват позициите й и дори я определят като пророк, който предрича настъпващата епоха на несигурност и тероризъм, в която живеем и в момента.

Въпреки  противоречивите мнения книгите на Ориана Фалачи са световни бестселъри, а името ѝ е оставило своя отпечатък в историята на съвременната публицистика. В България италианката е известна със заглавията "Силата на разума" и "Корените на омразата", които не слизаха от челните места в класациите за най-продавани книги месеци наред.

"Гневът и гордостта“ е в превод от италиански език на Иво Йонков. Корицата е на художника Дамян Дамянов.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 години
.... да продължавам ли? Изнасилване, поробване на невярващи, облагане с данък на всеки християнин и евреин, за другите - смърт. Това е което Мохамед е учил. Ако не го правят са лицемери и другите им "събратя" трябва да ги убият. Ако го правят, стават терористи. Много сгрешена идеология. Работи само за тези, които търсят Бог и са решили да се пишат мюсюлмани, но реално живея сподер това, което намират за добро в сърцата си. Както са и повечето БГ мюсюлмани, и се радвам че е така.
2
0
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Когато започна да чувам "умерените" мюсюлмани да започват и да завършват речите си с отричане и заклеймяване на ислямския терор на всеки, който не го приема, тогава ще повярвам и на оплакванията им че хората не ги харесват. Дотогава ще ми е ясно, че всичките глупости на Мохамед ще бъдат приети ред мюсюлманите като нещо, което и те трябва да правят и е одобрено от техния "Бог". Педофилия, лъжа, убийства, третиране на жената по начин, който прави половината от хората ***
1
0
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Когато хората искат да се защитят от идеологията на исляма като отказват да приемат последователите и са ксенофоби. Когато същи тези последователи си мълчат и вътрешно одобряват, това което техните радикални събратя по вяра правят тогава са ок нещата. Когато видя Саудитска Арабия, Кувейт и Катар да започнат да правят нещо развитието на тероризма, който е резултат от исляма тогава ще почна да мисля, че им е дошъл разума.