Няколко музея в Берлин станаха жертва на вандалски атаки

По 63 произведения има следи от неясна течност
22 окт 2020 23:20, Нели Христова
10

Неизвестни лица са извършили вандалски актове в известни берлински музеи, които се намират на т.нар. Остров на музеите в центъра на германската столица, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Инцидентът е станал на 3 октомври, но обществеността не е била информирана за случилото се. След като седмичникът "Ди Цайт" и Дойчландфунк съобщават за случая, полицията и управата на музеите информираха за вандалския акт.

Неизвестен засега е броят на злосторниците и тяхната цел. Следи от течност са били намерени по 63 произведения в Пергамския музей, в Новия музей, в Старата национална галерия, върху артефакти от 19 век, върху египетски саркофази и скулптури.

Три или четири от поразените произведения са взети назаем от други музеи, съобщи Кристина Хаак, заместник генерален директор на държавните музеи в германската столица. Това е най-сериозното поражение върху произведения на Острова на музеите досега, каза тя пред журналисти. Оценка на щетите ще може да бъде направена едва след приключване на реставрацията на засегнатите творби. Островът на музеите в Берлин е в списъка на ЮНЕСКО на световната културно наследство и е основна туристическа атракция.

Нападението е станало в периода между десет часа и осемнадесет часа на 3 октомври. Следователите казаха, че са гледали записите от видеокамерите, но не са попаднали на очевидно доказателство за посегателство над произведенията.

Няма тематична връзка между засегнатите творби, каза Хаак. Течността, с която са заляти произведенията, е маслена, но не е корозивна, каза Фридрике Зайфрид, директор на египетската колекция, която е изложена в Новия музей. Тя отказа да даде повече подробности за безцветната маслена течност, докато не приключи разследването.

Повече от три хиляди души са посетили Острова на музеите на 3 октомври, събота, когато се отбелязваше тридесетата годишнина от обединението на Германия, съобщи Карстен Пфол от берлинската криминална полиция. Действията следователите се забавят поради факта, че заради празника повечето от билетите за музеите са се продавали на място и персонализираните билети, резервирани онлайн предварително, са само 1400. Хората, които са запазили билетите си предварително, са били потърсени от полицията чрез имейл съобщения и са поканени да съобщят, ако са забелязали нещо подозрително.

Пфол каза, че полицията все още не е наясно как течността е била изливана върху произведенията. Той уточни, че полицията работи по всички версии, макар че следователите засега смятат, че става дума за самотен нападател.

Според Пфол вандалският акт не е уникален, през последните години артефакти в музеи в различни страни са обливани с течности.

Пораженията са забелязани първо от служител на музея. Зайфрид уточни, че сред засегнатите творби няма картини, нито някои от най-известните експонати. Сред тях са Пергамския олтар, Портата на Ищар и бюст на египетската кралица Нефертити.

Германският културен министър Моника Грютерс заклейми вандалския акт. Тя изрази надежда произведенията да бъдат възстановени, но постави и въпроса за сигурността в берлинските музеи.

През март 2017 г. крадци проникнаха в Музея Боде на Острова на музеите и задигнаха стокилограмова канадска златна монета.

Хаак каза, че постоянно се прави преглед на сигурността в музеите и се търсят начини за повишаването й, но "100 процента сигурност на обектите означава на практика да ги скрием от погледа на публиката".

 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Някой бау-бау се е промъкнал и които си е харесал - ги е маркирал...
6
1
 
12
 
! Отговори
Меркел преди 1 месец
Ще ги пипна аз тез мюсюлмански вандали, и ще ги пратя на социални помощи !
5
3
 
17
 
! Отговори
. преди 1 месец
Великият Фюрер се върти в гроба си гледайки съвременните германци!
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали беше вилкомен, сега защо се уплаквате. Които кани гости да си ги гледа.
3
0
 
16
 
! Отговори
Рашо преди 1 месец
Идил унищожаваше исторически обекти докато бяха в силата си така че полицията трябва да се насочи към новоинтегрираните си чеда, на Меркел любимците.
2
0
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Интеграция и евромилосърдие в действие.
1
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са египетски артефакти откраднати от Египет, не ги ли е сpам фашагите да крадaт история. Не помня да е имало немски фараони. Върнете откраднатотo крадливи фашаги.