Събитие за ценителите – "Война и мир" с илюстрации от Теодор Ушев

Прочутият роман на Лев Толстой излиза в луксозно издание със знака на изд. "Кръг"
8 дек 2021 11:16, Нели Христова
6
Събитие за ценителите – "Война и мир" с илюстрации от Теодор Ушев

В разгара на Коледния панаир на книгата „Кръг“ представя едно от най-мащабните издания на годината – „Война и мир“ от Лев Толстой. На 8 декември грандиозният роман на руския класик излиза в четири луксозни и удобни за четене тома, за които корици и близо петдесет илюстрации нарисува големият художник и аниматор Теодор Ушев. Използван е класическият у нас превод на Константин Константинов, създаден през 1957 г., а цялостното оформление на проекта е на дизайнера Григор Григоров.

"Война и мир“ често е определян като най-великия роман в историята на литературата, а авторът му – Лев Толстой, е признат от критиката и читателите за най-добрия белетрист на всички времена. Той създава най-прочутото си произведение в периода 1863 – 1869 година, в разцвета на младостта си, успял да се посвети изцяло на писането в първите години на брака си. Заглавието на творбата става окончателно след първите два варианта – „Три времена“ и „Всичко е хубаво“.

"Война и мир“ е забележителна смесица между реализъм, историческа проза и философия. Ако светът можеше да разкаже сам себе си, той щеше да пише като Толстой, коментира Исак Бабел. А самият Толстой заявява, че "Война и мир“ не е „роман, още по-малко е поема и още по-малко историческа хроника“, защото „най-добрата руска литература не отговаря на стандартите“.

 Макар и фокусиран върху Наполеоновата война с Русия, сюжетът е много по-мащабен от хроника на славни сражения и бойни тактики – той е отражение на забележителната пъстрота на руската култура. Впечатляващата по обем творба среща читателите с над петстотин живи, пълнокръвни герои от три поколения, чиито съдби се разгръщат през амбициите и злополучията на пет аристократични рода.

Отвъд художествените достойнства, големи фрагменти от текста, особено по-късните глави, са повече философски дискусии, отколкото класическа проза и формулират онези убеждения на Толстой, които ще го превърнат от опозиционер на съвременниците си в един от най-големите мислители, които човечеството познава.

В четирите тома с логото на издателство „Кръг“ почти невъобразимата дълбочина на романа е прекрасно допълнена от въздействащите илюстрации на най-успешния български аниматор Теодор Ушев. Той работи по проекта по покана от изд. „Кръг“ повече от година и създава над 60 илюстрации, 50 от които влизат в четирите тома. Избрал е да работи с китайски туш върху оризова хартия. „Целта беше да създам експресивни изображения, които да кореспондират по необичаен начин с този опус на любовта, войната, мира и човешкия екзистенциализъм“, споделя художникът.

Граф Лев Николаевич Толстой (1828 – 1910) с основание е приет за един от най-великите писатели, творили някога. Той е номиниран за Нобелова награда за литература всяка година от 1902 до 1906-а и за Нобелова награда за мир през 1901, 1902 и 1909-а. Роден в аристократично руско семейство, Толстой е най-известен с романите си „Война и мир“ и „Ана Каренина“. Белетристиката му включва десетки разкази и няколко повести като „Смъртта на Иван Илич“ (1886), „Семейно щастие“ (1859), „След бала“ (1911) и „Хаджи Мурат“ (1912). В богатото му творчество има и нехудожествени творби, сред които се откроява есето „Изповед“, посветено на най-преломния момент в живота му, когато Толстой се отказва от богатствата си и се обръща към религията.

Теодор Ушев (р. 1968) е български художник, аниматор и режисьор.

Филмите на Ушев, който живее и твори в Канада, в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет, са спечелили повече от 80 престижни награди по света. Сред тях най-ярко се откроява номинацията за „Оскар“ за късометражен анимационен филм през 2017-а за „Сляпата Вайша“.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
враца преди 1 месец
горна оряховица провинцията турско това са толкова ГЛАДНИ ВЬЛЦИИ 4е бягаи дале4е
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как можаха, с тези отвратителни илюстрации. Ушев не умее да рисува. Това е удар по класическо произведение, симворизиращо епоха, която стои далеч от "стила", по точно, цапаниците на един бездарен драскач.
3
2
 
8
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
Поръчах я. Ще заеме достойно място в библиотеката ми!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Велик роман. И страхотно предложение за коледен подарък. Дори и да нямате възможност да си го купите, свалете го безплатно с някое приложение и го прочетете. После със сигурност ще искате да го имате в библиотеката си.
1
6
 
2
 
! Отговори
дьо Сад преди 1 месец
Явно жена му е била много проклета, щом като младоженец е седнал три години да пише "война и мир".