Оj, Србиjо, шта си дочекала!

Белград: Ако знаехме историята, щяхме да уважаваме България
Обновена: 10 фев 2011 13:07 | 10 фев 2011 07:05, Елка Василева
300
Оj, Србиjо, шта си дочекала!
Снимка: Булфото

Дори и България си има море. Ой, Сърбийо, какво дочака, извиква герой от сръбски много гледан телевизионен сериал.

Сърбите никога не сме имали сериозен излаз на море, дори в Средновековието, дори по времето, когато силата на Сърбия е в зенита си по времето на митичния цар Душан. На ако знаехме повече за това, щяхме повече да уважаваме България, пише Радослав Петкович в сръбския вестник „Блиц“.

Не знаем нищо за българската история, но идеята ни е, че те са глупави и примитивни, диваци. Както и те за нас, да не се лъжем, пише по-нататък в материала.
 
Да кажеш на някой сърбин, че през по-голямата част от Средновековието българската държава е играла на Балканите по-значима роля от Сърбия, е равно на национално предателство, но е (не)приятен факт.

Българите са имали две царства – сърбите един цар, българите са воювали с унгарците за Белград – този град сръбските владетели крал Драгутин и деспот Стефан са получили от унгарския крал като негови васали за доживотно ползване.

Такива са били времената. Каквито и онези, когато учихме за Самуил, уж македонския цар. Изглежда византийците не са знаели срещу кого воюват, защото нарекли победителя над Самуил Българоубиец.

Още по темата

Освен кръвта и кръвопролитията имаме и изкуство, ръкописи и фрески, с които и ние, и българите се гордеем. Двамата големи писатели от сръбската средновековна литература, за които учи всеки студент – Григорий Цамблак и Константин Философ, са българи, пише по-нататък в материала.

А и свети Сава неслучайно е починал във Велико Търново – средновековната столица на славянската и православната култура.

За малко да забравя, пише авторът на материала. Кирилицата се е появила някъде около Х век /всъщност 9 век - бел.ред/  в Преслав, културната столица на Първото българско царство, наречена така в чест на свети Кирил, създал глаголицата. Два века по-късно тя преминава в Сърбия, по-късно и в Русия, след това и по-нататък, пише в публикацията в „Блиц“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
8
 
! Отговори
Чане преди 13 години
"братството" на сърбите излитаха и са изпитвали всички техни съседи.СЕРЕБРЕНИЦА беше вчера.Всички се правят , че не е било.Само подлост може да очаква всеки от тях
273
0
 
4
 
! Отговори
Чане преди 13 години
Вековният страх от ятагана все още тегне над нашия народ.Сърбите , живяли в съседство с Австро-Унгария , Италия , Черна Гора не са изпитали ужасите на азиатските кръволоци.Освен това са живяли близо до Европа.Руснаците за да отмъстят на Българите за 200-годишното робство са им помагали непрекъснато.Всичко това и още безброй негативни обстоятелства са притискали Българите към дъното.Въпреки всичко България преди 130 години България отхвърли хомота. Без подлата помощ на сърбите.Напротив.
272
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не можеш да се сдобриш с някой,който заявява такова желание само на думи,а зад гърба ти те унижава и ти се подиграва.Точно това правят сърбите,тъй като национализмът им и омразата към българите е държавна политика.В учебниците им и до сега пише,че Самуил е македонски,или славянски цар.Те все още са убедени,че всички славяни на Балканите са сърби,уви!
271
0
 
7
 
! Отговори
четящ преди 13 години
Тази добра статия е един самотен глас в пространството,който никой сърбин не иска да чуе,за съжаление.Повече от 100 години национализмът,шовинизмът и омразата към българите са превърнали сърбите в исторически напросветена нация,разяждана от примитивна омраза към близък по ремигия и традиции,съседски народ.В сръбските медии няма нито дума за връчената протестна нота по повод затварянето на сръбската граница за група българи,сред които и кмета на Къстендил,екип на БНТ и граждани отишлш да се покло
270
1
 
5
 
! Отговори
972 преди 13 години
do 12 vek sme bili zaedno.edna darjava.sled kato se otdeljt ot nas i dovejdat balgarsia edik do edin nelicepriaten dialekt,novoizliupenite na6i sasedi,stavat parvi na6i vragove i ne propuskat da ni atakuvat kogato voiuvame s drugi sasedi.imat daje poslovica;kato ne znae6 kakvo da pravi6,udari balgarite.sega se maznat za eu.po protivno ne6to ot predatelj nema.
269
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че сме братя, братя сме, дано само да не хитруват за пореден път, защото така им е изгодно!
268
3
 
10
 
! Отговори
Николай преди 13 години
Сърбия в момента е много зле, а България има добри международни позиции и сериозни лобита. Надявам се да не става въпрос за интерес, а наистина да имат желание да градим добри и приятелски отношения.Навремето вуйчо ми каза - знаеш ли защо се мразим със сърбите? Защото сме най-близки.
267
7
 
3
 
! Отговори
Николай преди 13 години
Еми крайно време е да се сдобрим със сърбите. В момента се мразим заради цървулите на пра прадядо си. Не казвам, че е незначително, но е за историческите книги. Кретенско е пра прадядо ти да определя настоящето.
266
4
 
8
 
! Отговори
младен преди 13 години
"Историята не може да се променя. Каквото било-било. Сега трябва да се гледа напред и условията налагат сближаване и обединяване на християнските нации. Сътрудничеството със Сърбия е от полза и за двете страни. Германия и Франция бяха смъртни врагове в двете последни жестоки войни. Но в името на общото бъдеще се обединиха. Защото мислят перспективно. "ох...мето, що и политиците ни не мислеха така и да се обединяват зад обща кауза
265
2
 
9
 
! Отговори
Мето преди 13 години
Историята не може да се променя. Каквото било-било. Сега трябва да се гледа напред и условията налагат сближаване и обединяване на християнските нации. Сътрудничеството със Сърбия е от полза и за двете страни. Германия и Франция бяха смъртни врагове в двете последни жестоки войни. Но в името на общото бъдеще се обединиха. Защото мислят перспективно.
264
0
 
9
 
! Отговори
american boy преди 13 години
Аз лично съм чел учебник по история от Б.Ю.Р.М. и там войната между Самуил и Василий се описва като македонска гражданска война.
263
0
 
7
 
! Отговори
до брюм: преди 13 години
"Изглежда византийците не са знаели срещу кого воюват, защото нарекли победителя над Самуил ***."Какво ли наистина пише в учебниците им по "история" по този въпрос?:)Да не е преведено като македоноубиец?? :D
262
1
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
до 274Аз никъде не съм казал, че сме нещо повече, само че нещо си се опитал да "съдиш" и да бъдеш "нещо повече" от българите в коментара ти 272.
261
0
 
2
 
! Отговори
259 преди 13 години
До 267 и 261! Четете внимателно, отворете си очите и забравете ВСИЧКО, което сте учили в училище! Истината е една, лъжите са много!
260
0
 
18
 
! Отговори
българка преди 13 години
Усетиха се братята, а истината е че кръвта вода не става. Колкото от това какви сме, дали сме славяни, българи или тракие едно е ясно балканци сме и то православни християни. Това трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Сега, когато ислямизма е отново до вратите ни, трябва много да внимаваме и ние и сърбите. Осъзнаването на общата ни родова принадлежност в добрия смисъл само ще ни помогне. Това, обаче трябва да осени и нашите още по-братя "македонците", защото шъптърите ще им видят сметката.
259
5
 
1
 
! Отговори
европа преди 13 години
а смея ли да попитам аз вас , вие от къде на къде ще определяте другите народи ... да не би да сте нещо повече ??
258
1
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
до 272А ти какъв си, че да ни определяш нас?
257
11
 
1
 
! Отговори
европа преди 13 години
какви сте , нация с робско самосъзнание ,без национално чувство ,продажници и егоисти . това което пишите тук много ясно го очертава ... отдавна сте прехвърлили поведението на нормалното .живота ви е горчив ... това сте си го заслужили .
256
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
261 - ти ако си slave, аз не съм
255
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
11 - ето ти оригиналната статия - blic.rs/Komentar/Drustvo/228172/Mi-Bugari-ostali