Турски сеизмолог: Силен трус предстои край Истанбул

Йозенер прогнозира земетресение от над 7 по Рихтер
9 фев 2017 08:04, Елка Василева
42
Турски сеизмолог: Силен трус предстои край Истанбул
Снимка: архив, Reuters

Следващото силно земетресение се очаква да разтърси района на Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул. Това твърди професор Халук Йозенер, сеизмолог от Института за проучване на земетресенията към обсерваторията "Кандили" при Босфорския институт.

"Следващото силно земетресение, имам предвид такова с магнитуд над 7-ма степен, очакваме, че ще бъде в района на Мармара, за съжаление. Но какво може да направим? Земетресенията са природни явления. Ние нямаме начини да ги предотвратяваме", казва ученият, цитиран от БТА.

В изказване пред участници в конференция, посветена на рисковете във връзка със земните трусове в истанбулския квартал Есенлер, проф. Йозенер заяви още, че Турция е силно земетръсна страна. "Трябва да бъдем готови, няма да е изненада, ако Истанбул бъде разтърсен и от по-силни земетресения".

Според сеизмолога анадолският и егейският блок се плъзгат на запад обратно на часовниковата стрелка. "Мнозина сеизмолози вече очакват такива развития. Има много голямо натрупване на енергия. Гражданите също трябва да знаят. Рискът от силно, катастрофално земетресение в Турция е 80-90 процента. Специално това се отнася за района на Мармара“, каза професорът.

„Сега учените спорят наведнъж или на части ще има счупване на разломите в Мармара. От това ще зависи и интензитетът на земетресението - 7-ма или над 7-ма степен. Аз съм на мнение, че дали ще се разцепи наведнъж или на части, няма голяма разлика за енергията, която ще се отприщи. Земетресение с магнитуд 7,2 ще нанесе големи поражения в района Мармара. Но кога ще стане това, не мога да кажа", добави сеизмологът.
 


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Добромир Добрев преди 2 години
Мдааа, турците дойдоха на Балканите, след земетресение, а щом е имало едно силно рано или късно ще има друго силно!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Вярата започва там където свършва познанието.Може да вярва всеки в когото и каквото си иска.Виж,ако някой разбере точно кога и какво ще стане това е друга работа.За съжаление в предсказването на земетресения нямаме никакъв съществен напредък.
19
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Дано да не е така силно,а да има поредица от много слаби земетресения при които никой да не пострада и нищо да не се разруши.Нещастие като силно земетресение не пожелавам никому.
18
3
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Близо сме дано няма земетресение.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На никой не го пожелавам. Дано не се случи.
16
12
 
16
 
! Отговори
Пророк преди 3 години
В Турция има натрупана много отрицателна енергия причинена от кланетата на други народи,която се разтоварва подобно на мълниите във вид на земетресение.Трите континентални плочи след време ще издигнат планини,а на други места потоп -2.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
Какво се хвана за българите.......
На този, който не му е чисто сърцето, Бог му изпраща трагедия, а при вас това е преди свещен празник, за да ви покажете, че има нещо гнило във вас. А вие като народ сте алчни, расисти, и винаги имате задни мисли!
14
4
 
19
 
! Отговори
Българка преди 3 години
Боже пази скъпата ми България!
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
Като сте толкова религиозни не се ли замисляте, че аллах ви праща тия земетресения щото сте нещо грешни?
Ти замислял ли се защо в навечерието на големи празници в България, винаги става ужасно събитие и винаги има загинали хора. Май и българите не са много чисти, по твоята логика, а изхождайки от това кога се случват трагедиите, вие сте много грешни.
12
1
 
18
 
! Отговори
кръстоносец преди 3 години
7 по рихтер...то и тук яко ще друсне. Вместо да се смеем да вземем да се подсигурим за всеки случай, а?
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
BG kratunite da ne se radvat shoto mramorno more e na dve krachki ot BG i p[olovin bg shte se trese
10
9
 
29
 
! Отговори
али преди 3 години
В момента няма технология, която да предвиди кога и къде ще се случи земетресение. Според проучвания и дани о предишни земетресения, както Истанбул така и България и Гърция и т.н са земетръсни зони, където по всяко време и във всеки град може да се случи да има такова.....
Така че този Софиянец примерно, които пише дано се случи в Истанбул, първо може да стане в София, където е 9-та степен...
9
10
 
8
 
! Отговори
малумен преди 3 години
До Анонимен

Къде виждате ракети :) минарета са
8
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Машаллах! и 9 може
7
9
 
5
 
! Отговори
То пророка преди 3 години
Ко лаза, ко
6
11
 
13
 
! Отговори
Аз,Пророка преди 3 години
2030г.някой беше казал че Истанбул ще бъде под вода от силно земетресение.
5
11
 
30
 
! Отговори
1453 преди 3 години
Освен тази новина за Турция, днес бг, защо не пишеш как и защо гърците нарушават (нарочно) от няколко седмици граничната зона на Турция в Кардак??? Тази новина не стигна ли при Вас?:-)
4
7
 
49
 
! Отговори
1453 преди 3 години
Когато гори къщата на комшията ти, пламъците посягат и на твоята къща!
3
10
 
29
 
! Отговори
1453 преди 3 години
А това да пожелаеш на някой нещо лошо, пък е свързано освен, че определя да ли си "човек" или не, а и дали ще ти се върне на теб. Ако е писано ще стане! Но явно Гановците могат да се съперничат срещу майката природа:-)
2
7
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нима ако стане земетресение у съседите "вие"ще се радвате,а нима ще станете повече човеци?Нито хора нито човеци сте ,даже не знаете какво сте :(