Косово 10 години след независимостта: Две напред, една назад

Най-младата държава в Европа губи търпение
Обновена: 18 фев 2018 12:01 | 18 фев 2018 11:45,
61
Косово 10 години след независимостта: Две напред, една назад
Сръбски знамена над моста, свързващ двете чaсти на разделения град Косовска Митровица Снимка: Deutsche Welle

10 години изминаха откакто Косово обяви своята независимост от Сърбия. Това е най-младата държава в Европа, населението й също е основно от млади хора. Но те вече губят търпение, разказва Франк Хофман от Deutsche Welle.

В южния край на моста над река Ибър в разделения град Косовска Митровица група студенти чакат ръководителката на курса по английски Лорида Садику, която също като тях е студентка. Те са косовски албанци като нея и всеки един от тях е на не повече от 20 години. В най-младата държава в Европа живеят предимно млади хора - повече от половината население са хора на възраст под 30 години.

Митровските студенти прекосяват този ден заедно моста, известен и извън границите на Косово като “мост на разделението”. Той свързва южната албанска част и северната сръбска част на град Митровица. И до днес по протежението на реката Ибър в северната част на Косово минава границата, разделяща хората според тяхната етническа принадлежност.

Курсът по английски, организиран от хуманитарната организация Community Building Mitrovica (CBM), се провежда в частен университет в доминираната от сърбите северна част на Митровица, където и до ден-днешен не признават независимостта на Косово. Именно натам са се насочили младите косовски албанци от южната част на града. В курса участват същи сърби от Северна Митровица.

“Разбира се, целта е не само да учат английски, а и да вършат нещо заедно”, посочва ръководителката на проекта Наташа Савелич. Дори и десет години след обявяването на независимостта на Косово все още е непривично млади албанци и сърби да правят нещо заедно в етнически разделения град.

Късче спечелена свобода

Лорида Садику разказва, че леля ѝ живее в малък квартал с преобладаващо албанско население в северната, сръбска част на Митровица. “Посетихме я у дома ѝ за пръв път през 2006 година - седем години след войната в Косово, прекратена с въздушните удари на НАТО срещу Сърбия", разказва Садику. След това леля ѝ цели шест години не посмяла да отиде да ги види в южната част на Митровица. За да го направи, е трябвало да мине по моста на разделението.

“Късче свобода” за Садику е това,  че тогавашното време вече е отминало. Сръбският й колега Лазар Живкович, който преподава английски на сърби, стои до нея и като че ли не вярва на разказа ѝ. Защото според него албанците не са имали никакви проблеми в сръбските анклави на Косово. И обратното. Истина е обаче, че десет години след обявяването на независимостта младото, следвоенно поколение косовари е далеч по-мобилно от това на своите родители. А за по-възрастните почти нищо не се е променило.

На Митровския мост при добро време се разхождат по-възрастни мъже, някои от тях носят традиционното албанско кече. ЕС инвестира много пари, за да може мостът да се превърне в място за сближаване. Но по него автомобили и досега не се движат. Отляво и отдясно на пътното платно има колоездачни пътеки, каквито има и на други места в Европа. Само че тук никой не ги използва. Само по пешеходните пътеки ще видите хора, които се разхождат. Само че малко преди сръбската част на Митровица по-възрастните се връщат обратно. Точно от мястото, където стърчат останките от разделителната бетонна стена, издигната навремето по поръчка на градската управа на сръбска Митровица.

С пари на ЕС

В южната част на Митровица, недалеч от моста, има спортен център. Над входа му виси надпис: “Построен със средства на Европейския съюз”. Само че и до ден-днешен басейнът в него не работи. Покривът тече. Сградата, предвидена за нов търговски център, е част от комплекса. Само че никой не я наема.

“Наемите са твърде скъпи”, казва пазачът на отсрещния паркинг. Но никой не е наясно какъв точно е проблемът. Всеки обаче знае едно нещо и ако попиташ, всеки ще ти каже, че е построена от ЕС.

Също с европейски средства, както и с помощи от международни организации, косоварката Валдете Идризи е основала след войната организацията CBM, чиято цел е да събира и сближава хората.
Идризи е отраснала в сръбската част на Митровица, по време на войната била прогонена от сръбските войници. На местните избори миналата година Идризи издигнала кандидатурата си за кмет на града и на първия тур била фаворитка, само че на втория тур загубила срещу кандидата на опозиционната Албанска националистическа партия. Кандидатурата на Идризи била издигната от управляващата тогава партия на президента Хашим Тачи, когото мнозина обвиняват в корупция. Може би затова Идризи е загубила изборите.

Мнозина, най-вече младите хора, са изгубили вяра, че политиците ще изпълнят обещанията си. Десет години след обявяването на независимостта, нещата в Косово продължават да си вървят все по същия начин: две крачки напред, една назад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
17
 
! Отговори
До: 45 преди 6 години
Че Косово е Сърбия - прав си. Но че Сърбия е братска, можем да поспорим. Прочети малко преди да правиш подобни коментари. Сърбите винаги са ни забивали нож в гърба. Абсолютно винаги.
46
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разветите американски знамена на всеки ъгъл в свободно Косово вбесяват дежурните хибридни стършинки.Да ви кажа на 6 уши:Косово ще стане член на НАТО, а на ЕС - без значение къде ще е Сърбия тогава и колко ще е голяма;)
45
1
 
23
 
! Отговори
49259 преди 6 години
Във френския "Капитал" прочетох, че Косово е с 30% беработица, високо ниво на корупция, нераотеща икономика и най-висока мигрантска колония във франция, дори повече от сирийците. управляват ги мафиоти, а средният дневен доход е 1 щ.д. Защо в нашите медии постоянно срещам недостоверни публикации?
44
1
 
29
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Косово е перлата в короната на ЦРУ-ключова част от машината им за търговия с наркотици(и някои др. неща).Перфектна схема-в Афганистан се произвежда суровината,транспортира се с военни самолети директно до американската база в Косово,там шиптърите я поемат,преработват и разпространяват чрез добре развитата си дистрибуторска мрежа в Европа.Обаче има малък проблем за дилърите-не могат да се движат свободно из ЕС.Предстои да бъде поправено,дето се вика....
43
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косова je Србиja! Живео братска Србиjа!
42
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово стана държава продавайки органите на християни от региона, включително и на българки, на европейски клиники. Това образувание не трябва да съществува. Не и по този начин. Самото съществуване на Косово говори и за нивото на морала на европейските страни.
41
0
 
17
 
! Отговори
Александър преди 6 години
До АнонименРУССКИЙ!
40
6
 
24
 
! Отговори
Крачков преди 6 години
България: Две крачки напред,сто назад!Всеки да си гледа *** ваа
39
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво само ни занимавате с тази ислямско- терористична държава дъздадена чрез престъпни военни действия срещу Сърбия от " империята на злото" САЩ ?
38
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35. Теб какво те бърка някакво Косово и някакъв Крим ?Какво се вълнуваш и пениш за чужди държави ?Не си ли българин?
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 39 Най-южни и източни части на Косово ,ДА те са били повече време в България,но това не значи,че сега може ,да имаме претенции!Та това е било доста отдавна,дори при Възраждането през 18-19век областа не се е приемало за българска и не е била част от Екзархията!От 7век,от както се заселват славяни и куберови българи в Македония,Византия най-дълго време е владеела по -голяма част от Косово!Гораните там са по-малко и от сърбите!
36
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28- продължение.Аз казвам,че България има по-големи исторически права над Косово от Сърбия, те ми слагат минуси."Националисти" ,какво да ги правиш.
35
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грешка има още в заглавието на статията две назад , една на пред -това е Косово.
34
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Над входа му виси надпис: Построен със средства на Европейския съюз. Само че и до ден-днешен басейнът в него не работи. Покривът тече."- то и на евросъюза му тече покрива
33
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33 Ехее, Ний сме били голема сила,цяла 24 млн.-на Югославия разчленихме!!Сърбетата,подобно на гърци и руснаци използваха Православието и сега използват за свойте националистически интереси!
32
0
 
42
 
! Отговори
ЖороПърви преди 6 години
До Анонимен30Така е- нямаше организиран наркотрафик под егидата на ЦРУ и "държавата" Косово!
31
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на демократичните промени ние много помогнахме за разчленяването на източноправославна Югославия и създадаването на османската дъга..
30
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам как е в Косово но съм убеден че Бг на Боко-*** е по-зле.
29
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С руснаци и сърби се разбираме без преводач, с косоварите на плажен английски. Ясно е кой ми е роднина и с кой нямам нищо общо. Иначе с брат ми се караме всеки ден, но против останалите сме винаги заедно! Айде само Дойче веле да не ме занимавате с глупости..
28
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЖороПървиТака е. Преди 10 години, нямаше наркотрафик и нямаше наркомани.