Папата за Северна Македония: Тя е мост между Изтока и Запада

Президентът Иванов: Да си простим и сплотим, докато не е твърде късно
Обновена: 7 май 2019 16:37 | 7 май 2019 16:00, Елка Василева
32
Папата за Северна Македония: Тя е мост между Изтока и Запада
Снимка: БТА

Папа Франциск, който е на първото си папско посещение в Северна Македония, се опита да насърчи усилията на страната да се интегрира в европейските институции, след като промяната на името реши продължаващия от десетилетия спор с Гърция, съобщи Асошиейтед прес.

На среща с ръководството на държавата Франциск похвали мултиетническата и мултикултурна среда в Северна Македония и каза, че нейният пример в това да бъде мост между Изтока и Запада показва, че може да има мирно съжителство.

Тези черти са много важни за по-голяма интеграция със страните от Европа, каза той. Надявам се, че тази интеграция ще се развие по начин, който ще бъде от полза за целия регион на Западните Балкани, със зачитане на разнообразието и фундаменталните права, каза Франциск.

Папата си тръгна, останал доволен: Видях един здрав народ!

Президентът на Северна Македония Георге Иванов призова гражданите към помирение и прошка, сплотяване за духовно обновление на Северна Македония. Той направи това в обръщение в рамките на посещението на главата на Римокатолическата църква папа Франциск.

Искам да изпратя призив до всички мои съграждани, до всички хора с добра воля и чисти сърца, независимо дали принадлежат на православната, католическата или протестантската християнска вяра, дали са мюсюлмани, евреи или атеисти, призовавам ви да разпознаете символиката на това посещение и чрез смирение и прощаване, помирение и сплотяване, чрез отговорност и уважение да се включите в духовното обновление на Македония, преди да стане твърде късно, призова Иванов, предаде МИА.

Той каза, че папа Франциск припомня тъкмо за тези ценности, който, както се изрази, символично повтаря акта, който направил Исус след Тайната вечеря, осъзнавайки изкушенията и мъките, които го чакат, миейки краката на своите последователи.

Вие се навеждате, за да измиете краката на болните и бедните, на затворниците и бежанците, на гладните и жадните, на отхвърлените и маргинализираните, независимо дали са християни, мюсюлмани, евреи, индуисти, будисти, атеисти... Вярвам, че вашите дела не са още един похабен символ, напротив, вие ни припомняте, че макар нашата човешка любов към Бога и хората да е променлива, Божията любов и вярност към служението е трайна, заяви Иванов.

С това, добави той, вие символизирате пътя на любовта, милостта, смирението и служенето. Това е път, който трябва да следваме и ние тук в Македония, независимо от нашата вяра или идеология. Само така може да оставим по-добро бъдеще на младите и на все още неродените, каза Иванов.

След като кацна на летището в Скопие, Франциск пристигна с "Фолскваген Джета" за разговори с отиващия си президент Георге Иванов. Неговата десетчасова визита включи молитва в мемориала на Майка Тереза, както и меса за малката католическа общност в страната с население 2,1 милиона души, предаде БТА.

Още по темата

Виктор Димовски, държавен секретар във външното министерство на Северна Македония, заяви пред репортери в понеделник, че визитата е историческа и става в съдбовен момент, когато Северна Македония иска да влезе в ЕС и НАТО. Визитата на папата укрепва още повече вътрешното единство и носи послания за помирение и солидарност, каза той.

Страната е кандидатка за членство в ЕС от 2005 година, но все още чака начало на преговори за членство в ЕС. След като спорът с името вече е решен, Северна Македония се надява да получи ясен сигнал за начало на преговори за присъединяване през юни. Тя очаква да стане тридесетата членка на НАТО до края на тази година.

Великолепно е, че дойдохме да видим папата тук в Македония, защото той има послание за младежта и за цялото човечество и ние трябва да го приложим в нашия живот, заяви Кристина Миещри, католичка от Албания.

3058 гледания   |  Още видео


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
2
 
! Отговори
Явор преди 10 месеца
Тоя не трябва ли да говори за БОГ и Исус Христос? Във нието една реч не ги спомена. То Невярващ човек говори по често за БОГ от тоя !
30
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Папата призна, че сме един народ със северномакедонците! Саза и за България същото , че сме мост между Изтока и Запада.
29
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
До Анонимен
Е па нали сме един народ !
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тикво , средна мацедония е моста , не България !
27
0
 
1
 
! Отговори
АЗ76 преди 10 месеца
със всеки папа назначен "свише",Дарт Ситиас е по-близо...
Мей дъ Форс би уит ас.
26
0
 
2
 
! Отговори
Шафиора преди 10 месеца
Направо кръгово движение...
25
1
 
8
 
! Отговори
Гиу преди 10 месеца
А Стево нарочно не спомена българите в речта си - поредния долен македонски лицемер. Я у лево, сътрудничество, помощ ли?!
24
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мумизираните старци от БПЦ така и не разбраха, колко позорно се изложиха пред цялото Християнство !
Бе православни, бе мюсюлмани, бе еврей не се уплашиха, че Папата ще ги направи католици, а само нашите просрани дъртофелници ще ги конвертира.
Боже, прибирай ги при себе си или ги дай на Гудяев да си мерят часовниците !
23
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Македония е мост, а БПЦ е троянски катър управляван дистанционно чрез антената на каската на кремълскя поп Гудяев със заповед: "Радиомълчание" !
22
7
 
14
 
! Отговори
радвам се преди 10 месеца
Радвам се за съседната ни държава Северна Македония. Досега те бяха изолирани, сега се радват на интерес и внимание. Тези хора се нуждаят от говорене и действия за мир и взаимно разбирателство.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ахахахах, България - мост, Македония - мост - разнообрази си репертоара, деде....
20
10
 
14
 
! Отговори
Слава на Господа!!! преди 10 месеца
Замина си дъртия католик, но успя да разгневи Господ! Прати ни невиждани градушки, мор и пътни инциденти! Да видим Папафранциската какво ще донесе на Православна Македония!
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
Радев прие папата.Тържествено,с гвардейци.Който иска видя.На който не му изнася-се прави на интересен.
18
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на Македонския Президент !
Сега българите видяха и разбраха че русофилската Мафия и кремълския парашутист Радев са най-вредната секта в България и са като воденичен камък на шията й !
...народе ????
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 10
Папата на турне за разпространяване на най-голямата ерес на всички ереси - икуменизма - кашата от всички религии.
--

която да донесе тяхната постепенна отмяна и приеманоте на "регията" на братята - "да живеем по законите на природата", демек - като Животни!

Амин!
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
много са зле тия македонци - посрещнаха го "5 човека на кръст" на летището, някакви 3 въздебелички момичета в нац. носии сигурно поне в 6-7 клас му тикнаха една пита леб, и го натикаха в един схлупен фолксваген ... смях!
личи си много слаба организация и неопитност ... а тая зала дето е от клипчето е толкова малка, че публиката е буквално на 2-3 метра от него ...
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българския Патриарх може ли да отиде да изнесе една литургия във Ватиката заедно с папата?
14
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 10 месеца
Ааа не, ние сме моста, а макетата са магарето
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
някой се е объркал и му е дал речта за България
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България е мост, бе! Минавайте свободно, но си плащайте тол таксата.