Бедствено положение в Халкидики, там е като след земетресение

Шестима туристи загинаха за минути от бурята на гръцкия полуостров
Обновена: 11 юли 2019 13:39 | 11 юли 2019 11:58, Елка Василева
83

Снимка: БТА

Властите на гръцкия полуостров Халкидики обявиха бедствено положение след снощната силна буря с вятър и проливни дъждове, които изкорениха дървета и наводниха хотели и вили.

Целият полуостров Халкидики изглежда като след силно земетресение, предаде БНР. Наводнени пътища, изкоренени дървета, първите етажи на вили, хотели и къщи се намират под вода, реколтата от маслини е унищожена.

Шестима туристи загинаха и около 100 потърсиха медицинска помощ в резултат на бурята на полуостров Халкидики в Северна Гърция. Смъртните случаи са заради паднали дървета, балкони и покриви на заведения.

Към момента няма пострадали български граждани от лошото време на Халкидики, заяви пред БНР първият секретар на генералното ни консулство в Солун Красимир Серафимов.

От Халкидики: Силата беше страшна, такова нещо не сме виждали!

Шестимата души са загинали само в рамките на няколко минути. Жертвите са туристи, които са чужди граждани.

54-годишна румънка и синът ѝ на 8 години загинаха от паднал покрив на таверна. В Неа Потидиа руснак и двегодишният му син починаха след падане на дърво.

Караваната на двама чехи в района Созополи беше отнесена от силния вятър и те също са мъртви.

Гръцки рибар е в неизвестност.

Още по темата

Над 100 души са пострадали и са потърсили спешна медицинска помощ в болницата в Неа Муданя. Пет деца се намират в интензивното отделение в Солун.

Много доброволци се включиха към спасителните отряди и разчистиха достъпа до къщи, в които има бедстващи хора. Туристи прекараха нощта в колите си.

На място са правителствени екипи, сили на Гражданска защита и пожарникари.

Една българка е потърсила консулството ни в Солун заради бурята в Северна Гърция, обяви Красимир Серафимов от консулството. „През нощта в 2:40 наша сънародничка позвъни, за да информира, че помещението, в което са пребивавали, се наводнило и поради това са се преместили в своя автомобил, като се интересувала дали бурята ще продължи, за да знаят дали да си тръгнат или да останат".

Хараламбос Стериадис, директор на гражданската защита в Северна Гърция каза, че става дума за "безпрецедентен феномен", съобщава Би Би Си.

Вестник "Та неа" пише, че след разрушителната буря се виждат пейзажи на "библейско опустошение".

Без електричество са ръкавите Касандра и Ситония, движението по пътищата е затруднено поради падналите дървета. През нощта пожарникарите са получили над 600 повиквания за помощ - за спасяване, за изпомпване на вода и за отстраняване на паднали дървета.

"За първи път в 25-годишната си кариера виждам такова нещо", каза Атанасиос Калцас, директор на Здравния център Неа Муданя, където са настанени ранените. "Стана внезапно, изведнъж." Вятърът духаше със 110 км в час, каза той.

Плажът в Неа Плая изглежда като бомбардиран, а околните заведения са претърпели значителни щети, пише Грийк рипортър.

По досегашни данни са ранени 108 души, те са главно с фрактури, четирима от тях са в тежко състояние, но всички са извън опасност за живота.

Сръбският консул в Солун съобщи, че има информация за една сръбска гражданка, пострадала в бурята, но засега няма данни за жертви сред сръбските туристи, предаде Танюг. Тя не можа да потвърди информация на сръбската ТВ Първа за шестима леко ранени сръбски туристи, които според медията са приети в болница в Неа Муданя.

Консулът каза, че буря с по-малки размери е връхлетяла и Солун, където са прекъснати интернет връзките, но сега в града е слънчево. Според нея прогнозите за тази вечер са за нова вълна от лошо време, но с по-ниска интензивност, в тази част на Гърция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: халкидикибуря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на Тодор Живков и руската окупация нямаше теникси и котешка храна, а днес при демокрацията имаме тениски и котешка храма и можеме да бегаме на запад.
22
4
 
19
 
! Отговори
До Бай Иван! преди 4 години
Мирци!Дори и да трябва да чака с часове, дори да трябва да го дави дъжда, свободният има право на избор!И свободният избра да харчи парите си при хора, които знаят стойността им!*** план, лесно се помни!
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Журналист: Тежка буря в Гърция доведе до бедствено положение. Има жертви.Българин: АПЪК ЧАКАЙ АЗ ДА ТИ КАЖА, ЗНАЧИ БОЙКО БОРИСОВ/***... КОМУНИСТИТЕ/ГЕРБАВИТЕ ТЕ ТАКОВА... А РУСНАЦИТЕ/АМЕРИКАНЦИТЕ АКО ЗНАЕШ!Патологичното политиканстване там където не му е мястото, кога ще бъде прието за психично отклонение?
20
2
 
10
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Миналата година по това време пак имаше такова бедствие.Природата се бъгна.Във Варна от 5г не съм видял сняг а нямам спомен като дете през зимната ваканция да не сме се пързаляли с шейни
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше вашето управление на БСП дето три пъти фалира България щяхме да имаме в пъти по хубав стадион от Ференцварош!
18
27
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Успех на балъците дето чакат по половин ден на границата, за да ги удави дъжда, щото "на Гърция много хубу" ;) !!!
17
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 15 Е те унгарците се доближават до Германия като стандарт. Виж, чехи, словаци, поляци са си мизерийка.
16
7
 
9
 
! Отговори
Халкитикви преди 4 години
Земетресение, наводнения, пожари - след 10г. тиквокрация е по-лошо.
15
9
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
След 10 дни всичко ще е като ново"Фалирала" Гърция е далеч по-успешна държава от Бойкова България. Снощи видяхте ли стадиона на Ференцварош ?Вече изоставаме драстично дори от бившите соц. държави от Източна Европа. 10 години управление на ГЕРБ - 10 години безвремие и изоставане !!!
14
1
 
6
 
! Отговори
Митьо Очите преди 4 години
дo 12Разбира се!Нали и аз трябва да ям.
13
12
 
4
 
! Отговори
Набожен! преди 4 години
Справедливост! Това е обяснението на действието Божи! Джендърите- дано да загинат до един там! Най вече, моля те Господи- разруши до основи дворците на новобогаташите-политици, най вече *** и Сие, построени с крадени. грешни пари . И докато отмъщаваш на демократично избраните, не забравяй да събориш проклетите кръвопийни банки и техните празни химери! Амен!
12
9
 
15
 
! Отговори
Да са въщаме ли преди 4 години
Да са връщаме ли на слънчака?
11
1
 
35
 
! Отговори
Шаран БГ преди 4 години
Нашите метеоролози имаха съмнения,този шквал да премине през България !? Явно се е изнесъл по на юг. Знам какво е вятър от 22 метра /секунда.Наложи се да бягам по вятъра с крачки от по 4-5 метра /после се чудех, как е възможно-все пак съм 80 кГ живо тегло/- носеше ме като перце. Но 30-31 метра/секунда - това е ужасно, да не дава Господ ! Отиваш на почивка - и почиваш на веки...... Бог да прости загиналите.....
10
15
 
9
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Обадила се, в посолството, за да разбере дали бурята ще продължи или да си ходи, ахахахахахахахаха... кръглоглаво-тъпоглав електорат обитава територията и после искаме Бойко да не ни управлява! За бурята трябва да се обърнеш с молба към алпите Кубар, Чулман, Джил, но за цялостната обстановка това лято, което е готино с тия валежи е на алпа Дахус (Докс), защото негова е Годината, а той е пазител на Владението на Мар (Слънцето) - Балкан! Слава на Тангра! Благодарим на Чулман за Бяло море!
9
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми пука
8
6
 
36
 
! Отговори
. преди 4 години
До интерсно 5Щом като ти е толкова интересно, прочети малко книжки по темата. При глобалното затопляне зимите стават по-студени, летата стават по-горещи и всички атмосферни процеси (като бурите и ураганите например) стават по-бурни. Всички процеси се 'изострят'.
7
3
 
51
 
! Отговори
Невена преди 4 години
Безсилни сме пред природата, а тя ни наказва заради това,че я унищожаваме.Няма застраховани, така че не злорадсвайте.
6
11
 
56
 
! Отговори
Айляк преди 4 години
"Мързеливите" гърци бързо ще оправят нещата и сезона ще продължи със сиртаки и узаки. На пясъка и скалите ще спя в Гърция, но пак няма да си хвърлям нахалост парите на *** море.
5
11
 
14
 
! Отговори
интерсно преди 4 години
До . 1Хората по света говорят за климатични промени,само у нас за глобално затопляне,което зимата обаче не се наблюдава. Поне не и в Северна БГ.
4
8
 
56
 
! Отговори
смок преди 4 години
Няма грижи. Гърците се справят много бързо.След ден няма да има и следа от бурята и аз ще съм там с биричка на плажа :)