От Халкидики: Силата беше страшна, такова нещо не сме виждали!

Няма данни за пострадали българи
Обновена: 11 юли 2019 09:39 | 11 юли 2019 09:33, Елка Василева
82
От Халкидики: Силата беше страшна, такова нещо не сме виждали!
Снимка: Reuters

Всичко е започнало около полунощ. „Беше страшна сила, такова нещо не сме виждали“, каза българката Веселина Миту за снощната мощна буря на Халкидики, отнела живота на шестима души.

Стихията, придружена от силни ветрове, дъжд и градушка е изкоренила дървета, има и отнесени покриви и автомобили. Повече от 100 души са пострадали.

Още по темата

Всичките 6 жертви са чуждестранни граждани. Двама чешки туристи са загинали, след като караваната им била отнесена от ветровете и водата. Румънка и  детето й са загинали след срутване на покрив на ресторант. Другите жертви са двама руснаци, затиснати от паднало дърво. Две от жертвите са деца – на 8 и на 2 години.

Властите обявиха извънредно положение в Халкидики, а новоназначеният министър на гражданската защита се очаква да посети днес района.

Веселина Миту каза, че торнадото е минало по брега на Неа Плагия, където се намира тя, Созополи и Неа Потидея.


Именно в Неа Плагия е станал инцидентът с румънката и детето й. Те са вечеряли в таверна, когато покривната конструкция се срутила и ранила жената смъртоносно. Другият инцидент е с караваната, която „беше намачкана от не знам какви сили“, каза Миту пред Нова телевизия.

Българката обясни, че в момента нямат ток, тъй като са паднали два от основните електропроводи, има много паднали дървета и електрически стълбове.

Пожарникарите са реагирали много бързо на сигналите, помагали са на много хора. „Пътищата бяха проходими, дори в най-отдалечените места в Созополи. Силата на стихията беше наистина страшна, нещо, което досега не бяхме усещали", каза тя.

Над 600 сигнала за помощ са били получени от службите през нощта. Около 80 души са потърсили медицинска помощ в спешните центрове.

Миту каза още, че не е имало предупреждение за предстоящата стихия. „Хора, които са над 80-годишни казват, че не са виждали такива сили да вилнеят из района“.

За момента в генералното консулство не са постъпили сигнали за пострадали български граждани, съобщи Красимир Серафимов, първи секретар на генералното консулство в Солун.


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей, Планетата ни явно твърдо е решила да ни покаже кой е Шефа!

Само да не реши да премине пълния курс на лечение срещу вируса "хомосапиенс", че тогава в чудо ще се видим!!!!
47
2
 
6
 
! Отговори
БГ-рин преди 1 година
Бъдете по принцип подготвени за лоши неща навсякъде и действайте подобаващо.
Щом урагана е минал в Гърция, време е да тръгвам натам, няма да повтори тази година.
46
12
 
14
 
! Отговори
Бате Гойко преди 1 година
Понеже не прочетох кой е виновен аджеба за случилото се, та да ви светна :
Бойко Борисов е виновен! Оставка! И те така...
45
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са включили пак климатичното оръжие,защото американците включиха подземното и направиха земетресения.
44
6
 
17
 
! Отговори
факт преди 1 година
излезли са демоните от Ада и са вилняли без страх от Бога. Бог да прости умрелите.
43
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не ме вълнува гърция, който го вълнува да ходи там и да ги спасява с дупе.
42
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става като си слагат тракторите по границата през зимата търтеите.
Другият път пак да опитат...
Бог забавя, но не забравя.
41
26
 
18
 
! Отговори
теокрацията преди 1 година
Разгневиха Бога с тяхната измислина демокрация - всеки да управлява всеки вместо БОГ!
40
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подлите и Господ не може да ги търпи вече
39
25
 
8
 
! Отговори
климатични войни!!! преди 1 година
Руско дело!!! -изкуствени суши,градушки,земетресения,наводненея ивсякакви беди!!!!
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия новини не са рентабилни. Пишете за пенсиите тук и там, стандарта на живот тук и там. Народният нихилизъм се храни с нашето страдание. То е някаква форма на стокхолмски синдром.
37
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Victimized

Пак ли "слънчевия минимум и слънчевия максимум"? Това го повтаряте от години, опитвайки се да докажете, че промените в климата са конспирация. Само пропускате една малка подробност - този аргумент е въведен в употреба при слънчев максимум, съответно всичко е било наред - учените говорят за глобално затопляне, вие казвате - не! слънчев максимум е. Сега е неприложим, защото е слънчев минимум, а затоплянето продължава. Изчакайте 5-6 години, тогава е следващия максимум, и опитайте пак
36
10
 
9
 
! Отговори
до Потрес 27 преди 1 година
И още стотина с изпочупени крайници, но нищо работа! Иван е от достойните ни сънародници, които дебнат сгоден случай да оплюят всичко българско. Донякъде затова избягвам Гърция - там е пълно с такива "българи"-нихилисти през лятото.
35
1
 
10
 
! Отговори
турист преди 1 година
преди 3 години в Керамоти за 5 дни два пъти имаше ужасна буря всичко хвърчеше и беше под вода
34
12
 
19
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
Така както върви Славка Севрюкова ще се окаже права и България отново ще граничи с Бяло море.
Айде по-скоро, че тези граници и задръствания ...
33
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След буря винаги е тихо. Приятно прекарване на летуващите. А къмпингуващите знаят, че поемат риск. Затова пък са най- смелите. Щастливи емоции.
32
5
 
6
 
! Отговори
Victimized преди 1 година
Исторически и геоложки реконструкция показват, че "гранд минимум" се е случил по времето на Омир (около 950-800 г. пр.н.е.) и завладяването на Англия от норманите (1040-1060 г.).
31
10
 
3
 
! Отговори
Victimized преди 1 година
Съществува т.нар. "слънчев цикъл" или "слънчев цикъл на магнитна активност", който представлява 11-годишна периодична промяна в слънчевата активност, изразяваща се в промени в нивата на слънчевата радиация и изхвърляне на слънчев материал и в самия външен вид на нашата звезда.
Но отвреме навреме, с непостоянна периодичност, очевидно е свързано с произволни процеси, които се развиват в магнитосферата на Слънцето, настъпва гранд минимум - смущение в 11-годишния слънчев цикъл на променлива активно
30
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен (23)

Водата в Албена е скъпа;), а и зависи кой какво харесва повече, аз лично предпочитам южното черноморие, но не ходя на Слънчака или Градина, а на "по-неизвестни" плажове..
В България също има хубави плажове, подобни на тези на Халкидики, но островите на гърцияте са много красиви, това няма как да го отречем и всеки, който има желание, няма нищо лошо да си летува там... Защо солите хората,които избират летуването там??? Румънците също предпочитат нашето черноморие, а не тяхното
29
5
 
20
 
! Отговори
пецата преди 1 година
2018 на 25 юли пожара в Мати(гърция) взе 60 жертви и 150 ранени ,
17.07.2017 наводнение в Ситония развали почивката на туристите, просто гърция се намира е в епицентъра на резки климатични промени заради разположението си в най откритата част на средиземно море и в това няма никаква мистика или силна суша , силни урагани или резки обилни валежи