Шпионски скандал тресе Сърбия, има и българска следа?

Руски шпиони вербували сръбски агенти
Обновена: 21 ное 2019 13:26 | 21 ное 2019 13:26,
62
Шпионски скандал тресе Сърбия, има и българска следа?
Снимка: Кадър YouTube

Председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово и Метохия Милован Дречун заяви пред телевизия РТС, че против Сърбия се водят множество хибридни операции от няколко страни.

Според него има връзка между публикуваното видео и неотдавнашната реакция в България на пристигането в Ниш на руски зенитно-ракетни системи С-400, предаде Фокус.

Освен това държавният служител припомни твърденията на Белград, че в Северна Македония има разузнавателен център, от където българското и хърватското разузнаване провеждат операции срещу страната му.

Доказателство за това, както заяви Дречун, е случаят с пуснатия видеозапис, на който се вижда как руски разузнавач дава пари на предполагаем високопоставен сръбски държавен служител.

Вчера държавният глава Александър Вучич поиска от военното разузнаване да разследва евентуална афера за шпионаж.

Става въпрос за скандал, при който руски шпиони са вербували сръбски агенти. Вучич е свикал среща в качеството на главнокомандващ на сръбските въоръжени сили, за да ги информира за резултатите от разследването.

По-рано белградските медии съобщиха, че руският дипломат и офицер от военното разузнаване Георги Клебан е заснет във видео, на което се вижда как дава пари на високопоставен сръбски служител.

Клипът е публикуван в YouTube на 17 ноември, автентичността му е потвърдена от изданието Blic и от разследващ журналист.

"Сърбия трябва да надгради своя защитен механизъм срещу онези хибридни операции, чрез които външни държавни или недържавни участници имат за цел да повлияят на външната и вътрешната политика на страната", заяви той.

"Това е неразделна част от хибридна операция, обвързана с пристигането на руския президент Владимир Путин", добави парламентаристът.

Той посочи, че за записа се знае много малко и че има много непроверени неща.

"Самите кадри, когато ги погледнете, са доста аматьорски направени. От друга страна, се поставя въпросът коя чужда служба, ако не и наша, е готова да извърши подобна операция - за да могат да придружават двама души, да знаят мястото на срещата им, да записват от колата, когато се срещат навън, разговорът им в ресторанта, съдържанието на чантата и как изглежда руският агент", продължава Дречун.

Той попита кой е авторът на записа и кой е човекът от сръбската страна, който уж е предал информацията на руски агент.

Коментирайки съобщения в медиите, че кадрите са пуснати от САЩ, след 50 опита, осуетени от руските служби, Дречун заяви, че това може да е спекулация, но все пак показва средата, в която са публикувани кадрите и добави, че зад тази публикация изглежда стои български разследващ журналист.

"Той твърди, че не знае кой е автор, но изглежда, че съществуват механизми, чрез които определени лица и служби могат да разпространяват информация сред обществеността", обяснява Дречун.

Той припомни също, че наскоро България реагира остро и на присъствието на системата С-400 в Сърбия за съвместни учения на сръбската и руската армии и оцени, че историята може да навреди на руско-сръбските интереси.

Дречун посочи и вчерашната реакция на Атлантическия съвет в България, която, според него, е минала доста незабелязано, но все пак смята, че не е косвено свързана с тази тема.

"Те предупредиха българските служители, че на територията на тази страна (Сърбия) се провежда истинска хибридна операция и че нейната цел е да подготви терористични атаки в съседни страни", заяви той.

Освен това Дречун припомни, че по-рано е информирал обществеността, че в Скопие е сформиран маскиран разузнавателен център, в който също се намират членове на служби на съседни държави, като Северна Македония, Хърватия, България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все някой ги им прави хибридни операции и ги шпионира тея селяци...
39
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупостите на Сърбите айди бе България и Хърватия ще водят разузнаване точно от Северна Македония!
38
1
 
13
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Чисто активно мероприятие на сръбските служби с цел сплашване на сърбите
37
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се има предвид, че това е клип, а всеки клип може да бъде манипулиран с компютърна "анимация" и монтаж на фалшиви кадри. Разузнаванията не работят така, нито заплащат така, нито с някакви десетина жалки банкноти. Сърбите коментират, че това е жалка и аматьорска провокация."Къде сте виждали такива шпиони, - пишат те - освен в комедията за инспектор Клузо?" "Тук става въпрос за шпионска игра, която трябва да бъде разследвана, но не руска, а американска" - добавя друг. Да видим какво ще е развитието на този фейк
36
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин го нахаква и на единствения си съюзник-Сърбия. Бягайте надалече от евразийската ***, бе бракя србе.....
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това Дречун припомни, че по-рано е информирал обществеността, че в Скопие е сформиран маскиран разузнавателен център, в който също се намират членове на служби на съседни държави, като Северна Македония, Хърватия, България" За България и Хърватия не знам. Но в С.Македония се очаква да има С.Македонски разузнавателен център към тяхното си военно министерство.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е фейк
33
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос с улеснена трудност има ли простотия на тая планета в която да няма смесен жител на Бъл.ха.рия.Явно не то нали нормалното население избяга и там остана само криминалния контингент и обслужващите го политици както и *** и турците който са свикнали и им харесва да живеят в условия на азиатска диващина и даже и добре се развъждат в такава среда.Пък за САЩ и Русия не една от двете и двете са фашистки нагли империи на злото при това в съюз срещу Европа и срещу нас също.
32
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До АнонименИздънка ли?! Жива наглост! Не им пука, че ще ги изобличат! Те просто отричат!
31
12
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Нямам доказателство и не ми е необходимо, за да закова с отверка руски държавен служител. Ако ще и захарен памук да раздава. Слуга на Фашиска Просия е обикновен вреден дивеч.
30
11
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахахааа, руски шпион дава пари на сръбски политик, виновна България?!? Така става като играят по руската гайда!!! Сърбите ще се усетят и ще им бият шута ватенити!!!
29
8
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Колкото и да дъвчете руските пропагандни лай на, на клиповете се вижда служител на руското посольство, който дава пари на местен политик. И този безобиден служител набързо си е бил камшика след публикуването на записите. Защото освен всичко друго, при следващото му излизане от посолството може да го намерят с отверка, забита в бъбреците. А доколко това е шпионаж, личи от реакцията на местната пета колона руски трольове.
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше една женица в началото на нежния катаклизъм,който ни натресоха,та тя закри разузнаването.Ние неможемда съберем един взвод читави военни,та някой ще иде да прави хибриди приДрачун.Този човек да прочете нещо занашето самоунищожение, преди дапрелиства по медийте фантазии.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този сърбин, защо не си пие антидепресантите. Много несвързани работи говори. Руски агент дава пари на сръбски политик и накрая България виновна. Абре комшу я си виж първо вашата ***. Кой е този сръбски политик и защо взема пари? Пък тогава почвай да размиваш историята.
26
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издънка след издънка на руските служби. Щирлиц е станал много немърлив.
25
4
 
4
 
! Отговори
Тъпи преди 4 години
И какво като има шпиони ? Сърбия и България никога няма да се нарича Русия .Шпионските неща за война или завладяване са най-голямата глупост в света .Аз си шпионирам магазините .
24
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руския шпионин Манолов му дадоха медал за вярна служба, пък българите виновни, че Путин го показа по телевизията.Пък нямало хибридна война !!!
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън руските шпиони от Балканите !
22
2
 
14
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Не-замазания поглежда ДИРЕКТНО към камерата многократно. Един от примерите е на 0:48, друг на 0:59 ... очевидно тоя е знаел, че се записва и следи локацията на камерата.Иначе аз не разбрах кой е руснака и за какво "дава" подкуп. Нито пък как България е замесена в това... вие си знаете.
21
6
 
9
 
! Отговори
Въпросче преди 4 години
И аз съм давал същия подарък на приятел от Америка, бутика вино и пари да ми купи лаптоп от Америка че са по евтини. Това значи ли че съм го вербувал. Да не ме осъдят утре ?