Гърция модернизира 100 F-16 и купува F-35

Атина ги иска, за да си върне въздушното превъзходство над Турция
9 яну 2020 18:55,
54
Гърция модернизира 100 F-16 и купува F-35
Снимка: Пиксабей

Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос обяви, че Атина е заинтересована да придобие една ескадрила американски изтребители от пето поколение F-35 през следващите години, като част от плана да си върне въздушното превъзходство над Турция.

В интервю пред местна телевизия, министърът заяви, че модернизацията на повече от 100 гръцки изтребители F-16 до версия "Вайпър" започва в близките дни и ще продължи около 7-8 години.
 
Панайотопулос също така подчерта, че Гърция ще отговори "динамично" на всякакви предизвикателства към суверенитета си и съобщи, че САЩ възнамеряват да предприемат редица инициативи за разсейване на напрежението между Атина и Анкара, като това се е разбрало на срещата на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис с американското ръководство през тази сдемица.
 
Помолен да уточни какви са инициативите, министърът заяви, че те не означават задължително американският лидер Доналд Тръмп да се обади на турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, но могат да включват и други канали на комуникация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХЕКТОР МИХАЛИДИСРусия е освободила балкан (Гърция, България, Сърбия, Албания)А балкан винаги беше прос@##@κа на запад.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е гърците се стреснаха от нас, каква сила ще сме с нашите 8 не много въоражени изтребители, след няколко години. Треперете гърци и турци.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми ще купуват, не са като нас, с отворен *** към турчалията
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С над 150% дълг върху БВП какви превъзходства гонят, че и нови огромни разходи ще правят? Луда работа. Или някой има нужда да си субсидира военното производство и така уж "продава", а гърците, нали, "купували"... Накрая гърците задлъжняли с парите дето "платили", а ЕС им дал помощи та да не фалират... и щели да връщат, ама друг път...
36
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофобите са вредни за България.Един ден това ще стане ясно на всички българи.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а наще осем бройки още ли са на чертожната дъска.Кога ще станаат готови.
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До StrikerЩе ми се да те страйкна по скъла, когато пишеш за сделката на срама, платена с мои пари, за които никой не ме е питал! А гърците май ще са първите, които ще опитат С-400 срещу F-35!
33
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до StrikerНе плюй по България защото и идея си нямаш каква мощ имаме. Това кой какви самолети си купил или танкове няма никакво значение. Това са играчки в сравнение с истинското оръжие и няма държава в Европа която да може да ни пипне. Дори турците не смеят.
32
2
 
3
 
! Отговори
До33 преди 4 години
Много нормална с32 пола:)
31
12
 
17
 
! Отговори
Striker преди 4 години
Ехаа, съседите не си поплюват! Имат 100 Ф-16-ки, не стига, че ги модернизират, ами и Ф-35 взимат! Евала! А ние се чудим дали 8 пикливи бройки да вземем, при това последен модел на Ф-16! Супер смотано племе сме. Добре, че все пак и тези 8бр. ги взехме!
30
18
 
9
 
! Отговори
Хибридко Алкашев преди 4 години
Ако Русия се бяха съгласили да бъдат окупирани от САЩ след загубата на Студената война, сега щяха да са една нормална и процъфтяваща държава. Такъв шанс идва само един път на 2-3 генерации.
29
5
 
6
 
! Отговори
Тайпи преди 4 години
Молодец, бастър копче на С-400 бакалим работили ...
28
12
 
10
 
! Отговори
ХЕКТОР МИХАЛИДИС преди 4 години
В МОМЕНТА САМО ИЗРАЕЛ И ЯПОНИЯ ОТДЕЛНО ОТ САЩ ИМАТ Ф-35 ПРИЕТИ ВЪВ ВВС ,, И ТО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ БРОЙКИ.....А ДОРИ И Ю-КЕЙ НЯМАТ ОЩЕ ДАДЕНИ Ф-35 ОТ САЩ !!Гърция има пре-много самолети, танкове и дронове.. Имаме и РУСКИ ЗЕНИТНИ КОМПЛЕСКИ , ТОР И ПАНЦИР + С 300 .РОССИЯ ВИНАГИ Е НАРАВНО СЪС САЩ , ЗА НАС ГЪРЦИТЕ . РОССИЯ ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ПРИЯТЕЛ И ДУХОВЕН СТАРШИ ПАРТНИОР .
27
12
 
2
 
! Отговори
Манолски преди 4 години
Гърците правят византийски номера
26
0
 
5
 
! Отговори
До атлантиците преди 4 години
И в крайна сметка нормално е загубилите държави всв да имат някаква окупация, но в крайна сметка земи не са загубени, нито идентичност, я вижте с нато македонците как учат албанския
25
7
 
7
 
! Отговори
До27 преди 4 години
А след всв война гърците са искали от България като загубила страна земи, границата на Стара планина, но Сталин не дава, земи както знаете трудно се връщат та не разсъзждавайте ако тва, ако онова. Сърбия и те са искали западните покрайнини и шопско дори
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До21. Гърците неса били окупитани от СССР както България. Второ те изгониха комунистите си в България в края на шеисете. А Жиеков по заповед от СССР ги прие и им направи безплатно жилища и пожизнена пенсия. Второ Гърция1980г. влезна в ЕС. И пак Живков и даде пари и права на децата на тия гръцки комунисти да се върнат поживо и по здраво в Гърция.
23
10
 
13
 
! Отговори
До атлантиците преди 4 години
То и нашите са модернизирани ф16, блок70, входА, етаж 3, ха, ха, ха както един колега писа:)))
22
2
 
4
 
! Отговори
До атлантиците преди 4 години
И като гледате снимката от вчера :) нато и Русия правят проект за европа и се шегуват с това кой какво оръжие си е купил :)
21
5
 
6
 
! Отговори
До19 преди 4 години
Гърците като иде там американски президент и се чудят как да го запалят:), сега опитват друга тактика заради момента, но те имат даже такова предсказание на някакъв монах от Атон, че Русия ще ги спаси и си му вярват