Зоран Заев сам предизвика предсрочните избори в Македония

В последния ден той води с лека преднина
15 юли 2020 22:55, Нели Христова
21

Последен ден на предсрочния вот в Северна Македония. Коалицията около бившия премиер Зоран Заев води с малка преднина пред съюза, воден от ВМРО-ДПМНЕ.

"Тези избори бяха до голяма степен предизвикани от самия Зоран Заев. В началото, когато той изяви желание за предсрочни избори, прогнозите даваха доста голяма предимство за него, като управляващ фактор. След това нещата започнаха да се променят. Само преди 3 седмица една американска социологическа агенция направи задълбочено проучване в Македония и разкри тогавашната картина, според която ВМРО-ДПМНЕ щеше да бъде лек победител", каза доц. д-р Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН пред Bulgaria ON AIR

Той изтъкна последните проучвания, според които Зоран Заев и неговата формация ще победят на тези избори, но нещата щели да бъдат много близки, което на практика ще отнеме вкуса на победата.

"Зоран Заев олицетворява промяната. Ако проследим кампаниите на двете формации, ще видим, че ВМРО-ДПМНЕ провеждаха една доста негативна, антиевропейска кампания. Заради това хората не очакват някаква промяна. Която и да е от двете формации победител в Македония, за съжаление, там ситуацията е такава, че тя няма да може да управлява самостоятелно", допълни доц. Ташев.

Според него при всички случаи ще се наложи да разчита на подкрепата на някоя от албанските партии.

"Заев направи някои промени, които не бяха толкова популярни, а това намали неговото влияние сред избирателите. От тази гледна точка и България допусна грешка, когато разчиташе, че именно Зоран Заев, който трябваше да реализира този договор за добросъседство, трябваше да свърши нашата част от работата", каза още експертът.

Той подчерта, че в Македония не е популярно да се разкрива историческата истина, а всеки, който го направи, ще загуби от своето политическо влияние.

"България е заинтересована сами да отстояваме нашата гледна точка. Трябваше да изградим информационни канали, чрез които да я покажем пред македонското общество. Години наред повтаряме, че нямаме български медии в Македония, има сателитна БНТ. България не съумява да представи своята позиция пред гражданите на Република Македония, което е сериозен проблем за нас самите", категоричен е доц. Спас Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Ще бъде там, и да не ти се иска. Няма го руското знаме, а?
9
9
 
4
 
! Отговори
GG преди 3 години
До 6Реви на твоите братя от Русия за това !
8
3
 
11
 
! Отговори
Логично преди 3 години
Вкарахте Западна България в НАТО, ще я вкарате и в ЕС
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е като Борисов се целува с Вучич и другите сърби които бастисаха и Поморавието и Вардарска Македония.
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Всичко е ЕС, еврозона и европейци. Няма Северна Македония или България.
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой най-накрая да каже истината! А тя е, че нашите управници не напраеиха нищо за българщината в Македония! Трябваше да има канали, финансиране на НПО-та, извънкласни дейности по български, лесен прием на македонски деца в нашите университети. Вероятно има и още много други неща. За 30 години можеше да си върнем Македония.
4
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северните македонци са албанци и сърби. Сърбите изгониха и претопиха българите след 1913 г..
3
12
 
16
 
! Отговори
Додо преди 3 години
*** Христова: Нямаш нито юридическо, нито морално право да наричаш Бившата Югославска Република с името "Македония"! Това е обидно за паметта на загиналите за Македония Българи, както и за целокупния Български народ. Поправи си сквернословията, девойко, много са жалки!!!
2
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честита победа, Заев! Кажи на населението от Северна Македония, че се състои от българи и албанци. Няма македонци ;)
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо знамето на ЕС стпо до знамето на Македония??? нали Македония не е в ЕС ?