Още един учен прогнозира: Трус от 7,6 по Рихтер и цунами в Турция

Преди дни друг учен сеизмолог също даде подобно предсказание
16 юли 2020 20:00, Нели Христова
59
Още един учен прогнозира: Трус от 7,6 по Рихтер и цунами в Турция
Снимка: БГНЕС

Около 7,6 по Рихтер вероятно ще бъде магнитудът на очакваното силно земетресение в района на Истанбул, смята турски учен, цитиран от агенция ДХА.

Прогнозата направи Енгин Ер, ръководител на бюрото за района Южна Мармара на Камарата на инженерите по геология.

Преди дни друг учен сеизмолог - проф. Наджи Гьорюр, обяви, че силно земетресение с магнитуд от над 7 в района на Истанбул не е далечна перспектива, а научна реалност.

Според Ер евентуално земетресение, което се образува в т.нар. сеизмична дупка в морето край истанбулската община Силиври, ще бъде с магнитуд от порядъка на 7,6.

"Очаква се земетресение от около 7,6-а степен. С голяма вероятност земетресение с такава мощ в района Мармара (района на Мраморно море) ще бъде усетено и в околните окръзи", каза ученият.

Той също така предупреди, че един такъв земен трус ще предизвика цунами, което също може да доведе до разрушения в крайбрежните райони на областта Мармара.

Енгин Ер говори на среща с членове на Камарата на инженерите по геология в град Инегьол, окръг Бурса.

 


59
Още от Балкани
Резултатите от вота в Северна Македония - крехки, но очаквани
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
ikar преди 2 седмици
До Анонимен
Помните ли земетресението в Адапазаръ? Не беше толкова далеч от Истанбул и толкова хора загинаха. Да се надямаче да не става, защото обикновените хора не са виновни, те не трябва да плащат безобразията на политиците.
51
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 2 седмици
Ами то Черно Море е било езеро. Както и Средиземно Море. Гибралтарския пролив, както и приливът Босфор са се получили след земетресения. Земетресението отворило Босфора е причинило наводнение, което е описано като Потоп, въпреки че наводняването на шелфа може да е отнело десетки години. Няма гаранция, че това не може да се повтори.
50
1
 
5
 
! Отговори
оххх преди 2 седмици
Досега никой не е успял да предскаже земетресение. Айде сега тия са се юрнали да всяват паника. Земетресения там има всеки месец. Нормално е да предположи човек, че рано или късно ще има и някое по-силно такова. Ама тия така се изразяват все едно ще е утре. Може да е утре, може да е след 5000г. Кой знае кога ще стане, няма смисъл да живеят хорицата в страх,че ще умрат ей сега. Баси тъпите "учени", ама "турски учен" е малко като африкански космонавт, на теория е възможна, ама на практика е шега!
49
4
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 2 седмици
Като гледам на снимката плажуващия народ който е с бурки и панталони в ,орето заслужават след цунамито и една две атомни бомби !!!
48
1
 
5
 
! Отговори
ами България! преди 2 седмици
До Турска Поговорка

Нали сме северна турска провинция?
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Плочите не можеш да ги излъжеш с глобализация и толерантност.Искат си своето,всяка една по отделно.Всяка плоча е за отделен свят.Има различни вибрации.разломите са реалните граници по Земята.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Джамии, църкви, грехове, грешници, конспирации... а някой да е учил география?
Някой да е чувал за тектонски плочи? Ако тресне такова заметресение, не знам кой трябва да е на помощ на турците, а и на цяла Югоизточна България.
45
4
 
2
 
! Отговори
goshko преди 2 седмици
Aide da gi izmete nai setne otnashite zemi
Idvai po skoro milo Cunamche!!
44
1
 
1
 
! Отговори
СЕИЗМОЛОГ преди 2 седмици
По принцип тектоничните плочи се движат постоянно. Релефът на планетата ще се променя със или без желанието на хората. Life after people - има такъв сериал. Добре е показано как ще се порменя ландшафта.
43
3
 
4
 
! Отговори
До рома преди 2 седмици
Ако трябва да сравняваме, става голям и велик град по време на Византийската империя, и по-късно започва да бъде наричан Константинопол на името на император Константин, който го превръща в такъв ! Византийската империя трае почти 11 века, а османската само 6 !
42
5
 
8
 
! Отговори
Охоо преди 2 седмици
И много повече от това ги очаква. като почнат маанетата в "Света София" ! Ердоган е решил да унижи Божия Син, а затова ще му се въздаде повече от подобаващо !
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шопе,
Близо пет века, от 1453 до 1934 е била джамия и господ пръста не си е мръднал.
А сега ще се засили и .... Глупости на търкалета.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

Какво и е хубавото на новината? Ако друсне така там, половин България ще пострада. Мозък...
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До cky2kbg

Какви бре? Опитите мъж да забременее ли? Къде успя да си напълниш главата с щуротии?
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А дано
37
3
 
17
 
! Отговори
Турска Поговорка преди 2 седмици
НЕ СЕ СМЕЙ НА КОМШИЯТА ДАНЕ ТЕ СПОЛЕТИ СЪЩОТО
36
2
 
12
 
! Отговори
До Ром,с преди 2 седмици
Преди да дойдат османците, хич не е бил постен, ама никак!
А Константинопол ако знаеш какъв е бил преди да стане Истанбул, ум да ти зайде. Включително и със златни статуи по улиците. За двореца на василевсите пък какви описания има - трудно е да си представи човек такъв разкош. Знаеш ли сега какви руини са останали там, където навремето е имало стени, облицовани със злато и скъпоценни камъни, стена, облицована с перли, златна клетка с направени от злато механични птици, които пеели и т.н.
35
6
 
15
 
! Отговори
Satira преди 2 седмици
Ако се случи ( дано да НЕ Се ) това ще бъде заради Света София ;)
34
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Затова да разберат най-после, че "Св. София" има особено значение за християнския свят и да не се опитват да я ползват като джамия. Онзи отгоре всичко вижда и нищо не забравя.
33
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хубава новина.