Заев не е оптимист за започване на преговори с ЕС

Властите имали готовност да извършат промените в учебниците
137
Заев не е оптимист за започване на преговори с ЕС
Снимка: БГНЕС

Трябва да продължим напред. Положителните решения водят до приятелство, а отрицателните до горчивина. Никой няма право да разделя двата народа. Това заяви македонският премиер Зоран Заев при посещението си в Струмица, цитиран от БГНЕС.

По повод на казаното от Екатерина Захариева, че България не ги спира, а само отлага, Заев заяви: „Надявам се приятелска България да запази Договора за приятелство. Ако не са доволни от изпълнението на Договора, те могат 130 пъти да кажат „Не“ при 34 преговорни глави за присъединяване към ЕС”.

Още по темата

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева заяви: „Казваме „Не“ на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС, не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори“.

Според Заев властите имат готовност да извършат промените в учебниците за историческите личности, за които Смесената българо-македонска комисия е постигнала съгласие.

“Двата народа имат обща история и минало. От там са се появили българският и македонски народи. От южнославянската група на езици произлизат македонският и българският. Как е възможно от общото да бъде само българско или македонско. Тук трябва да търсим решения. Политиците взимат решения. Ако те са положителни, ще бъдат изписани със златни букви, ако са отрицателни – горчивина”, заяви Заев.

Той призова за мъдрост.

„Македонският народ никога не би наложил блокада или вето на българския. Сигурен съм, че и българският не иска да наложи вето на македонския“, каза Заев.

Според него много близо сме до постигането и на решение за Гоце Делчев.

„Трябва да изграждаме приятелство и да бъдем храбри“, призова Заев и добави: „Подготвих македонския народ за отрицателно решение. Ако ме питате, днес над половина са шансовете за отрицателно решение“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
1
 
! Отговори
Перничанин преди 3 години
Малко се поразрових, българите не мразят така турците, както тези нас. Качили са ни се на главата и само обещания. Не са за Европа с това мислене, всичко с времето си. Може би след някое друго поколение, ще се води диалог. Дали с македонец или албанец е друг въпрос.
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 680 година РСМ къде беше?Заев от теб зависи И в европейския съюз е така ще трябвада изпълнявате постоянно каквото ви се каже
123
1
 
5
 
! Отговори
Македонците преди 3 години
отдавна са наложили вето на българската история и българщината, от началото на сърбизацията им преди почти сто години. Който вето вади, от вето умира.
122
1
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Имаха три че и повечер години да изпълнят договора и да проявят добросъседство , а не да крадат история и да слугуват на сърбите .Като не щеш мира ...като не знаеш да целуваш ръка .... -хубави български пословици
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е оптимист?Реалист!
120
1
 
3
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Тоя продължава да шикалкави, как си мисли че това не се забелязва?
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*FYROM
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*FYROM
117
3
 
3
 
! Отговори
попито преди 3 години
1969 бях в маке9дония на охри9дското езеро бях после9ден от групата по алеята и насреща се за9да9доха 9две семейства но около 69 го9дини бях на 30 сряха ме питаха ме от къ9де съм казах им от 9добру9джа а ние сме от велико търново нашите горени са от там ние сме бъргари после им гостувах тъй че няма маке9донци чисти бъпгари са12
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетата нямат работа в ЕС.Ще домъкнат шиптарите и проблемите си, а точно сега проблемите им няма нужда никой от тях.
115
3
 
7
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Малиииий представям си утре в Свободна зона агента Коритаров какви змии и гущери ще бълва срещу България !
114
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
41 Вече се отрекохте от античката си история, клекнахте пред гърците.Целият свят знае, че Александър Македонски е грък, че от България е тръгнали Кирилицата към страните, които я ползват.Че в България са преведени за първи път, византийските царковни книги на български език и от България са пренесени в Сърбия, Русия, Черна Гора...Това и папата го призна наскоро, при посещението си у нас.България е на-страта православни държава, след Византия, достигнала пределите на империя.
113
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 114Има два народа които пишат на чиста кирилица, едните са българи, другите са им учениците руснаци :) Това е за чиста кирилица, без j и тем подобни изгъзици които ползват сърбетата и макетата :))) Те сърбите предпочитат да пишат на латиница, защото кирилицата е свързват с нас, но щом макетата са я измислили, трябва да го обмислят :)))
112
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тик-вениците на Бойко и ВМРО си намериха белята. Кой ги ръчкаше да вадят Мк. от блатото!
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, че Марковски в "Голи оток" явно казва как е създал езика и защо.
110
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
113 Всеки език има своя конструкцияглупако.
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
113 Във френската лингвистична енциклопедия, пише, че в БЮРМ се говори на български диалект.В сръбския език няма определителен член"та", "то"... Накрая на думатаневеж.
108
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама той българският език имал и конструкция. Горките други езици.Как ли е карат без конструкция.Какво ли не сме измислили само и само да се отдалечаваме от околните държави.Променяме здраво,но му казваме развитие на езика.Така се е развил,че баба и внуче немогат да се разбират вече.
107
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 111Знаеш че няма такова у нас, просто сърбите в Северната Македония гледат да правят провокации, удобно им е защото не са те а макетата :))) Иначе сърбин директно да ни предизвика е все едно да отидем да пием кафе в Белград :)
106
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 110Не само това проблем. Големият проблем е, че имат претенции за македонско малцинство у нас.