Турците се ядосаха: Ердоган вдигнал летен сарай за 62 млн. евро

Опозицията обвинява президента, че е пропилял парите на данъкоплатците
12 юли 2021 21:35, Петя Славова
88
Турците се ядосаха: Ердоган вдигнал летен сарай за 62 млн. евро
Снимка: БГНЕС

Опозицията в Турция обвинява президента Реджеп Тайип Ердоган, че е пропилял парите на данъкоплатците – и то във време на висока инфлация и безработица. Причината за жестоката критика е летен дворец на президента на Егейско море, който е построен през последните години, но за който досега публиката не е знаела много, предава БГНЕС, позовавайки се на в. "Зюддойче цайтунг".

Това е комплекс със 300 стаи във ваканционната провинция Мармарис. Сега критичният към правителството вестник Sözcü публикува снимки на двореца, както и скици, дошли от уебсайта на архитекта Шефик Биркийе. Според вестника сараят е струвал 640 милиона лири (около 62 милиона евро). Състои се от множество луксозни двуетажни сгради с кабинет и дневни, както и спални в неоосмански стил, помещения за обслужващия персонал, джамия, плувен басейн и дълъг частен плаж край морето.

Твърди се, че турският президент вече е приел двама държавни гости в комплекса миналата година: Според Sözcü и албанският премиер Еди Рама, и азербайджанският президент Илхан Алиев са посетили Летния дворец.

Специален пясък за частния плаж

Съоръжението е построено в залив, където Тургут Йозал, бивш президент на Турция, също е живял във ваканционен дом през 90-те години. Само че става дума за малка къща, която трябваше да отстъпи място на новото съоръжение - както и десетки хиляди дървета, които са били изсечени в залива.

Както пише авторът на Sözcü Исмаил Шахин , така площ от почти 11 000 квадратни метра е превърната в плаж, за който трябвало да се транспортират специални пясък и чакъл от езеро на 200 километра.

След публикацията във вестника, скиците вече не можеха да бъдат намерени на уебсайта на архитекта Биркие. Сега обаче Sözcü публикува и снимки на двореца . Авторката на Sözcü Чикдем Токер коментира изчезването на скиците, като посочи, че прозрачността по отношение на жизнения стандарт на онези, които управляват страната, всъщност би бил нещо добро. В крайна сметка това би показало за какво ще се изразходва бюджетът във време, когато инфлацията нараства, поминъкът за много хора намалява и броят на самоубийствата поради бедност нараства.

Подобно изявление направи и лидерът опозиционната Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу направи подобно изявление. По време на явяване пред фракцията на своята партия в парламента, той показа уголемени снимки на двореца и разкритикува президента: „Човекът строи летен дворец, докато хората гладуват“.

Депутатът от HDP Гаро Пайлан също разкритикува Ердоган в Tуитър. "Докато Ердоганите казват на гражданите:„ Нека намалим порциите ", те строят летен дворец от бюджетни средства за 640 милиона. Хората са гладни, самоубиват се ... не им пука." Очевидно той има предвид изявление на съпругата на Ердоган Емине, която препоръчва турците да ядат по-малки порции, така че нищо да не се изхвърля.

Сега опозицията призовава за разяснения относно изграждането на летния дворец - особено относно сложното създаване на плажа. Досега правителството не е отговорило на публикациите във вестник Sözcü , за разлика от някои медии, които са ги доразработили. Само медии, близки до правителството, се опитаха да оправдаят инвестициите - новата сграда била необходима, за да предпази президента от нападения?!

След тежки критики, президентът Ердоган наскоро публикува спасителен указ, насочен към спиране на закупуването на скъпи служебни автомобили. Той обаче беше изключил собствения си офис от това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
4
 
! Отговори
Внимателно преди 2 години
Ер До *** репички да яде в сравнение с БАШ пехливана Борисов Бойко от Банкя..
69
5
 
4
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Турците не знаят и никога не са знели! Затова са турци и затова съм назначен аз, да ги стижа, доя и натирвам в нужната посока, гоооведата.!.
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А турците знаят ли че са се ядосали или петата западна колкона раздухва 'новините'?
67
6
 
7
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Дето се вика:много шум за нищо! Построените неща ще останат и за тоя, който ще дойде след Ердоган!Пьк и за голяма и регионална сила като Т-ция сгради с такива размери е нормално!Да не би Т-ция да е Литва,например?!Пьк и старата резиденция(Чанкая)на нищо не приличаше!Беше като да приемеш президента на Хабешистан! Голяма дьржава-големи неща! Точка!
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашия Бойко Рашков и той с неговата резиденция за 4 милиона направена от чиновнически заплати, къщи в Несебър и с. Антон и той да не остане по назад. Барабар Петко с мъжете.
65
0
 
6
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Тоя Еди Рама уж се натиснал за Европейския съюз и европейски ценности, а го заварваме подгънал крака по турски, на миндера в частния сарай на султана. Дето се вика кръвта вода не става.
64
1
 
3
 
! Отговори
кражбА колко може преди 2 години
Тоз е по бойко от оригинала :D
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До от стамбулДоган не е избран случайно, държи ги на къса каишка :)) Обаче грешиш, че всички са като овце, има някои които осъзнават :)) Ако се поставиш на тяхно място, те имат един избор - ДПС, нема алтернативи :)
62
20
 
7
 
! Отговори
ИЗДРЕБНЯХА преди 2 години
Съвсем издребняха противниците на Реджо! Никой, след Кемал Ататтюрк не е направил повече от Реджо! Турците сами трябва да му построят сарай за милиарди. И съм сигурен, че ако се обяви кампания турския народ ще събере милиарди за сараи на своя любимец. Турция никога не е била толкова велика, такъв важен международен фактор. Турците никога не са били по-добре икономически - и като държава и като отделни граждани. Останалото е бошлаф (бла-бла, за тези които не знаят думата)
61
1
 
3
 
! Отговори
МИКИ МАУС преди 2 години
ЕРДЪОсмехоран
60
1
 
9
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 2 години
ХА ха ха ха ха ха ха ха, недоволни!!! ДРЪН-ДРЪН овците си искат стригането и сопата!
59
0
 
7
 
! Отговори
МИКИ МАУС преди 2 години
ЕРДЪОниквото Е КОРУМПИРАН......СЕФТЕ
58
1
 
10
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Хааа ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ашколсун ве ченгене.!.
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е не е като за един милиард,
56
1
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Да бЕхте ги сложили тив снимки или поне линк?
55
3
 
13
 
! Отговори
Бойко Банкянски преди 2 години
И мен покани там, вика Бойко ти ще се настаниш в кучешката колиба, първо ми стана криво, ама то каква колиба само - резиденцията в бояна с чекмеджетата пасти да яде, та добре си прекарах там и доволен останах.
54
3
 
10
 
! Отговори
от стамбул преди 2 години
Изключително пpocта рая живее тук, много малко хора си дават сметка как Ердо ги е яхнал, но може би така е по-добре и за самите тях.
53
1
 
1
 
! Отговори
Разбирате ли? преди 2 години
Това е времепространствена комуникация, но не като по телефона, а с някой живял в друго хилядолетие от теб, в друга култура в друга епоха, други порядки, друго по-съвършено или по-примитивно разбиране за света. Но тези емоционално чувствени сетива са закърнели и от година на година ставаме все по-малко хора.Напоследък отново имах такава комуникация на живо с нещо хиляди години преди мен и това вие казвате, че е маловажно, а аз казвам това е цивилизация...
52
2
 
0
 
! Отговори
Аз мога да обясня преди 2 години
И така от 14 години насам всяка година според съвременното състояние на науките, изкуствата, технологиите обществения договор и законодателство са ни длъжници. Едно е ако работата ни няма смисъл - така казват хората, които не разбират човешкия контакт и взаимоотношения и изкуството като комуникация на огромен брой нива, комуникация, която не може нищо да замени - да докоснеш картина на 500 години или произведение на изкуството на 6000 години. Някой, някога, някой като теб е направил това ...
51
9
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
В Едно Нещо - Тотално Грешите,Турците - Не са Българи, Начина им на Мислене е Различен , Турците се Гордеят Със Своя Султан - Един Султан - Не Може да Живее в Барака - ако Султанът Ти живее в Барака - Срам и Позор за Турците - Това е Въпрос на Чест и Достойнство ,Браво Ердооо , Обичаме Те , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА