Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България

Македонският народ има култура и история, похвали се ВМРО-ДПМНЕ
29 юли 2021 17:15, Екип на Dnes.bg
182
 Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Република Северна Македония прие днес предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в преговорите с България.

В подкрепа на текста са гласували 95 депутати, а един се е въздържал, предаде БГНЕС.

Новината бе съобщена за първи път във Facebook профила на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

Още по темата

„В парламента на Република Македония бе гласувана предложената от ВМРО-ДПМНЕ декларация за македонските червени линии спрямо България! Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа Николовски.

На 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Коалиционният партньор на управляващите Демократичен съюз за интеграция (ДС) обяви, че този процес трябва да започне от нулата, всички партии заедно да постигнат консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа сила.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с "червените линии" за преговорите с България.

Премиерът Заев заяви миналата седмица, че СДСМ подкрепя съдържанието на предложената резолюция относно македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.

"Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със съдържанието на резолюцията, за съжаление отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи разговори с България", се казва в позицията на опозиционната партия.

 


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както гърците изтриха църните линии така и ние ще ги изтрием .
110
1
 
9
 
! Отговори
Ъ преди 2 месеца
Много ми е интересно, дето северните фиромци величаят Сърбия, и толкова я обичат, въпреки, че тя ги пороби и проми. Ако почнат така да крадат от сръбската история, дали ще са пак големи приятели?А уникалната им шльокавица е безспорна - българска граматика с хиляди нови сръбски думи за последните 30 години. И този език според тях на колко години е? И защо по дяволите са сложили и паметници на Кирил и Методий, какво общо имат те пък с тях, след като не признават корена на езика си?
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те вече не искат да влизат в ЕС. Направиха си собствен Шенген със сърбите и албанците. Дажи и нас ни поканиха там :)
108
3
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Тези да учат албанскиот, че ке им требова в скоро време :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вето.
106
2
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
0 12 !ОТГОВОРИgioпреди 51 минутис тази резолюция северномакедонците си подпечатват черен печат за влизане в ЕС. Не мога да си представя даже и най-продажните БГ политици да приемат и дадат съгласие за влизане в ЕС на северномакедонците. Това би било равнозначно най-малкото на политическо самоубийство.Братята Македонци май ще се отърват от извратения ЕС, но ще обявят за пречка България. Приличат ми на нашите от ИТН, които не могат да направят правителство, но ще обявят за виновни ДБ.
105
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 105Да , Да ...Додека Трифунов испракиа космонаути од космодромот каи Киустендил , Вучич иде во посета со 175 компании ...Вие продолжете да се храните со историа ...
104
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имат култура и история, да, след 1945 година!
103
2
 
22
 
! Отговори
gio преди 2 месеца
с тази резолюция северномакедонците си подпечатват черен печат за влизане в ЕС. Не мога да си представя даже и най-продажните БГ политици да приемат и дадат съгласие за влизане в ЕС на северномакедонците. Това би било равнозначно най-малкото на политическо самоубийство.
102
4
 
23
 
! Отговори
СС преди 2 месеца
Червен картон за Титовска БЮРМ !!!
101
1
 
19
 
! Отговори
Сатира преди 2 месеца
Хахахаха. Ако не започнат преговори до една година. Ще бъдат отделени от Албания, за да може тя да започне преговорите. А Коридор номер 8, просто ще премине през Сърбия, Косово и Албания..
100
2
 
20
 
! Отговори
НДЗ преди 2 месеца
Сега е време българския парламент да начертая една единствена 'ЧЕРВЕНА ' линия.
99
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименСлави ако направи тази грешка никога след това нямя да бъде повече политик.
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как не се сетиха северджанците да начертаят "червени линии" и за преговорите с Гърция!? От сорта на:"БЮРМ-овци сме преки и горди наследници на Ал.Македонски и джендъpacтията му!"Гърците да им признаха джендъpacтията,а македонизма не,защото от времето на Василий II *** ги знаят - българи са.През 19-ти и 20-ти век пак така са ги знаели - българи.Девизът на гръцките андарти е "Българин да не остане!"Българо-гръцките отношения са по-важни- няма да казваме "не,не са българи,а македонци"!
97
4
 
24
 
! Отговори
Антон преди 2 месеца
Скъпи бюрманци,нека Господ да ви пази, защото България вече няма да го прави.
96
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Като си оправят червените линий сръбските *** може и да видят някой ден ЕС.
95
2
 
22
 
! Отговори
Антон преди 2 месеца
Сбогом казваме ние от България на БЮРМ.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Чалгария подалеко
93
2
 
20
 
! Отговори
Антон преди 2 месеца
Сбогом БЮРМ.
92
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мекедонската история е като дядо Коледа - всички са чували за него ама никой не го е виждал.