РС Македония от днес е напълно военно интегрирана в Алианса

Скопие тръгва по нов път за цялостна модернизация на армията
16 ное 2021 16:02, Елка Василева
14
РС Македония от днес е напълно военно интегрирана в Алианса
Снимка: архив, БГНЕС

С подписването на съвместната декларация от страна на командващия Върховното съюзническо командване на НАТО за трансформацията генерал Филип Лавин и началника на Генералния щаб (на Северна Македония) генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски днес официално приключи процесът на военно интегриране на Република Северна Македония в командните структури на алианса, съобщи специално за БТА агенция МИА.

На церемонията за подписване на съвместната декларация във вила Водно присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Стево Пендаровски и министърът на отбраната Радмила Шекеринска.

Президентът Пендаровски каза, че пътят до пълноправно членство в НАТО не е бил лек за Република Северна Македония, но с активирането на поканата за членство държавата е получила по-голяма международна видимост и дипломатически потенциал за реализиране на стратегическите си политически и икономически интереси.

"Предвидимото бъдеще, което осигурява членството в НАТО, е основа за продължаване и на демократичните реформи в страната, което пък води до икономически растеж и по-висок жизнен стандарт на гражданите. В по-тесен военен смисъл имаме полза и от споделянето на знания, генерирани от Съюзническото командване за трансформация, както и от разширените възможности за изпращане на кандидати за образование и обучение в другите членки на НАТО. Експертизата, която получаваме от по-старите членки, е от съществено значение за по-нататъшно трансформиране на нашата система за сигурност и отбрана. В този контекст сме благодарни на САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Турция, както и на другите членки на Алианса за двустранното сътрудничество и помощ", заяви Пендаровски.

Генерал Филип Лавин поздрави страната за бързото и успешно завършване на военното й интегриране в алианса, подчертавайки, че Северна Македония може да разчита на солидарността и подкрепата на съюзниците от НАТО.

"Разширяването на НАТО се доказа като ефикасен механизъм за поддържане на дългосрочна стабилност и сигурност. Днес изразяваме благодарност на Северна Македония за приноса за стабилността в Югоизточна Европа и НАТО. Подписването на съвместната декларация представлява не само значителен успех за въоръжените сили на Северна Македония, а и потвърждава укрепването на Северна Македония като сигурен и значим партньор на Алианса", заяви Лавин.

Министърът на отбраната Шекеринска каза по повод подписването на съвместната декларация, че "днес сме в края на пътя от хиляда мили, започнал преди 30 години, но и тръгваме по нов път за цялостна модернизация на армията".

"Показваме, че нашето членство в НАТО не беше само политическо решение, а резултат от големи реформи. Успяхме да постигнем тази цел 19 месеца след подписването и това е най-бързата военна интеграция в алианса", заяви Шекеринска.

Генерал-лейтенант Гюрчиновски подчерта на подписването, че днес успешно завършва интеграционният процес, който на практика отразява продължилата три десетилетия упорита работа на държавата и армията.
Завършването на процеса на военна интеграция в НАТО е доказателство за ангажимента на министерството на отбраната и армията на Република Северна Македония към изпълнението на поставените цели чрез процесите на трансформация в министерството на отбраната и армията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6, това което не разбира кратуната ти е следното.- Турция с Ердоган вече е загубена кауза з САЩ и НАТО.- следващите региони които е нужно да се подсилят от САЩ и НАТО са България, Гърция, Македония, Албания . т.н.- до този момент Руснаците и Турците имаха влияние в БГ чрез ГЕРБ и ДПС. Това скоро ще приключи- Радев като НАТО-вец ще се погрижи да има ред и силна армия а не клакьорки на заплата в Москва и АнкараСледва здраво наливане на средства и засилване на влиянието на България
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9, отцепването на Македония никога не е било доброволно. Ако това не го разбираш значи ни прочел и разбрал нищо от историята.
12
0
 
0
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
Да се чете "Реплика към 9"
11
2
 
1
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Реплика към 2 България не е виновна, че е малка страна. Явно си македонски българин - историята сочи, че в миналото (а и сега) България е имала мощни врагове! Не можахме да ви опазим от всичките ни врагове , дай боже да се видим заедно в Европейския съюз!Но първо Северна Македония трябва да промени вътрешната си и външна политика спрямо българите, българската история, българския език и българското куртурно-историческо наследство.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същите изтукани кат назе. Армия, брей! През 1-вата СВ какво направи България? а през 2-рата? Е, дано да няма 3-та, ама ако има - пак ще газим Вардарот.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония не се е отцепила сама от България за да бъдат наричани предатели,а България не е направила нищо по въпроса в продължение на векове за народа там.Как може да ги наричаш предатели,по скоро те са предадени от майка си и баща си.Засрамете се с такива исказвания само омраза създавате.Прочетете малко история и ще видите колко пъти Македонците са изоставени от България и са били оставени да се подиграват с тях и Турци и Гърци и Сърби.И сега Вие имате наглоста да ги наричате предатели.
8
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Браво на съседите. Тежък ден за русофилите.
7
0
 
3
 
! Отговори
Сега е време преди 2 години
Да си купят чифте фалкони.
6
3
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Пълен тъашакъ! Сега почва и купона с щатските бази,а онези папуняци от Коментарите,които ми се хилят,че подкрепям Сърбия ще ми се извиняват щедро. Защото САЩ,Русия,Турция,Израел и Германия са Гестапо на Четвъртият Райх(без да броя педофилите от Катар,Дубай,Саудитска Арабия,Мароко,Туниз,Алжир,Египет...Сега Македония на хомосексуалистът грък Александър ще бъде оръжие срещу България. В същото време интелигентният братски Сръбски Народ дебне как да зареже Русия. България и Сърбия неотлъчно заедно !
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите предци са предали Македония,а не те нас.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И 2рия танк ли ще вкарат в действие?
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега САЩ ще изцвъкат една база на Охридското езеро за "благодарност"!
2
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 2 години
А на нас не нищо не заслужавате нагли долни подли предатели
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаме можем лесно да им берем лайката на тия.