Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“

В КЦ „Иван Михайлов“ в Битоля правиха проверка по жалба за дискриминация
Обновена: 5 авг 2022 06:19 | 5 авг 2022 06:19, Елка Василева
178
Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“
Снимка: архив, БГНЕС

Втори поред протест събра граждани на Република Северна Македония пред българското посолство в Скопие.

Още по темата
Протестът, обявен в социалните мрежи от председателя на движението „Трета“ Люпчо Палевски, беше анонсиран, „за да покаже, че въпреки че Мицковски и Апасиев (лидерите на опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица) спряха протестите, македонският народ не се предава, не е съгласен и не допуска да се водят преговори за македонския език, че македонците са наясно какво правят и протестират, преди българската политика да извърши престъплението, което ощетява двата съседни народа, които са се изпълнили с взаимна омраза заради глупавата политика на ЕС от двете страни на границата“.

И тази вечер протестиращите, издигнаха лозунги „Не в ЕС“, „1941=Берлин, 2022=Брюксел“ и транспаранти с надписи „Не на българските договори/изнудвания“ и „Български, според ЕС, администратори“ .

Част от тях загърнати или веещи знамена със звездата от Вергина, рисуваха по асфалта същия символ, обявявайки, че „това ще бъде Булевардът на слънцата“.

Протестиращите, които се противопоставят на ЕС и искат край на преговорите с България, се заканиха, че и следващия четвъртък ще продължат с протеста си, предаде БТА.

По-рано в четвъртък в Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля е била извършена проверка от Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията в Република Северна Македония по чл. 29 от Закона за превенция и защита от дискриминация, съобщи пред македонските медии Весна Бендевска от комисията.

„Работим по сигнал за дискриминация, подаден от сдружение на граждани. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Комисията не дава и не предрешава обвинения. Решението ще бъде произнесено веднага след приключване на работата ни. Има още няколко институции, които трябва да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим становището си и то ще бъде публично достъпно на сайта на комисията“, казва Бендевска.

Проверката е била обявена предварително, за да бъде обезпечено присъствие на хора от Културния клуб, срещу който е подадена жалба за дискриминация, съдържанието на която Бендевска не е посочила. От Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля уточниха за БТА, че извършената на място проверка е била коректна и е протекла спокойно.

Културният център "Иван Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април тази година в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков, министъра на външните работи Теодора Генчовска, настоящи и бивши български депутати и веднага след откриването си предизвика множество реакции в Република Северна Македония.  На 4 юни бе направен опит за палеж на центъра, в резултат на който изгоря входната врата. За палежа беше обвинен Ламбе Алабаковски, а този акт предизвика остри реакции от представители на властта в Северна Македония, но и демонстрации в подкрепа на арестувания Алабаковски от страна на опозицията.
 


178
Още от Русия
Сложните отношения Ердоган-Путин: От атомна централа до зенитни комплекси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
0
 
! Отговори
Лъжлив Съби преди 14 часа
А бе! Макета!Някой да Ви е спирал да си говорите на измисления от Лазар Колишевски македонски език?? Просто Европа не иска да говори на македонски! Тя не иска да говори и на български, албански, сръбски, гръцки, румънски, унгарски, словенски, хърватски, чешки и който още си помислите! С Европа можеш да се разбереш само на английски и в краен случай на немски! Вие как я мислете тая работа? Като ви приемат в ЕС и още на следващия ден, цяла Европа ще започне да изучава македонски!
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
МАКЕДОНИЯ ЗАПАДНАТА ПРОВИНЦИЯ НА ДЕДО МИ ФИЛИП!!!
153
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До БунгарТъпан! няма Македония набийте си го най - после в тъпите глави. Плюс това вас никой вече не ви иска просто признайте българския си произход и толкова пък вървете на майната си после. не сте притрябвали на никого. Скоро някой ще ви прилапа и изобщо няма да съществувате. Но това няма да е България, тя все още се надява да влезете в крачка. Но за сърбомани като вас спасение вече няма.
152
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Albanian, Plovdiv Само за 3 дни ,сърбите могат да превземат Косово и това го казва от НАТО а не филанкишията .
151
5
 
3
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 3 дни
Косоварите треперят от Сърбия. До коментиралия по-долу - не пишете глуписти, моля
150
16
 
4
 
! Отговори
Бунгар преди 3 дни
Viva Македониа!
149
3
 
16
 
! Отговори
П.К. преди 3 дни
И с ЕК и без ЕК, както и с френското предложение и без френското предложение, макетата ще чакат, докато им узреят ку-хите чу-тури...
148
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
щом северонещо си се чувстват северонещо си, нека да са си такива, но да не крадат от българската история, да не разрушават български паметници, а езика на омразата не ни интересува, то си е за тях, цял свят ги вижда
147
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Албанци може, българи не може? Така ли? Макетата сигурно са полудели.
146
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Албанците в Северна Македония македонци ли са и какъв език говорят?
145
4
 
23
 
! Отговори
Кратка история преди 3 дни
Кратка история на днешна Македония - Македония е българска ,а македонците са българи, говорещи западен български диалект и са насилствено помакедончени от сърбите през 1945 година.Но не е късно да си върнат българското самосъзнание, за да не бъдат поалбанчени!
144
4
 
23
 
! Отговори
Хайде стига преди 3 дни
До Анонимен 144.....С тези Великосръбски опорки за "Неонацизъм",за "Бугарскиот Фашистички окупатор", за "***-татари' и тем подобни простотии.Ако Ви стиска и желаете да присъедините към ЕС при поставените условия - добре.Ако не - стойте си при Сърбия и Русия и ронете сълзи за Тито и Югославия!
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До $ -------- Я, имаш си ***!
142
4
 
9
 
! Отговори
€$€ преди 3 дни
АМА ЩО НЕ ИМ ОТСТЪПИМ НАШЕТО ЧЛЕНСТВО!? САМО ЗА СКРОМНА СУМА!
141
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Нека затворят посолството докато не спрат лъжите и фалщификациите на Скопие.
140
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
бг не сте ли неонацисти да диктувате макето са си суверитетна държава за какво се бъркате я си представате че ердоган се бърка вътрешните работи на бг
139
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Руснаците си връщат Украйна, Китай диша във врата на Тайван, Косоварите треперят от Сърбия.... Време е и България да си върне тази онази част наречена Вардарска Македония и да "излекува" болните жители по онези земи
138
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Отдавна знаем коя е причината за недоволството вСкопие - хората са разумни и не искат да последват нашата нещастна съдба, влизайки в прогнили съюзи, като ЕС и НАТО.
137
5
 
44
 
! Отговори
Що е маке, се е юнак преди 3 дни
Македонците са странни хора, разхождат се из европа и бръщолевят че са майка на света, открили америка, човечеството е произлязло от там, че са изобретили спагетите... А като минават граничният контрол си показват Българските паспорти ???Имам колеги които открито настояват да бъдат наричани македонци и да правят презентации да ни ограмотяват за постиженията на Македонците, а в същото време работят чисто и просто защото са декларирали че са Българи когато кандидатстват за работа ?Шизофрения.
136
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Дано не влезнат, че ще удължат живота на ЕС с някоя друга годинка.