Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“

В КЦ „Иван Михайлов“ в Битоля правиха проверка по жалба за дискриминация
Обновена: 5 авг 2022 06:19 | 5 авг 2022 06:19, Елка Василева
183
Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“
Снимка: архив, БГНЕС

Втори поред протест събра граждани на Република Северна Македония пред българското посолство в Скопие.

Още по темата
Протестът, обявен в социалните мрежи от председателя на движението „Трета“ Люпчо Палевски, беше анонсиран, „за да покаже, че въпреки че Мицковски и Апасиев (лидерите на опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица) спряха протестите, македонският народ не се предава, не е съгласен и не допуска да се водят преговори за македонския език, че македонците са наясно какво правят и протестират, преди българската политика да извърши престъплението, което ощетява двата съседни народа, които са се изпълнили с взаимна омраза заради глупавата политика на ЕС от двете страни на границата“.

И тази вечер протестиращите, издигнаха лозунги „Не в ЕС“, „1941=Берлин, 2022=Брюксел“ и транспаранти с надписи „Не на българските договори/изнудвания“ и „Български, според ЕС, администратори“ .

Част от тях загърнати или веещи знамена със звездата от Вергина, рисуваха по асфалта същия символ, обявявайки, че „това ще бъде Булевардът на слънцата“.

Протестиращите, които се противопоставят на ЕС и искат край на преговорите с България, се заканиха, че и следващия четвъртък ще продължат с протеста си, предаде БТА.

По-рано в четвъртък в Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля е била извършена проверка от Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията в Република Северна Македония по чл. 29 от Закона за превенция и защита от дискриминация, съобщи пред македонските медии Весна Бендевска от комисията.

„Работим по сигнал за дискриминация, подаден от сдружение на граждани. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Комисията не дава и не предрешава обвинения. Решението ще бъде произнесено веднага след приключване на работата ни. Има още няколко институции, които трябва да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим становището си и то ще бъде публично достъпно на сайта на комисията“, казва Бендевска.

Проверката е била обявена предварително, за да бъде обезпечено присъствие на хора от Културния клуб, срещу който е подадена жалба за дискриминация, съдържанието на която Бендевска не е посочила. От Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля уточниха за БТА, че извършената на място проверка е била коректна и е протекла спокойно.

Културният център "Иван Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април тази година в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков, министъра на външните работи Теодора Генчовска, настоящи и бивши български депутати и веднага след откриването си предизвика множество реакции в Република Северна Македония.  На 4 юни бе направен опит за палеж на центъра, в резултат на който изгоря входната врата. За палежа беше обвинен Ламбе Алабаковски, а този акт предизвика остри реакции от представители на властта в Северна Македония, но и демонстрации в подкрепа на арестувания Алабаковски от страна на опозицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
1
 
! Отговори
България е най преди 1 година
Старата държава и народ не само във Европа но и в целия свят.Балканите са център на планетата Земя и цивилизация е започнала именно от България и съжалявам ако някой не се чувства като такъв го съжалявам,не моя вина.
150
0
 
1
 
! Отговори
Както Македонци преди 1 година
Така и Сърби,Хървати, Словенци,Черногорци са във групата на диалектическа форма на Българският език която ключва и Украйна,Русия,Беларуския и така произлиза Славянски народи или с други думи казано Изсточно Православни народи различни от западна Европа и близко изсточните турски,гръцки,арабски и еврейски етноси.
149
0
 
1
 
! Отговори
И ако на някой преди 1 година
Не му е ясно и не е чел история да му стане ясно с една корекция за остров Таван е името на Китайски остров, който не е никаква държава както е и Македонска област,която е Българска област със Тракия,Добруджа и Мизия са области във територията на Българската държава.
148
0
 
1
 
! Отговори
Писна ми мангАЛИ преди 1 година
Да ни крадът територии, език, традиции, история, култура, писменост, азбука някакви етноси които нямат нищо общо със България и Българският народ и нация.
147
0
 
0
 
! Отговори
Лъжлив Съби преди 1 година
А бе! Макета!Някой да Ви е спирал да си говорите на измисления от Лазар Колишевски македонски език?? Просто Европа не иска да говори на македонски! Тя не иска да говори и на български, албански, сръбски, гръцки, румънски, унгарски, словенски, хърватски, чешки и който още си помислите! С Европа можеш да се разбереш само на английски и в краен случай на немски! Вие как я мислете тая работа? Като ви приемат в ЕС и още на следващия ден, цяла Европа ще започне да изучава македонски!
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАКЕДОНИЯ ЗАПАДНАТА ПРОВИНЦИЯ НА ДЕДО МИ ФИЛИП!!!
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БунгарТъпан! няма Македония набийте си го най - после в тъпите глави. Плюс това вас никой вече не ви иска просто признайте българския си произход и толкова пък вървете на майната си после. не сте притрябвали на никого. Скоро някой ще ви прилапа и изобщо няма да съществувате. Но това няма да е България, тя все още се надява да влезете в крачка. Но за сърбомани като вас спасение вече няма.
144
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Albanian, Plovdiv Само за 3 дни ,сърбите могат да превземат Косово и това го казва от НАТО а не филанкишията .
143
5
 
3
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 1 година
Косоварите треперят от Сърбия. До коментиралия по-долу - не пишете глуписти, моля
142
3
 
17
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
И с ЕК и без ЕК, както и с френското предложение и без френското предложение, макетата ще чакат, докато им узреят ку-хите чу-тури...
141
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом северонещо си се чувстват северонещо си, нека да са си такива, но да не крадат от българската история, да не разрушават български паметници, а езика на омразата не ни интересува, то си е за тях, цял свят ги вижда
140
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албанци може, българи не може? Така ли? Макетата сигурно са полудели.
139
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албанците в Северна Македония македонци ли са и какъв език говорят?
138
4
 
23
 
! Отговори
Кратка история преди 1 година
Кратка история на днешна Македония - Македония е българска ,а македонците са българи, говорещи западен български диалект и са насилствено помакедончени от сърбите през 1945 година.Но не е късно да си върнат българското самосъзнание, за да не бъдат поалбанчени!
137
4
 
23
 
! Отговори
Хайде стига преди 1 година
До Анонимен 144.....С тези Великосръбски опорки за "Неонацизъм",за "Бугарскиот Фашистички окупатор", за "***-татари' и тем подобни простотии.Ако Ви стиска и желаете да присъедините към ЕС при поставените условия - добре.Ако не - стойте си при Сърбия и Русия и ронете сълзи за Тито и Югославия!
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ?$? -------- Я, имаш си ***!
135
4
 
9
 
! Отговори
?$? преди 1 година
АМА ЩО НЕ ИМ ОТСТЪПИМ НАШЕТО ЧЛЕНСТВО!? САМО ЗА СКРОМНА СУМА!
134
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека затворят посолството докато не спрат лъжите и фалщификациите на Скопие.
133
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг не сте ли неонацисти да диктувате макето са си суверитетна държава за какво се бъркате я си представате че ердоган се бърка вътрешните работи на бг
132
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците си връщат Украйна, Китай диша във врата на Тайван, Косоварите треперят от Сърбия.... Време е и България да си върне тази онази част наречена Вардарска Македония и да "излекува" болните жители по онези земи