Вучич: Сърбия няма нужда от ничии военни бази

Русия няма да създаде своя база в страната
16 авг 2022 13:25, Йоана Цонева
28
Вучич: Сърбия няма нужда от ничии военни бази
Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че "Сърбия няма нужда от ничии военни бази". Така той изясни въпроса, който напоследък се дискутираше от мнозина в страната му, а и в чужбина дали Русия ще създаде своя военна база на сръбска територия, пише "Комерсант".

За такива планове се заговори в Сърбия след изявлението на руския посланик в Белград в началото на миналата седмица. Думите на сръбския президент бяха разтълкувани като намерение да продължи да балансира между Русия и Запада.

Междувременно сърбите възприемат като предупреждение от страна на Москва неотдавнашното изявление на беларуския президент Александър Лукашенко, че "Сърбия няма да може повече да седи на три стола".

„Сърбия не се нуждае от ничии военни бази. Тя ще поддържа военен неутралитет и съюзнически отношения. Тя няма да се срамува от връзките си с Русия, Китай, САЩ и ЕС и ще се погрижи за себе си сама“, обяви Вучич в края на изтеклата седмица в интервю за сръбската телевизия Prva.

Това интервю бе своеобразен отговор на изявлението, което направи пред руските медии няколко дни по-рано руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко. „Създаването на руска военна база в Сърбия е суверенен акт на тази страна, освен това е въпрос, който касае интересите на самата Руска федерация“, каза руският посланик.

Още по темата
Изявлението на посланика вдигна много шум в Сърбия. Много сръбски медии и експерти упрекнаха Русия, че „разпространявайки информация за руската военна база, тя умишлено подкопава интересите на Сърбия в момент, когато тя е внимателно следена от Запада във връзка с формирането на ново правителство и решението за присъединяване към санкциите срещу Руската федерация". А влиятелното и близко до властите белградско издание Blic дори обвини Русия, че „започва хибридна война срещу Сърбия“.

На този фон думите на президента на Сърбия за ангажимента на страната към военен неутралитет прозвучаха доста сдържано и се възприеха като стремеж, от една страна, да не форсира темата за руската военна база, а от друга, да не разваля отношенията си с Москва, която, както самият той неведнъж е повтарял, „осигурява на Сърбия най-евтиния газ в Европа и я подкрепя в Косово“.

Източници на изданието в Белград, запознати с позицията на сръбските власти, обясняват предпазливите изказвания на президента с неотдавнашното активизиране на военното сътрудничество между Сърбия и САЩ, предимно във военната база "Юг" край Буяновац.

Това потвърди и Александро Педраса, ръководител на Службата за сътрудничество в областта на отбраната на САЩ (ODC), която координира взаимодействието на сръбската армия с Пентагона. Според него приоритет на военното сътрудничество между САЩ и Сърбия е развитието на база „Юг“ като „основен център за обучение на сръбската армия по стандартите на НАТО и обучение на сръбски специални сили за участие в мироопазващи операции“.

Любопитно е, че изявлението на руския посланик, което толкова разтърси Сърбия, последва само седмица след изказването на президента на Беларус Лукашенко относно политиката на официален Белград. „Сърбия би искала да седи на три стола – ЕС, САЩ и Русия, но вече няма да може“, предупреди беларуският лидер своите „приятели сърби“. В Сърбия тези думи бяха почти единодушно възприети като призив към Белград да застане на страната на Москва в сегашната геополитическа конфронтация, отправен от нея чрез нейния беларуски съюзник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 24 А тогава не сме ли им били врагове ;) Просто да се изясним кой не може да прегръщаме ;)
20
2
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
А тогава не сме ли били врагове на Русия?!?! Кажи нещо и за бомбите над София и 12 000 !!! разрушени къщи ;)
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 17 За Руската бомбардировка на Варна ли говориш? (ПСВ)
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин си помисли че като даде няколко трошляка МИГ29 на Сърбия и ще получи база за миризливите си солдати там.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вучич поряза мераците на Путин за база на Балканите.
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 17-Българската историческа памет, е че почти няма народ в Евразия с който да не сме воювали и да не ни е навредил (бая години история си има България).Какво сега, Северна Корея на Европа ли да станем. Ама и това не можем,щото те с Руснаците се разбират, пък ние с руснаците сме се били, и те бая българи са изтрепали и ти е забранено да се наричаш българин (или те репресират) в руските територии и такива под тяхно влияние като Сърбия и РСМ...но важното е "историческата памет" да е избирателна.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала на Вучи!
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния здрав шут в сураата на кусокракия московски лилипут :)
13
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия има руска база в Ниш, маскирана като Хуманитарен център. В Сърбия гъмжи от руски агенти, които наблюдават ЕС.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво да каже. Сложи ли натовска база - край с Руснаците, сложи ли Руска база, още толкова ще скапе отношенията с ЕС. А се очертава (и то се видя с един самолет наскоро) Сърбия или да е част от съюза или да е руски остров обграден от ЕС.
11
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Взе да дава назад, първо тръгна да търси Азерски газ, сега с военните бази.
10
8
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Сърбетата ще се наиграят.От два стола,та на земята.Такава е съдбата на всеки руски слуга.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо - то и днес гърмят нещо "селитри" из Крим. Всичкото рашистан се изнася с газ, че му се опънали нервите много, а уж отишло на почивка.
8
6
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Сърбите се усетиха на къде вее вятъра. На психопата в Мордор не му остава нищо друго освен да се опита да запали чергата на Балканите, ама греда :)))))))))))))))))) Вчера от Крим 25км. колона по Кримския мост към Блатная :)))))))))))))))))))))
7
0
 
5
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Снимката е много добра
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
zashtoto tehnicheski ne e vazmojno, drugari.... niama kak i edin piron da zakarat do tam.
5
4
 
1
 
! Отговори
До преди 1 година
Не,глу..ко,в канала за съжаление отива ТБД и всички с нея.Заради такива като теб.
4
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо рашистанците в коментарите се опитват да изкарат позицията на Сърбия като неутралитет... А всъщност е шамар за Путин, защото му казват директно, че няма да му се сбъднат базите. Пък и Сърбия ще има нужда я от ток, я от газ, а и двете идват (или се пренасят) само от страни в ЕС и НАТО. Така че, другари, не се радвайте, защото малко по малко изтичате в канализацията. На места рязко и от раз, на места по-плавно и безшумно, но си заминавате, колкото и да не го искате.
3
6
 
17
 
! Отговори
А не, бе преди 1 година
Сърбите винаги са гледали на запад. Когато са работели в Швейцария и Австрия, ние не сме можели до Румъния да отидем. Това, че ги бомбандираха заради войните ги забави. Ако влязат в ЕС, до две години ще ни подминат и те. И то защото у нас все още ще има прехласващи се по джуджето в дясно, а у тях - не. Сега единият инат Анти НАТО ги държи близки до него.
2
17
 
8
 
! Отговори
Без упойка преди 1 година
Сърбия не си даде за...ка за разлика от нас.Да,изгуби територия,но не беше опустошена от МВФ като Бг.Но затова се иска д..е.А ние го дадохме.Затова и запази хубавите страни от социализма.Ние ги изхвърлихме,заедно с държавата си.Сега седим пред отрязания клон и се чудим що ходим по няколко пъти на избори през годината.