Призовават за протест срещу клуб "Цар Борис III" в Охрид

Името било на фашистки държавник и борец против македонизма
4 окт 2022 18:00, Елка Василева
28
Призовават за протест срещу клуб "Цар Борис III" в Охрид
Снимка: архив, БГНЕС

Структурата на опозиционната партия Левица в Охрид призова на протест срещу откриването на клуб на гражданско сдружение „Цар Борис III” в Охрид. Според партията сдружението е „противоречиво”, а името му е „на фашисткия държавник, слуга на Хитлер и борец против македонизма”, предаде БТА.

Още по темата
От Левица в Охрид призовават „цялата здравомислеща общественост на протест срещу сриването на конституционния и държавен ред на Република (Северна) Македония и против разпалването на национална омраза”.

„Да запазим достойнството на македонската нация и паметта на македонските борци антифашисти и да не допуснем разрушаването на целостта на държавата! "Не" на прославата на кръвопийците на македонската нация и "не" на превъзнасянето на враговете на човечеството! "Не" на българския Хитлер!”, пише в обръщението на страницата на Левица, които осъждат откриването на този клуб и „мълчанието на правителството, което пряко подкрепя реабилитацията на фашизма”.

Откриването на клуб на гражданско сдружение „Цар Борис III” в Охрид предизвика редица коментари в Република Северна Македония. Председателят на еврейската общност в страната Пепо Леви съобщи, че ще внесе жалба в прокуратурата за името на българския културен център, а от партия Левица заявиха, че ще искат забрана на сдружението.

Министърът на правосъдието обяви предстоящо сформиране на комисия към правителството, която ще дава становище по отношение на имената, които фондации и сдружения избират, а президентът Стево Пендаровски каза, че решение е не комисия, която ще дава само препоръки, а промяна в закона, в който да има регистър на имена, които не могат да се ползват от сдружения и фондации.  
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че македонизма си е фашистка идеология. Бил фашист а се борел срещу фашистка идеология.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали в Македония се радваха, когато Симеон Сакскобургготски се завърна в България и го приветстваха?
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долни еничари, забравили род и родина.. няма лек за това.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"да гласуват за проруските партии на тези избори?" - А кой ви гарантира четези избори бяха честни и демократични? Да не би някой от тук пишешите лично да е броил хартийките от машините, че дасте сигурни че не са ни изиграли? Кой организира тези избори - най-русофилското правителство, което някога сме имали. Който брои бюлетините - той печели изборите.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонците да ги оставим, ами тук проблема са русофилите? От къде се пръкнаха в България 360 000 русофила за няма и месец за да гласуват за проруските партии на тези избори? Възраждане преди 2 месеца едвам събираше 200 човека на най-големите си протести в столицата и то след като ги бяха докарали с автобуси от провинцията. Това е пропагандна атака на Москва, която се опитва да се меси във вътрешните политики на България.
18
3
 
6
 
! Отговори
Tozi преди 1 месец
Като не искат Цар Борис III да го прекръсим на Гоце Делчев Български
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"много българи по онова време желаят автономията на Македония" - Едно е да се създаде автономна държава, а съвсем друго е да се измисли нова нация с измислена история, отричаща произхода си. Все едно да се създаде източноруменлизъм и нов народ източнорумелийци, само защото е отделна държава от княжество България.
16
3
 
3
 
! Отговори
Турист: преди 1 месец
Тия знаят ли колко са гнусни и прости? На македонец "фандък" - НИКОГА! Само газене. От друго не разбират тези бок...у.ци.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кралска Югославия се нарича Кралство на сърби, хървати и словенци. Няма македонци в тази държава. Областта Македония е в границите на Сърбия от 1913 до 1941.
14
2
 
4
 
! Отговори
Милост няма да има! преди 1 месец
Много интересно ще стане, когато изгори Кремъл и титовите из.чадия- коминтерновци ще трябва да се укриват от ударите на българският закон. И в България има много коминтерновци за укриване...
13
1
 
8
 
! Отговори
Ддд преди 1 месец
Тогава албанците да си открият клуб "Енвер Ходжа", и макета ще са щастливи.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макетата би требвало да знаят, че никога не е имало нация македонци, дори през Филип и сина му Александър Велики, те са си били етнически гърци :))) За област Македония разбирам, но тези сърборизирани неандерталци да се нарекат нация........това е смешно :)))
11
3
 
4
 
! Отговори
художника преди 1 месец
"Македонски борци, антифашисти"??? Хахахахаха...... "партизанинът- комарджия" Душко Наумовски убива приятелят на баща си- българският фашистки окупатор Петър Колев, който пък е родом от Смилево. С това се приключва партизанската война против "окупатора". Хахахахаха..... Големи герои били тия партизани.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонизмът е югославска идея, която започва реално след ВСВ. Преди ВСВ областта Македония е в Сърбия и се нарича Южна Сърбия. Те са окупирани от Сърбия.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хмх
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Какъв борец против македонизма е Борис? По негово време нямаше македонизъм" - много българи по онова време желаят автономията на Македония. Това Македония да бъде разделяна е саксоно-руска идея. Ако прочетеш междусъюзническия договор от 1912 ще видиш, че Македония по изришно настояване на България е трябвало да бъде автономна държава. Слаби познания по история Коларов, ама такъв е живота като не търсиш автентични исторически източници, а вярваш на учебници писани от англо-саксони и руснаци.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Значи макетата си имат цар Самуил и после.......къде свършва макешката история :))) Това е най-смешния се самоопредилил според сърбетата "народ" :)))
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3 - не си наясно с историята защото четеш англо-саксонски учебници. Ако искаш да разбереш истината за македонския въпрос те съветвам да потърсиш книги от издателство "Хемусъ" от периода 1918-1930г. На мен лично най-описателна ми се струва една издадена от Македонското освободително движение - Македонкиятъ въпросъ въ чужбина на Хр. Ал. Божковъ от 1923г.
5
5
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Всички нормални хора мразят кобургите.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно никой не се интересува от макетата и те почват да ни дразнят, може би за да се почувстват значими :)))) И какво по дяволите е това македонизма, некаква нова религия лие ? :)))