Сеизмичните зони се активират за между 100 и 120 години

Има ли опасност за Кресна?
12
Сеизмичните зони се активират за между 100 и 120 години

Според сеизмолози Турция се е изместила с 3 метра към Арабския полуостров.

Продължително време имаше преместване на земните плочи една спрямо друга. Една от тях се е придвижвала с 2 см всяка година към Арабския полуостров. Това е причината за натупването на сериозно напрежение в земната кора, което се освобождава в даден момент. Именно това се е случило през последните два дни. Прогнозата каква може да бъде максималната сила на един трус в дадена сеизмична зона е възможна. Това заяви доц. Кирил Ангелов в ефира на "Денят ON AIR".

"Земетресенията от над 7 по Рихтер променят релефа на земната кора. Това влияе върху разпределението на напреженията. Видяхме разрушаване на многоетажни масивни нови сгради. Това показва, че инженер-геолозите не са си свършили добре работата", подчерта гостът.

По думите му подобен тип строителни проблеми следва да бъдат решавани на базата на наличните данни след вече преминали земетресения.

"Всяко земетресение е важен урок за строителите. Земетресението от 1977 г. във Вранча ни струваше твърде скъпо. Разбрахме, че арматурите, които използваме като основен носещ елемент в конструкцията на сградите, са недостатъчни. След измененията и коригирането на нормативи за строителство в земетръсни зони увеличихме с около 40% стойността на нашите сгради", отбеляза доц. Ангелов.

Според него сградите в България са проектирани по начин, по който да могат да издържат земетресение от над 7 по Рихтер, а контролът до голяма степен се спазва.

Пред Bulgaria ON AIR гостът поясни, че сеизмологията може да изчисли повтаряемостта на подобни природни катаклизми.

"100 или 120 години са необходими за една зона да се активира по този начин. Това важи и за Кресненската сеизмична зона - особено в участъка край Крупник. Там имаме земетресение през 1904 г. с магнитуд 7,9", обобщи той.


12
Още по темата: Турцияземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
8
 
! Отговори
Аман от преди 1 месец
Професори и математици,ако бяхте толкова умни да предскажете и това земетресение,щяхте да сте полезни за нещо!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там където плочите се отделят или се освобождават от възникнали напрежения би трябвало процепите между тях с лава да се запълват,че да се скрепят една за друга с шев,но с такова отдалечаване от 3 м. колко ли лава трябва моментално да запечати такъв дълъг 150 км,и широк 3 м,но за дебелина неизвестно в м. или км. на процепа,като казват,че дълбочината на земетръса е бил 17,5 км,а от там до дебелината на плочите по разлома,че да се запълни с лава отдолу им с тази празнина образувана с тез параметри
8
6
 
5
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Тоя експерт от коя година го изкопахте - от 1955г ли?
7
3
 
4
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Тоя чичо нещо не е разбрал - тектонската плоча се е преместила на югозапад а не към арабската. Трите метра не са доказани а са предположение. Трурската плоча се измества с 2.5см на година на югозапад а не на изток. Чичото да оди в пенсия
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДО ПОЛИТИЦИТЕ : 1. БОГАТЕЙТЕ ЗАЕДНО С БЪЛГАРИЯ ! 2. ПОСТИГАЙТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ, А НЕ КРИЗИ !
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Активират се като ги удариш с ХААРП.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ало специалиста качеството не зависи само от арматурата но и от цимента
3
0
 
4
 
! Отговори
хайнрих химлер преди 1 месец
Не е вярно това, което е казал. В България движението на разломните блокове е много по-слабо, отколкото на тези в Гърция и Турция. Средно до 5 пъти по-бавно. Затова големите земетресения у нас са на големи интервали. Ако крупнишкият разлом е направил земетресение с магнитуд 7,8 през 1904 година, то следващият такъв трус там ще е след 2 000 години най-рано. Говоря за конкретният разлом, за съседните му не се знае. Това не значи, че не може да стане някой трус с магнитуд около 5, и за Пловдив важи
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бог си знае работата. добре че се родих бял християнин, а не с хавлия на главата като черн мюсюлманин
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОЩЕ ЕДИН 80 ГОДИШЕН ПЕНСИОНЕР ПЛЯМПА ГЛУПОСТИ