Русия ще помогне на Сирия да построи копие на "Света София"

Трябва да се покаже значението на "мирния диалог" между вероизповеданията
31 юли 2020 15:34,
133
Русия ще помогне на Сирия да построи копие на "Света София"
Снимка: БГНЕС

Русия ще помогне на Сирия да изгради реплика на Света София, която ще функционира като православна катедрала, заяви руски депутат, след като този месец Турция превърна емблематичния истанбулски музей в джамия, пише руското англоезично издание The Moscow Times.

Още по темата

Преобразуването на паметника от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство предизвика недоволство по целия свят, като политическите и религиозните лидери заявиха, че структурата е важен символ на междуконфесионалното единство.

Русия ще предостави финансиране за миниатюрната "Света София" в западната сирийска провинция Хама, за да покаже значението на "мирния диалог" между вероизповеданията, заяви консервативният депутат Виталий Милонов, пише "Фокус".

"Сирия, за разлика от Турция, е страна, която ясно показва възможността за мирен и положителен междуконфесионален диалог", каза Милонов пред държавната агенция РИА Новости по-рано този месец. „Президентът Башар Асад никога не би прехвърлил храм от една деноминация в друга.“

Подготовката за неговото изграждане в провинция Хама в град Ал-Сукайлабия ще започне следващия месец, съобщи ливанският информационен портал Al-Modon във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия се скри като мишок по повод Света София за да не разсърди Ердоган а сега за замазване на положението ще строи реплика.
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много *** идея. Да построят друг православен сирийски храм,защо ще правят копие на византийска църква в Сирия?! Мислих,че само китайците са по копията и ментетата,защото не са креативен народ,но се оказа,че и руснаците си падат по тях.
73
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 3 години
" Русия ще помогне на Сирия да построи копие на "Света София"Руска глупост и ***.та.... Тия определено не са в ред, нито имат здрава мисъл в *** си глави. По-0 добре да си гледат водката, отколкото да се мислят за по- по най. А и да си мислят да прецакват гърците, няма да им се получи.
72
0
 
0
 
! Отговори
hiro преди 3 години
До 101 JEAN PAUL ROUX...
71
4
 
1
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
В Сирия езера няма. Има язовири на Ефрат, чрез които се напоява част от пустинята. Валежите в страната, обаче са крайно малко. В Дамаск например валежите са като в най-сухите части на Турция.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не знам какви реки минават през Сирия, но само знам, че имат езера поне 20 пъти по-големи от най-големите в България. Поне 2 такива.
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 17,Глупости си написал ти. Река Тъгър не минава през Сирия. Оронт пък, въпреки че е доста дълга, избщо не може да се каже, че е голяма. Оттокът и е приблизително толкова, колкото на река Осъм в България. Единствено за Ефрат може да се каже , че е голяма река в Сирия, но след като турците построиха няколко язовира на нея, оттока и на сирийска територия доста е намалял.
68
0
 
3
 
! Отговори
Един преди 3 години
До пущинак!!!По добре си затвори човката завинаги!!
67
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
турция е незаконно образувание на диваци и трябва да да бъде изтрита от лицето на Земята, за доброто на всички народи.Няма турция, няма проблем.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пущинякСъс сигурност изобщо не си запознат с географията на Сирия, за да напишеш такава голяма простотия - "... в страната няма нито една голяма река"!Ами Ефрат, Тигър, Оронт? Не бих ти обърнал внимание, ако сам не си беше нахендрил с "такава голяма простотия"!
65
5
 
8
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
До един от всички,Със сигурност изобщо не си запознат с географията на Сирия, за да напишеш такава голяма простотия. В Сирия 10% от населението е християнско, т.е. като процент от населението много повече отколкото в Турция! В Сирия са построени уникални напоителни системи, въпреки, че в страната няма нито една голяма река. Гъстотата на населението преди инициирания от "хуманните" американци конфликт, е била същата като тази в Турция, въпреки че по-голямата част от страната реално е пустиня!
64
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"За днешните държави имаме и други факти. За по-старите нямаме."Знаеш ли за какво нямаме никакви факти? Българи на изток от Стара Велика България, българи следващи тенгризма и българи с титла хан.
63
6
 
7
 
! Отговори
Един от всички преди 3 години
Пфуу ПО ГОЛЯМА ПРСТОТИЯ не бях чувал !!!1 Кой ще се моли там ?2 Не шетаха ли ИДИЛ там до скоро?3 Асад и да не го превърне в джамия ОК ,Ами тези след него?4 Не е ли по добре да се построй в Русия или Гърция подобен храм?
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Еднакви сте ми, всичките, с мания за величие на някаква си иначе съвсем нормална държава."Тис си тоя който се опитва да припише западнотюркския хаганат към българската история.За мен Стара Влика България си е достатъчно стара и велика.
61
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Фактите обаче си остават факти - а именно, че българската държава се отделя от тюркската."То и модерните държави България, Гърция, Сърбия и Албания се отделят от османската империя. Значи ли че всички сме османци?
60
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАма няма такова нещо като "Тюркски хаганат", това е измислица на един руски недоучен "учен" и профан от 19 век! Същия създава и "макединската нация" след ВСВ, какво повече да говорим?Че тя самата дума "тюрки" е измислена около 16 век,а Стара Велика България е съществувала още през 5-6 век,като си измислят глупости и фантазии като "Тюркски хаганат",поне да не слагат каруцата пред коня с над 1000 години разлика!
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"не означава, че непременно тия племена са българи, а не тюрки или някакви други"След 7 века чуждо владичество запазват самосъзнание като българи. Ако са се имали за тюрки как не се намери поне едни да го запише това некъде за всички тея 14 века.
58
2
 
0
 
! Отговори
101 преди 3 години
До АнонименАйде ти като толкова много челия намери ми един исторически източнико който говори за българи по на изток от кавказ или за бълкгари които следват тенгризъм или за българин с титла хан. Ама говоря за исторически източник. Не за свободни съчинения от 19-ти век."а ти повтаряш само едни думи. "16 век" например."Бъркаш ме с някой друг коментиращ.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Велика България се отделя от Западнотюркски хаганат."Значи ако някога е имало българи под властта на тюрки това знчи че българите са тюрки. По тая римлпяните са вандали, гърците са турци, бразилците са португалци, иракчаните са македонци, Берлин е руски а Белград е български.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85 Коменарът ти кърти бордюри!