Комисия за държавна служба ще наблюдава реформата в администрацията

Комисията трябва да бъде ефикасна, ефективна и деполитизирана
26 яну 2005 16:13,

Предстои създаването на Комисия за държавна служба, която да  наблюдава развитието на държавната служба. Това стана ясно след среща на представители на шест парламентарни групи, на която бе разиквана реформата в държавната администрация.

В събитието взеха участие народните представители: Румен Стоманярски (БСП), Васил Маринчев (ОДС), Борислав Ралчев (НДСВ), Четин Казак (ДПС), Румяна Георгиева (Новото време) и Александър Маринов (СДС).

Според участниците в срещата Комисията за държавна служба трябва да бъде ефикасна, ефективна и деполитизирана. Механизмът за наемане и управление на държавните служители също трябва да се усъвършенства.

Депутатите заявиха, че съвместно са създали така наречената “Бяла книга”, в която те ще отбелязват каква работа до сега са свършили по държавната администрация, какво не са и какво им предстои. Според тях администрацията трябва да бъде в услуга на гражданите.

 

На срещата днес бе обсъдено и изготвянето на Визия за администрацията през 2007 година, която да очертае желаната администрация и да утвърди основните елементи от програмата за реформа.

 

Постигнато бе съгласие визията да очертава плановете за подобряване на административното обслужване на граждани и фирми, улесняване достъпа на услуги, както и въвеждане на стандарти за обслужване и търсене на обратна връзка от клиентите.

 

Визията ще очертае и подобряването на дейностите по делегиране на правото за вземане на финансови решения, развитие на управленските качества на висшите държавни служители и въвеждане на принципа на мобилност.


Спонсорирано съдържание