106 години от гибелта на Гоце Делчев

Благоевград ще отбележи годишнината на церемония на площад "Македония" от 10 часа
4 май 2009 09:32,
93
106 години от гибелта на Гоце Делчев
Снимка: БГНЕС

106-ата годишнина от гибелта на великия революционер Гоце Делчев ще бъде отбелязана днес в Благоевград.

Церемонията ще се състои в 10,00 часа на площад "Македония" в града.

На 4 май край село Баница през 1903 г. след еднодневно сражение с турска потеря е убит Гоце Делчев.

Водачът на Вътрешната македоно-одринска революционна организация е на път за конгреса на Серския революционен окръг, но четата му е предадена и обкръжена от многобройна турска войска.

Потерята, командвана от майор Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, още през нощта на 3 срещу 4 май блокира село Баница.

Вместо да изчака нощта, Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, за да спаси мирното население от турските репресии.

Пред паметника на Гоце Делчев ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към личността и делото на войводата.

В Сливенско пък започват неколкодневните тържества за отбелязването на 133-тата годишнина от Априлското въстание.

Те ще бъдат отбелязани в местността Карандила.

В района на хайдушко сборище край извора Куш бунар ще бъде изнесен фолклорен концерт, ще бъде направена и възстановка на събития от пролетта на 1976 година, ще има импровизирана изложба на старинни оръжия.

За следващите дни са предвидени различни възпоменателни прояви, свързани с действията на въстаниците в региона.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
60. - 15:52 -От: ........ti lud li si be? Iskash da kajesh,4e Levski e uvajaval tyrcite.....--------------Да, това искам да кажа.
91
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Мюсюлманите трябва да изчезнат от земята. Всички до крак.
90
0
 
0
 
! Отговори
brigante.blog.bg преди 14 години
преклон пред такива хора
89
0
 
0
 
! Отговори
naceili преди 14 години
mi se gadi
88
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 14 години
Колеги,забележете как е поднесена информацията за Г.Делчев....Предаден.....А сетесете от кого.....Другата манипулация в статията е ,че е напуснал селото през деня за да не би да бъде нападнато от турците.........Лъжа.....Напуснал е от страх,и е изложил другарите си на гибел....Мюслюмани мирни жители не нападат,религията забранява....Всичко друго комунистическа манипулация.....
87
0
 
0
 
! Отговори
skiera преди 14 години
абе хора оставете ги тия Македонци. Каквито искат да са си, не ми трябват. Вижте че са допуснали сръбите да им диктуват как да мислят, как да се чустват, кога да дишат и издишат. Значи сърбия във всеки един удобен момент в историята ни е.....ла и продължава с този парадокс акедония. Супер се радвам че им го връщаме леко с Косово и т.н. А Макетата нито някой им признава откраднатата историята нито тях самите, 2 милиона човека със затворени граници се убеждават и самозалъгват колко са велики... накрая ще разберат...
86
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Македония е най - романтичната старница от българската история!
85
0
 
0
 
! Отговори
BATMAN преди 14 години
JA sum MAKE---
84
0
 
0
 
! Отговори
ВН преди 14 години
Писмо от Гоце Делчев до Никола Малешевски, 5 януари 1899 г. Правописът и пунктуацията са запазени каквито са в оригинала. Факсимиле на писмотоСофия 5/1 99 г.Колйо,Всичкить ти писма досега изпратени отъ тебъ и чрьз тебъ, съмъ получилъ. Отцьпленията и разцьпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща больсть! Ако тая больсть не съществуваше въ нашить прадьди, отъ които е наследство и въ насъ ньмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскить султани. Нашъ, разбира се, дългъ е да не се поддаваме на тая больсть, но можемъ ли сьщото да направимъ и съ другить лица? Пъкъ имаме заето и ньщо отъ гръцкить больсти, а именно - колко глави, толкозъ капитани. Пустата му слава!... Вськи иска да бльсне, па не знаь фалшътъ и на тоя бльсъкъ. Вай на тезъ надъ страданията на които всички тьзъ комедии, дьтъ се разиграватъ.Ето оригиналното писмо:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm ons/7/79/Gotsedelchev-letter.jpgНека всички фироми го прочетат!
83
0
 
0
 
! Отговори
KIRO GRIGOROV преди 14 години
MAKE+BUL+GREEC MAKE=BULGARIJA FREE UNION PARTY
82
0
 
0
 
! Отговори
Пан Собиески преди 14 години
.... На Гоце Делчев принадлежат думите: "Като сме си клети БЪЛГАРИ.....!
81
0
 
0
 
! Отговори
Kan преди 14 години
Петър Тодоров (1881 1955) е български политик. Политическата си дейност започва през 1911 г. като член на Радикалдемократическата партия в България. От 1923 до 1924 г. е член на Изпълнителния комитет на РДП. От август 1923 г. е член на Управителния съвет на Демократическия сговор. През 1927 г. е един от основателите и ръководителите на Политическия кръг "Звено". Депутат в XXI Обикновено народно събрание, като от 4.I. 1926 до 15. IV. 1927 г. е негов подпредседател. Министър на финансите в първия кабинет на проф. Александър Цанков от 9. VI. 1923 г. до 22. IX. 1923 г., във втория кабинет - от 22. IX. 1923 до 4. I. 1926 г. и в първия кабинет на Кимон Георгиев - от 19. V. 1934 до 22. I. 1935 г. Този български политик-националист, когото не можете да обвините в сърбоманство и служба на Коминтерна, в своя труд Погромите на България, издаден во София през 1930 г. (Изследването, по думите на автора е завършено *** 1920 г.), т. е. далеч преди 1944 г., изтъква самобитността на македонския народ между другите славянски народи на Балканите: НАРОДИТЕ НА БАЛКАНИТЕ ЕТНИЧЕСКИ СА ТЪЙ ОБОСАБЕНИ, ЩОТО Е ИЗКЛЮЧЕНА ВСЯКА ОПАСНОСТ ЗА ПРЕТОПЯВАНЕ, ЗА ЗАГУБВАНЕТО НА ЕЗИКА, НА ОБИЧАИТЕ, НА САМОБИТНАТА ИМ КУЛТУРА ПРИ ЕДНО СЪВМЕСТНО ЖИВЕЕНЕ. МАЛКИТЕ, НА ГЛЕД, РАЗЛИЧИЯ МЕЖДУ ЕЗИКА И НРАВИТЕ НА ТИЯ НАРОДИ (БЪЛГАРИ, СЪРБИ, СЛАВОНИ, МАКЕДОНЦИ, ХЪРВАТИ И ПР.) СА ВСЪЩНОСТ ДОСТА ЯСНИ, НЕЗАЛИЧИМИ ГРАНИЧНИ ЛИНИИ. (Петър Тодоров. Погромите на България, т. 1, София 1930 г., с. 67)
80
0
 
0
 
! Отговори
Kan преди 14 години
И Върховния македонски комитет в София ли ще обвините в македонизъм? Ето какво заявява ВМК през 1900, когато Гоце като задграничен представител на вътрешната организация успява да постигне със Сарафов сближение на позициите на ВМК и ВМОРО: БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА, КАКВИТО И ДА СА ТЕ, НЕ МОГАТ ДА ИМАТ ВЕЧЕ В РЪКАТА СИ МАКЕДОНСКОТО ДЕЛО. БЕЗВЪЗВРАТНО ПОМИНАХА ТИЯ ПОЗОРНИ ВРЕМЕНА. ВЪРХОВНИЯТ МАКЕДОНСКИ КОМИТЕТ Е РЕШЕН ДА ОТРЯЗВА ВСЯКА РЪКА, КОЯТО БИ СЕ ОДЪРЗОСТИЛА ДА ПОСЕГНЕ ВЪРХУ СВОБОДНОТО РАЗВИТИЕ НА МАКЕДОНСКОТО ДЕЛО. (Петър Тодоров. Погромите на България, т. 1, София 1930 г., с. 54). За съжаление година по-късно ВМК е оглавен от Стоян Михайловски и генерал Иван Цончев и отново е поставен от тях в услуга не на македонския народ, а на българското правителство и цар Фердинанд.
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
pravo vi go kazaha po-dolu - vie ste MASTII,koito ne si znaqt korenite. balgari li ste,garci ili turci.ot 3 strani sa razparqli babite vi ot e.b.a.n.e i vie ste im obirali ezicite i istoriite i nakraq ne vi ostavq ni6to va6e!!!! koeto razbira se ne vi spira da laete...to4no kato razgoneni mastii!!!!!
78
0
 
0
 
! Отговори
Лъвски преди 14 години
Е ние българите поне винаги сме имали нация и можем да се наричаме нация за разлика от многото племената,които ни мразят !Всички българофоби сте много смешни и жалки,независимо от коя граница насам виете ... Като хиени сте - щом БЪЛГАРСКИЯ ЛЪВ боледува виете и лаете,ама малко да се поизправи и ще подвивате опашки,както много пъти са го правили дедите ви ....Поне от този голям герой и голяма личност Гоце Делчев се засрамете и поне днес недейте да виете,защото той е надживял вашата дребнавост и ще остане завинаги в Историята !
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Бъркаш, големия "H,,, I" сме го приготвили за вас ;)
76
0
 
0
 
! Отговори
Agrippa преди 14 години
S PROSTI I TAPI RABOTI SE NASLAJDAVATE I SE USPOKOYAVATE CHE STE GOLYAMA NATSIYA,A STE GOLYAM H,,, I NISHTO POVECHE...
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ei saedinitel gaden....ruska podlogo glupava...... ne znam dali 6te se spravi6 na angliiski(samnqvam se) no da ti pokaja kakvo pi6e sveta za na6ta azbuka..... ne se ograni4avai s propagandata s koqto si otrasnal,nito si vadi zaklu4eniq samo ot edin izto4nik,a popro4eti malko razli4en material!!!
74
0
 
0
 
! Отговори
bojko преди 14 години
da zivee makedonija!da ziveat makedoncite i najgolemiot makedonec goce delcev.dosta kradevte be bugari crni , kako ne vi e sram!MAKEDONIJA
73
0
 
0
 
! Отговори
ВН преди 14 години
Няма смисъл да учиш на история фиромите!Те знаят само за Аце Македонецот и друго не ги интересуваСкоро Гърция ще им излекува всички ан.а.лни проблеми :-)