Ричард Ран: Забраната на шистовия газ беше "автогол"

България е постигнала огромен напредък през последните 25 години
Обновена: 1 апр 2014 19:32 | 1 апр 2014 16:50,
424
Ричард Ран: Забраната на шистовия газ беше "автогол"
Снимка: Булфото

Забраната за добив на шистов газ в България е необмислена постъпка, която може да направи лоша услуга на страната. Такова мнение изрази икономистът Ричард Ран в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Специалистът дори определи това решение на правителството ни като „автогол“.

Въпреки това обаче Ран вярва в по-доброто бъдеще на България и е очарован от промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години.

Ран е оптимист за бъдещето на България, тъй като установява огромен напредък за последните години и вижда възможност за продължаване на модернизирането и просперитета на държавата ни най-вече в икономически план.

Той припомни старите автомобили, лошите пътища, ограничения брой заведения и ресторанти, като и липсата на пълна свобода, невъзможността да правиш всичко, което си пожелаеш. Днес Ран прави констатация, че България е една модерна държава, а нейното лице София е прекрасна европейска столица.

В интервюто си Ран заяви, че напрегнатите отношения между Русия и Украйна, и по-скоро Крим, могат да прераснат в нещо много по-голямо, въпреки че се въздържа от някакви конкретни прогнози относно развитието на ситуацията. Според него президентът Путин би трябвало да премисли положението и да действа по-спокойно.

„Вярно е, че повече от половината от населението в Крим е рускоговорящо, но това все пак не може да оправдае руския президент изцяло, че действа все едно тази територия е негова, което изглежда е крайната цел“, коментира Ран.

Напълно реално е скоро Русия да поиска да привлече към себе си и други страни, намиращи се в близост до нея, като освен Приднестровието, има вероятност да предяви претенции и към Беларус и балтийските страни, предупреди икономистът.

За съжаление, санкциите, които САЩ се опитват да наложи, не могат да бъдат приети сериозно и нямат и не биха имали ефект и в бъдеще. Ясно е, че се налага затягане и по-сериозно отношение към проблема. Една от евентуалните мерки би трябвало да бъде финансова санкция, поне така смята икономистът.

Тук обаче също има уловка, понеже Европа в момента е зависима от Русия, тъй като внася от нея газ и петрол. Разбира се, и Русия зависи от Европа, заради приходите, които получава от износа си. Така се получава един порочен кръг и затова Ран не знае дали и финансовите глоби биха имали резултат.

Той определя като възможност за излизане от този омагьосан кръг сценария Европа сама да произвежда шистов газ и да е напълно независима. Според него това е абсолютно възможно и дори посочва като пример САЩ, които не разполагат с по-големи възможности от Европа, тъкмо обратното, но пък там се осъществяват много повече проекти и затова Америка може да се похвали с енергийна независимост. Определено разковничето според него е в добиването на газ в Европа, защото тя има възможност за това. По този начин ще се освободи от символичното робство, наложено й от Русия.

В случай че все пак бъдат наложени глоби и Русия реши да спре износа на газ, със сигурност и двете страни ще бъдат ощетени. Ричард Ран подчерта, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия и тези страни са Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко са прави хората като са казали ,че престъпникът се връщал на местопрестъплението..Ха,ха ,прилича повече на пират от колкото на нормален човек...
306
0
 
8
 
! Отговори
Боил преди 10 години
Трябва да има визи за тъпите американци.Пълна проверка и такъв *** да бъде причислен като терорист, защото ако в БГ започне да се добива шистов газ то хиляди наши съграждани ще умрът од химическото замърсяване на питейната вода и водата за поливане.Геологичната структура на Европа е монго по различна од тази в щатите.Задайте си въпрос-Защо изгониха Шеврон от Еквадор?Сега червените и фесоветв ще започнат кампания за сваляне на мораториумът.Трябват пари за хидроинжинерите,имаме велик експерт
305
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо в Чехия направиха бърза приватизация ,а тук не се получи .Защото нашите комунисти се караха кой повече да открадне,и не мислеха за държавата нито народа ,като и сега не мислят само за техните си интереси
304
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА КОМУНОГЪЗИТЕ РУСКИ ДУПЕДАВЦИ ----РУСИЯ Е ВСЯ И ВСЬО!!!НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ГИ НАРИЧАТЕ БЪЛГАРИ..ХА,ХА,ХАААААААААААААААА...!
303
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще го кажа по друг начин :Не ние няма нищо да правим ние ще слушкаме, ПУТИН а той ще прави каквото си поиска с държавицата ни !
302
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо въобще се занимаваме с изказванията на този миризлив *** ричард ран.
301
1
 
17
 
! Отговори
ЕМ ДЖИ преди 10 години
От тоя рептил България нищо хубаво не може да очаква--дори и публикуването на интервюто с него пак ни вреди--.
300
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До иван.пНе ние няма нищо да правим ние ще слушкаме, а той ще ни *ва !
299
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този пък "демократичен" *** според какви критерии казва,че Бъгария има огромен напредък?Че от ден на ден обедняваме все повече,че вече нямаме образование,че нямаме здравеопазване,че сме най-бедната и изостанала държава в Европа,че хората масово оцеляват ден за ден...това ли е "огромния напредък".А продажните парцали които им лижат задниците на такива *** може и да са напреднали.
298
1
 
18
 
! Отговори
иван.п преди 10 години
защо трябва да слушаме *** американци с корпоративни интереси!!!!!!!!!!!защо не го питаме кой ще чисти природата след тях???????????????????
297
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този циклоп е един от "учителите" на първите престъпници от Луканов та до сега,как да разграбят държавата и как да останем най-бедни в Европа.Въпросът е защо им дават трибуна все още? Продажниците по интервютата ще ги познаеш!
296
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В царството на слепите едноокият е цар.
295
1
 
19
 
! Отговори
Любен преди 10 години
Батенце, шистов газ ще си добивате у вас. Ще идване да си почивате у нас. Бритиш Петролеум веднъж си изляха лай...а и съсипаха природата, защото глобата за замърсяване на природат беше по-ниска от разходите по пренасянето и унищожаването на отпадъците.
294
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На комунистите все някой друг им е виновен за кражбите.
293
3
 
27
 
! Отговори
12345 преди 10 години
Тоя *** да млъкне. Е.а и майката на българийцата. Заводите на скраб, земеделието в трънье, пиленцата ни по чужденецията. Сатрап!!
292
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Специалистът по геноцид в България...
291
2
 
8
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Тоя са го разходили по някои точно определени улици в центъра на софия (скоро ремонтирани) иначе нямаше да говори глупости за хубавите ни пътища, а колкото до старите ни коли поне бяха първа а не 3- употреба внос от италия и германия и можеше да си ги ремонтираш сам с малко тел и стар чорапогащник. За какъв напредък говори не знам - тотална разруха е. Само в София и големите градове има някакъв живот. 25 години свободно падане.
290
2
 
20
 
! Отговори
Българин преди 10 години
*** скапан, каквото причинихте на България ти и другата *** - Ът, да ви са връща стократно да 99 коляно !!!
289
2
 
19
 
! Отговори
Отвратен преди 10 години
Този трябва да се набие на кол, след това да се удави и накрая да се изгори!
288
5
 
36
 
! Отговори
до Ранчо преди 10 години
Ричардчо,благодарим ти за многото кръчми,които благодарение на планът ти осмислят живота ни,за старите коли,които купува българина,защото планът Ран-Ът унищожи промишленост и икономика,за завидното последно място по доходи,здравеопазване и образование,защото вие се ужасявате от образовани,мислещи и здрави хора,които имат свое мнение.Не ми прави анализи и не тържествувай за мизерията ни,защото все още ни има,все още дишаме и все още земята ни е български и не ти щем шистовия газ,а държим да спреш