Стоянова: Държавата гарантира пенсиите от НОИ

"Национализация на средствата" е неправилно внушение за новите промени
17 дек 2014 13:14, Деляна Петкова
12
Стоянова: Държавата гарантира пенсиите от НОИ
Менда Стоянова. Снимка: ГЕРБ

Държавата е гарант на пенсиите от Националния осигурителен институт (НОИ) и дори и в момента покрива всички дефицити в пенсионната система, коментира в ефира на bTV председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Така тя отговори на критиките, че с последните промени в пенсионната система държавата се опитва да национализира средствата, натрупани по втория стълб (допълнителното задължително пенсионно осигуряване – бел. ред.).

„Каква е гаранцията, че след 20 или 30 години ще получавате достойна добавка (от частните фондове - бел. ред), така че да си допълните пенсията, която получавате от НОИ? В НОИ гаранцията, че ще получавате пенсията си по формулата, е държавата. Защото и в момента държавата покрива дефицитите. Отговорността да си получавате пенсията от НОИ е на държавата“, заяви тя.

Припомняме, че във вторник бюджетната комисия одобри промени в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност за избор между частен пенсионен фонд и НОИ по отношение на осигуряването за втора пенсия за хората, родени след 1959 година.

В частните пенсионни фондове обаче средствата се трупат по индивидуални партиди, а в държавния осигурителен институт те ще бъдат част от общата сума и затова изборът може да бъде еднократен.

„Не мога да разбера какво лошо се вижда в това да дадеш право на един човек да избере дали да се пенсионира по смесената система – (да получи – бел. ред) от солидарния модел част от пенсията си, защото той няма да получи цялата пенсия, както другите хора, които се осигуряват изцяло в солидарната система на НОИ, и част от пенсията от частен пенсионен фонд“, коментира още Менда Стоянова.

В разговора участва и директорът на едно от пенсионните дружества у нас - „ДСК Родина“, Николай Марев, според когото обаче идеята на управляващите е да погълне натрупаните 7,2 млрд. лева по втория стълб на пенсионната система. Той коментира, че това вече се е случило с парите за втора пенсия на унгарците и поляците.

За Стоянова обаче това не е състоятелно и допълни, че коментари като „скандална промяна“, „потъване на парите в бездънната дупка на НОИ“ и „национализация“ по отношение на промените не са правилни внушения.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Менда на никого не е интересна, видно от броя на коментарите. Ще ни убеждава, че държавата гарантирала. Хайде де, до като някой от нас се пенсионират всичко ще е опукано, тези дето така настойчиво ни гарантират, вече няма да са във властта и тогава върви гони вятъра. Не вярвам на фурнаджийски лопати.
11
0
 
0
 
! Отговори
нана преди 6 години
пак предпочитания,не съм за частните ,но като знам бедни въшки които започнаха работа в държавни институций обиколиха света за няколко години ,рождени дни се празнуват по големите курорти.
10
0
 
2
 
! Отговори
Мента преди 6 години
Държавата-гаранция-Франция, както гарантира национализацията на здравната каса.Нъли,како Менто, ти тогава пееше заедно с Дянков как парите за здраве ще отидат за здраве!А сега-здраве му кажи на българското здравеопазване!Герб=Мента!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъже госпожата на талази! С кое ще гарантира държавата? С пробитият си бюджет и 8 млрд. кредити?Това е пладнешки грабеж по комунистически! Държавата си гарантира партийните субсидии, чиновническите заплати, служебните коли, Правителствена болница и сладките командировки в странство.Гарантира социалните и детските на електората си от ***.Гарантира лобистките си интереси и вегетиране на наш гръб!Да и се опълчим!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно след 20-30 години, когато дойде време да се пенсионираме много от нас, каква ще бъде етническата структура в България. Нали разбирате, че тогава ***, турците и имигрантите ще са повече от нас и естествено никой от тях няма да работи. Как тогава държавата ще гарантира пенсиите, след като няма да има кой да внася осигурителни вноски? Откъде ще покрият този дефицит? Тези думи на Мента са за по-простичките българи, които да си прехвърлят паритеи да пият една студена вода.
7
0
 
4
 
! Отговори
ха ха ха преди 6 години
Държавата гарантира, ама да не стане като цар Кировата работа- и на него са му гарантирали, ама друга го залюля завалията. И много ми е интересно, кой му е гарантирал?
6
0
 
4
 
! Отговори
сос преди 6 години
Има три вида пенсионери:такива които са се осигурявали/работещите във фирмите/ Тези годишно осигуряват около 4,5 милиарда на НОИ.такива които не са се осигурявали / държавни служители, войска, полиция../Сумата за тези е най пазената тайна в държавата.такива които не са се осигурявали /Болни , инвалиди и т.н/ Тези харчат годишно около 900 милиона на НОИ.Така че като казват че бюджета плаща пенсии да уточнят на неосигуряваните от втория тип
5
0
 
2
 
! Отговори
цар Киро преди 6 години
Вервайте й!
4
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Давай, лъжи и кради! Свещи да си купих с откраднатото!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде пак държавата гарантирала... А бе къде я виждате тази държава, това просто е територия в която всеки, който се докопа до властта ни лъже и заблуждава. Не вярвам вече на НИКОГО.
2
0
 
4
 
! Отговори
?!? преди 6 години
То лошо няма, ама като сте им с дали кокал веднъж да не си мислите, че ще го пуснат!
1
1
 
6
 
! Отговори
Иван Иванов преди 6 години
Мента да не ни лъготи! Пак им се прииска на управляващите да закърпят дупките в бюджета с парите в пенсионните фондове. Мента, скрий се някъде, всички българи с осигуровки разбраха, че искате да ни бръкнете в джоба!